Homo sapiens'in kuzenleriyle genetik farklılığının sadece yüzde 1,5 olduğu keşfedildi

"En azından artık nereye bakacağımızı biliyoruz"

Neandertallerin neslinin yaklaşık 40 bin yıl önce tükendiği düşünülüyor (Reuters)

Yeni araştırma Homo sapiens'in (modern insan) Neandertaller ve Denisova insanları gibi kuzenleriyle genetik farklılığının sadece yüzde 1,5 olduğunu ortaya koydu.

Homo sapiens'in Neandertallerle çiftleştiği ve DNA paylaştığı halihazırda biliniyor. Ancak Science Advances'ta yayımlanan yeni araştırmada Homo sapiens'e özel genomlar arandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmada 279 Homo sapiens DNA'sı, iki Neandertal DNA'sı ve bir de Denisova insanı DNA'sı bilgisayar algoritmasıyla karşılaştırıldı.

Bulgular, Homo sapiens DNA'sının çok küçük bir kısmının kendine özgü olduğunu gösterdi. Geri kalan kısımsa Neandertaller ve Denisova insanlarıyla paylaşılıyor.

Araştırma ekibi bulgular karşısında şaşırdıklarını vurguladı.

Özgün genler beyin gelişimiyle ilgili

Çalışma ayrıca, DNA'nın Homo sapienslere özgü bölümünün, beyin gelişimiyle ilişkili genler açısından zengin olduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlara göre bu tespit, Homo sapiensleri kuzenlerinden gerçekten ayıranın söz konusu genler olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya imza atan, Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz Kampüsü'nde biyomoleküler mühendislik bölümünde görev yapan Richard Green, bu konunun ileride araştırılması gerektiğini ifade etti:

En azından artık nereye bakacağımızı biliyoruz.

Araştırmacılar benzersiz genlerin çoğunun, biri 600 bin yıl önce ve diğeri 200 bin yıl önce yaşanan iki "evrimsel patlama" yoluyla ortaya çıktığını da keşfetti. Ancak bu genetik değişikliklerin neden o dönem yaşandığı bilinmiyor.

Green, "evrimsel patlamalardan" birinin Homo sapienslerin iletişim kurabilmesine zemin hazırladığını düşünüyor.

 

Independent Türkçe, Business Insider, Live Science

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU