ABD, şiddet suçlarında yakın tarihindeki en keskin düşüşü yaşarken, bu durumu anlamaya çalışan araştırmacılar her ihtimali değerlendiriyor. Hatta bazıları, Ozempic kullanımındaki artışın şiddet suçlarındaki düşüşte rol oynayıp oynamadığını sorguluyor.
FBI verilerine göre şiddet suçlarının 2024'e kıyasla 2025'te yüzde 9,3 azalmasıyla, FBI'ın suç eğilimlerini takip etmeye başladığı 1936'dan bu yana yıllık bazda kaydedilen en büyük düşüş görüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
FBI verilerine göre cinayet ve kasten öldürme yüzde 18,1, soygun yüzde 18,5, tecavüz yüzde 7,6 ve ağır saldırı ise yüzde 7,2 azaldı.
Görünüşe göre bu düşüşün, Kovid-19 pandemisinden bu yana alkol ve uyuşturucu kullanımının azalması, kolluk kuvvetlerinin yapay zeka araçlarını daha fazla kullanması ve ülke genelinde nüfusun yaşlanması gibi çeşitli olası nedenleri var.
Axios'un aktardığına göre, kullanımının alkol bağımlılığında azalma ve dürtü kontrolünde iyileşmeyle bağlantılı olduğu klinik araştırmalarda gösterilen Ozempic gibi GLP-1 ilaçları da suç oranlarındaki düşüşte rol oynuyor olabilir. Bunların her ikisi de şiddet suçlarına yol açabilir.
ABD Adalet Bakanlığı'nın eski kıdemli istatistik uzmanı Leonard Adam Sipes Jr., Axios'a yaptığı açıklamada, Amerikalıların alkol tüketimini azaltmasının suç oranının düşmesine "şüphesiz" katkıda bulunduğunu söyledi.
Yayın kuruluşuna konuşan Sipes, ülkedeki genç nüfusun azalmasının da suç oranını düşük tuttuğunu belirtti. Ancak yapay zeka ve diğer yeni polislik teknolojilerinin şu ana kadar önemli bir etki yaratıp yaratmadığını söylemek için henüz çok erken olabileceğini de ekledi.
Kovid-19 kısıtlamaları sırasında artan şiddet suçlarının oranı, 2022'den bu yana düşüyor. FBI, mevcut verilerin, "Kovid-19 pandemisi sırasında görülen şiddet suçlarındaki artışa kıyasla tam tersi yönde çarpıcı bir değişim" gösterdiğini internet sitesinde belirtiyor.
FBI, "Bu veriler aynı zamanda üst üste iki yıldır görülen kayda değer düşüşleri de yansıtıyor" ifadelerini kullanıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, önceki haftalarda New York Polis Akademisi'ne yaptığı ziyaret sırasında yıllık suç rakamlarındaki düşüşlere değinmişti.
Bu konuşma sırasında Trump, yönetiminin Washington DC ve Tennessee'nin Memphis kenti gibi şehirlerde Ulusal Muhafız birliklerini uzun süre konuşlandırmasının, suç oranlarındaki bu düşüşe katkıda bulunduğu yönündeki iddiasını yinelemişti.
Ancak Sipes, bu ek önlemlerin uygulanmadığı şehirlerde de suç oranlarının düştüğüne dikkat çekerek Ulusal Muhafız birliklerinin görevlendirilmesinin veya Trump yönetiminin aldığı diğer sert önlemlerin bu azalmaya yol açtığını gösteren pek kanıt olmadığını söyledi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç
© The Independent