Fizikçi ve volkanolog yanıtladı: Ay iki kat daha yakın olsa neler yaşanırdı?

"Bunun yapacağı etki bir tokmakla vurmaya benzerdi"

Türkiye 2030'a kadar Ay'a uzay aracı göndermeyi hedefliyor (AFP)

Ay, Dünya'dan ortalama 384 bin 400 kilometre uzakta. Peki Ay iki kat daha yakın olsa neler yaşanırdı?

ABD'deki Maine Üniversitesi'nden fizikçi Neil Comins ve Birleşik Krallık'taki Londra Queen Mary Üniversitesi'nden volkanolog Jazmin Scarlett bu soruya yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uydusunun Dünya'da bıraktığı en büyük etkilerden biri gelgitler. Ay'ın uyguladığı kütleçekim kuvveti sebebiyle denizlerin her gün iki kere yükselmesi ve iki kere alçalmasına gelgit deniyor.

Comins, Ay'ın yaklaşması halinde gelgitlerin 8 kat daha yüksek olacağını söyledi. Fizikçi, bazı adaların günün büyük bölümünde tamamen sular altında kalacağını ve kıyıların yaşanmaz hale geleceğini vurguladı.

Ancak Ay'ın yakın olmasının sonuçları bunlarla sınırlı değil. Zira Comins, Ay'ın kütleçekim kuvvetinin Dünya'nın kara parçaları üzerinde de gelgit etkisi yaptığını söyledi:

Ay, Dünya'ya aniden iki kat daha yakın olsaydı, bunun yapacağı etki bir tokmakla vurmaya benzerdi. Ay'ın kütleçekim kuvvetinin aniden artan gücü nedeniyle gezegende enerji dalgaları aksederdi.

Scarlett ise bu ani kütleçekim çarpmasının daha fazla deprem ve daha fazla volkanik faaliyet anlamına geldiğini ifade etti. Bu konudaki örnek, Güneş Sistemi'nin volkanik açıdan en aktif uydusu Io. Jüpiter'in uydusu olan Io'daki volkanik faaliyetler, gezegenin ve diğer uyduların kütleçekim kuvvetinden kaynaklanıyor.

İklim değişikliği ve evrimsel süreç

Fizikçi Comins, gelgit sebebiyle okyanus tabanıyla su arasında sürtünme oluşacağını, bunun Dünya'nın dönüşünü yavaşlatacağını bildirdi:

Bugün Dünya'nın dönüşü her yüzyılda saniyenin binde biri kadar yavaşlıyor. Eğer ay iki kat daha yakın olsaydı, Dünya'nın dönüşü daha da yavaşlayacak ve gündüzle gece uzayacaktı.

Comins ani depremlerden, volkanik patlamalardan ve gelgitlerden sağ çıkan kişilerin Güneş tutulmasını daha çok görebileceğini de söyledi. Bunun sebebi, Ay'ın gökyüzünde daha geniş bir alanı kaplaması.

Scarlett ise daha uzun gündüzlerin ve gecelerin iklim değişikliğine yol açabileceğini ve evrimsel süreci etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Peki doğal bir fenomen Ay'ı Dünya'ya yaklaştırabilir mi? Comins bu soruyu şöyle yanıtladı:

Yeterli kütleye sahip bir nesne, Dünya-Ay sisteminin yakınından geçerse ve bunu yaparken Ay'ın yörüngesinin doğru yerindeyse, Ay'dan enerji alabilir. Bu durum, Ay'ın Dünya'ya yakınlaşmasına yol açar.

 

Independent Türkçe, Live Science, Space.com

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU