Uzmanlar, dondurulmuş bal akımına karşı TikTokçuları uyardı

Akıma katılan bir kullanıcı, "Şu anda hasta hissediyorum" diye yazdı

(AFP)

Uzmanlar, "hasta" hissettirdiği için TikTokçuları donmuş bal yeme yönündeki yeni akıma karşı uyarıyor.

Söz konusu faaliyette, kişinin bir şişe balın hepsini birkaç saat dondurması ve sonrasında içindekileri sıkarak çıkarıp çubukta buzlu şeker gibi yemesi gerekiyor.

Video paylaşım uygulaması TikTok'ta #FrozenHoney (donmuş bal) etiketi, 600 milyonun üzerinde izlenme alan binden fazla videoyla viral oldu.

Ayrıca, #FrozenHoneyChallenge (donmuş bal düellosu) adlı ayrı bir etiket de 80 milyondan fazla kez görüntülendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akımı kimin başlattığı belli değil fakat kullanıcılar artık kendi uçuk versiyonlarını çekiyor. Bal özünün yoğunluğunu azaltmak için karışıma mısır şurubu ekliyorlar.

Bir şişenin 5'te birini ya da daha fazlasını yemenin vücutta bir şeker yükü fırlamasına neden olması sebebiyle, birçok kişi donmuş bal parçalarını yedikten sonra "hasta" hissettiğinden şikayet etti.

Bir parça donmuş bal yiyen bir kullanıcı, "[Hemen döneceğim] gidip midemi yıkatmam gerek" diye yazdı.

Bir başkasıysa "Şu anda hasta hissediyorum" dedi.
 


NBC News'e göre uzmanlar, bu akıma katılan kişilerin diyare, şişkinlik, mide krampları ve diğer yan etkiler gibi sorunlarla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca diş çürümesine de neden olabilir.

New York Üniversitesi Steinhardt Kültür, Eğitim ve İnsani Gelişim Okulu'ndan misafir beslenme profesörü Lisa Young, haber kuruluşuna verdiği demeçte, "çocukların bilgi almak için TikTok'a girip en son akımı takip etmesi ve bunu kendi midelerine göre uyarlamaması" hususunda endişeli olduğunu söyledi.

Young, "Sırf başkaları da yapıyor diye bir kereliğine bu akıma katıldığınızda mideniz ağrıyorsa, bunu yapanlara ayak uydurmak ya da bunu denemek zorunda değilsiniz" dedi.

Buna ek olarak zindelik uzmanı Neeha Nagpal, The Independent'a açıklamasında "balın doğal tatlandırıcı olmasına ve sağlık açısından birçok yararı bulunmasına rağmen, yaklaşık -4 derecede saklanan bir bal tüketildiğinde şişkinlik ve ishal gibi sorunlar yaratabilir" dedi.

Nagpal, "Buna karşın, eğer doğru sıcaklıklarda muhafaza edilirse bal kristalize olmaz, bakteri oluşumu engellenir ve besin içeriği ve tadında değişim olmaz" diye ekledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU