Necran'daki Hima Kültür Bölgesi, UNESCO’nun Dünya Miras Listesi'ne eklenen altıncı Suudi bölgesi oldu

Hima'daki kültürel kaya sanatı alanı 557 kilometrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Suudi Arabistan Kültür Bakanı ve Ulusal Eğitim, Bilim ve Kültür Komitesi Başkanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, Suudi Arabistan’ın Necran’daki Hima kültürel bölgesindeki kaya sanatı alanının kültürel alanda tescil edilmesindeki başarısını duyurdu. ​Prens Ferhan, bölgenin, insani miras açısından olağanüstü değere sahip bir kültürel alan olarak Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Mirası Listesi'ne eklenen altıncı Suudi bölgesi olduğunu belirtti. 

Necran'daki Hima Kültür Bölgesi'ndeki kültürel kaya sanatı alanı, daha önce UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kayıtlı beş Suudi alanının ardından eklenen altıncı alan oldu. Önceki bölgeler, el-Hicr, tarihi Diriye bölgesindeki et-Tureyf mahallesi, tarihi Cidde bölgesi, Ahsa Vahası ve Hail bölgesinde kaya sanatı alanları.

Kültür Bakanı, Necran'daki Hima bölgesinin tescillenmesinin, Kral Selman bin Abdulaziz ve Prens Muhammed bin Selman bin Abdulaziz’in ulusal mirasa büyük desteğinin ve ilgisinin doğal bir sonucu olduğunu vurguladı. Bakan ayrıca, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde kayıtlı Suudi sitelerinin ve İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde kayıtlı 8 unsurunun, Krallığın zengin tarihsel değerleriyle ortak küresel insan mirasına hizmete sınırsız ölçüde katkıda bulunabileceğini gösterdiğini belirtti. Kültür Bakanı, Suudi 2030 Vizyonu’nun ulusal kimlikle gurur duyulmasının önemini vurguladığını belirterek, ulusal mirasın tüm maddi ve manevi biçimleriyle ana bileşenlerinden biri olduğunu ifade etti.

Prens Ferhan açıklamasında, "Krallık, medeniyetler haritasındaki önemli miras alanlarıyla zengin bir ülkedir. Bu zenginlikleri tüm dünyaya tanıtmak ve tüm ulusal ve uluslararası listelere kaydetmek için çabalarını birleştirmiştir. Bunlar Krallık için kültürel bir zenginlik ve tarihsel derinlik taşıyor" ifadelerini kullandı.


Necran'daki Hima Kültür Bölgesi’nin Dünya Miras Listesi’ne eklenme süreci, Suudi Arabistan’ın UNESCO Daimi Temsilcisi Prenses Hayfa Bint Abdulaziz Al Mukrin başkanlığındaki Krallığın UNESCO heyetinin ve Kültür Bakanlığı, Miras Kurumu ve Ulusal Eğitim, Bilim ve Kültür Komitesi’nin gösterdiği büyük çabalar sonucunda gerçekleşti. 

Hima'daki kültürel kaya sanatı alanı 557 kilometrekarelik bir alan üzerinde yer alıyor. Ayrıca bölgede, yüzbinlerce kaya oyma ve çizimi içeren 550 kaya sanatı örneği bulunuyor. Dünyanın en büyük kaya sanatı komplekslerinden biri olarak kabul edilen bölge, Arap Yarımadası'nın güney kısımlarını geçen eski kervan yolları ve ticaret yollarının önemli bir noktasında yer alıyor. Bu nedenle bölgenin eski Arap Yarımadası’nda ana pazarlardan biri olduğuna inanılıyor. Bi’r Hima bölgesindeki kuyular, kuzey yolundaki son tedarik noktasını temsil ediyor. Diğer nokta ise güney yolundaki çölleri geçtikten sonra geliyor.


Hima bölgesi, Semudi, Nebati, Antik Güney Arap alfabesi, Süryani ve Yunan yazıtları da dahil olmak üzere çeşitli eski metinlerde yazılmış on binlerce kaya yazıtını ve ayrıca erken dönem Arapça (İslam öncesi dönemden) yazıtları içeriyor. 

Hima kaya sanatı ve yazıtları, dönemin iklim değişikliği olaylarının yazılı, sanatsal, tarihi ve hatta etnografik açıdan belgelenmesi için paha biçilmez bir kaynak özelliği taşıyor. Tüm bu örnekler, Necran’daki Hima bölgesinde bulunan ve geniş alana yayılmış tarihi eser kalıntılarından elde edildi. Ayrıca bölgede, taş baltalar, havanlar ve ok uçları üretimi için bir atölyenin yanı sıra, hala kullanımda olan antik su kuyuları yer alıyor.


Hima'nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesinin, Krallığın tarihi ve miras zenginliğinin korunmasına, medeniyet kaynaklarının tanıtılmasına, bölgenin uzmanlaşmış uluslararası kuruluşların standartlarına uygun olarak rehabilite edilmesine, gelişmesinin sağlanarak kültürel, ekonomik ve turistik bir alana dönüştürülmesine katkıda bulunması bekleniyor. Ayrıca bu durum, Suudi Arabistan’ın tarihi kültürel zenginliğe sahip olduğunu ve ortak küresel insani mirasa katkıda bulunduğunu gösteriyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU