Yeni araştırma: Kediler pandemi sırasında daha sevecen hale geldi

En olumsuz değişiklikler köpeklerde görüldü. Bazı köpeklerin, sahiplerine bağımlı hale geldiği gözlemlendi

Pandemide uzaktan çalışma alışkanlığı, kedilerin sahipleriyle daha fazla vakit geçirmesine neden oldu (Unsplash)

Yeni bir araştırma, sokağa çıkma yasağı sırasında insanların kedileriyle daha fazla ilgilendiğini ve bu nedenle birçok kedinin daha da sevecenleştiğini ortaya koydu. Bulgular, kedilerin, insanlara genelde mesafeli durduğu ve karantinadan bunaldığı düşüncesine meydan okuyor.

Birleşik Krallık'taki York ve Lincoln Üniversitelerinden araştırmacılar, pandeminin, insanlar ve evcil hayvanlar arasındaki etkileşimi değiştirip değiştirmediğini anlamak için 5 bin 323 kişinin katıldığı bir anket çalışması düzenledi.

Bu kişilerin hepsinin evcil hayvanı vardı. Bu hayvanlar arasında atlar, sürüngenler, kuşlar, balıklar ve "olağan şüpheliler" yani kedi ve köpekler yer alıyordu.

Anketin katılımcıları; hayvanları, kendi akıl sağlıklarını ve hayvanlarla ilişkilerini konu alan soruları yanıtladı. Katılımcıların yüzde 65'inden fazlası, 2020'deki ilk karantina dalgası sırasında evcil hayvanlarının davranışlarında değişiklik gözlemlediğini bildirdi.

Genel olarak birçok sahip, evcil hayvanlarının tutumlarında iyileşme olduğunu bildirdi. Bunların başında kediler geliyordu. Bir katılımcı, "İki kedim var; biri çok ürkekti ama şimdi çok daha sakin, her gün evdeyim" dedi.

Öte yandan tüm türler arasındaki en olumsuz değişiklikleri köpekler deneyimlemiş gibi görünüyordu. Ankete katılan bir evcil hayvan sahibi, "Köpeğim bana çok daha muhtaç hale geldi. Evden onsuz çıktığımda, hatta sadece bahçeyle ilgilenmek için çıktığımda ve beni görebildiğinde bile uluyor" ifadelerini kullandı.

İşe geri dönmem onun için çok zor olacak.

Köpek, kedi ve at sahiplerinin yaklaşık yüzde 10'u, evcil hayvanlarının karantinadan rahatsız olduğunu belirtti. Ancak yüzde 30'u hayvanlarının daha rahat göründüğünü, yüzde 15'i de hayvanların daha enerjik olduğunu aktardı.

Anket verilerine göre kedilerin yüzde 35,9'unda sevgi ve sevecenlik gösteren davranışların arttığı bildirildi.

Araştırma ekibine göre bu durum, insanların karantina sırasında arkadaşlık ve yakın fiziksel temas arayışına girmesinden ve hayvanlarına karşı davranışlarını değiştirmesinden kaynaklanmış olabilir.

York Üniversitesi’nden sağlıkbilimci Emily Shoesmith ve meslektaşları, karantina öncesinde ve sırasında hayvan sahiplerinin zihinsel sağlık durumunu da değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

International Journal of Environmental Research and Public Health isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular son derece ilginçti.

Zira karantina öncesinde zihinsel sağlık durumuyla ilgili sorun yaşayan kişilerin hayvanlarında karantina sırasında büyük değişiklikler görülmemişti. Zihinsel sağlık durumu karantina sırasında kötüleşen kişilerin evcil hayvanlarında görülen değişimler daha fazlaydı.

Shoesmith, "Bulgularımız, daha zayıf bir sağlık durumunun, kişinin evcil hayvanına yönelttiği dikkati artırabileceğini gösteriyor" dedi.

Empatik katılım, hayvan refahı ve davranışlarında hem olumlu hem de olumsuz değişikliklerin bildirilme oranını artırabilir.

Lincoln Üniversitesi'nde klinik hayvan davranışçısı Daniel Mills de "Sahibinin akıl sağlığı durumu, evcil hayvan refahı ve davranışı üzerinde açık bir etkiye sahiptir" diye konuştu:

Bu, baktığımız hayvanlar için en iyisini yapmaya çalışırken göz önünde bulundurmamız gereken bir şey.

Bazı uzmanlara göre karantina kedileri bezdirdi

Öte yandan bazı uzmanlar, söz konusu araştırma bulgularına katılmayabilir. Zira 2021 başında hayvan davranış uzmanı Emmanuele Titeux, karantinada insanlarla dip dibe yaşamanın birçok kediyi bunalttığını söylemişti.

Evcil hayvan sahiplerinin, kedilerinin davranışlarına yönelik sosyal medya paylaşımlarını değerlendiren Titeux, şöyle konuşmuştu:

Evcil hayvanlar bir ankete cevap verebilseydi bazıları kesinlikle şunu söylerdi: 'Bütün gün beni dürtmeyi bırakmayan bu aptal mankafaya katlanmak zorundayım. Artık dayanamıyorum.'


Independent Türkçe, Science Alert

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU