Kedilerin koronavirüse yakalanma ihtimalinin köpeklerden daha yüksek olduğu keşfedildi

"Kedilerin bu kadar kolay enfekte olmasına ve nadiren hastalık belirtisi göstermesine biraz şaşırdım"

Uzmanlar, Kovid-19'a yakalananların evcil hayvanlarından uzak durmasını öneriyor (AFP)

ABD'de yapılan araştırmada bilim insanları, kedilerin koronavirüse yakalanma ihtimalinin köpeklerden daha yüksek olduğunu keşfetti.

Araştırmada 239 evcil kedi ve 510 evcil köpeğin geçen yılın nisan ve haziran ayları arasında toplanan örnekleri analiz edildi. Uzmanlar, hayvanların antikorlarını inceleyerek koronavirüse yakalanıp yakalanmadığına baktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgular kedilerin yüzde 8'inin, köpeklerinse yüzde 1'inden daha azının Kovid-19'a yakalandığını gösterdi. Ancak bunun nedeni bilinmiyor.

Bilim insanlarının bu konuda akıllarına gelen bir ihtimal Antiyojensin-Dönüştürücü enzim 2 (ACE2) adlı alıcı. Zira insanlardaki ACE2'nun genetik dizilimi, kedilerin eşdeğer dizilimine köpeklerinkine göre daha çok benziyor.

Araştırma ekibinden, Minnesota Üniversitesi Veterinerlik ve Biyomedikal Bilimler Bölümü'nde profesör olan Hinh Ly şöyle konuştu:

Evcil hayvanlar bazı bulaşıcı hastalıkların kaynağı olabileceği için, ABD'deki en popüler iki evcil hayvan türünün SARS-CoV-2'ye ne kadar duyarlı olduğunun tespit edilmesi (ve hastalığın aralarında ne kadar yaygın olabileceği), hem insan hem de hayvan sağlığı konusunda önem arz edebilir.

Çalışmada yer almayan biyomedikal araştırmacı Angela Bosco-Lauth da "Kedilerin bu kadar kolay enfekte olmasına ve nadiren hastalık belirtisi göstermesine biraz şaşırdım" dedi.

Virolog Jonathan Runstadler ise hasta kedi ve köpeklerin, insanlara risk oluşturduğuna dair hâlâ hiçbir kanıt olmadığına dikkat çekti.

 

Independent Türkçe, New York Times, Science Alert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU