Adıyaman'da tütün protestosuna katılanlar gözaltına alınıyor

Adıyaman'da tütün satışına getirilen yasak sonrası protesto eylemlerine katıldığı ileri sürülen bazı kişiler polis ve jandarma tarafından evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alındı

Adıyaman il merkezindeki tütün pazarında da gergin bekleyiş sürerken çevre illerden Adıyaman'a takviye ekipler gönderildi / Fotoğraf: Twitter @gergerfirat

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “yetki belgesi” almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmayı yasaklanmasına karşı Adıyaman ve ilçelerinde düzenlenen protesto eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle çok sayıda tütün üreticisi gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jandarma ve polis tarafından düzenlenen şafak operasyonunda bazı iddialara göre yaklaşık 20 kişi bazı iddialara göre ise yaklaşık 50 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı'na götürüldükleri öğrenildi. Kentin farklı noktalarına ise, zırhlı araçlar ile birlikte çok sayıda asker konumlandırıldı.

Adıyaman’ın yerel Fırat Gerger gazetesi, Adıyaman il merkezindeki tütün pazarında da gergin bekleyişin sürdüğünü ve çevre illerden Adıyaman'a takviye ekipler gönderildiğini duyurdu.

CHP’li Tutdere’den tepki

Gözaltıları sosyal medya hesabından duyuran CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Tütündeki yasağı kaldıracağına, diyalog ile tütüncünün sorununa çare bulacağına, emeğe saygı göstereceğine her zamanki gibi AKP hükümeti baskıya, zorbalığa başvurdu. Adıyamanlı tütüncüye yönelik operasyonu derhal durdurun ve gözaltındaki tütüncüleri serbest bırakın” çağrısında bulundu.

Torba Yasa bugün Meclis’te

Öte yandan yetki belgesi şartının içerisinde yer aldığı Torba Yasa’nın bugün Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.

HDP'li Kenanoğlu: Bundan sonra yetki belgesi alamayanlar, tütün ticareti yapamayacak

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Adıyaman ve Şanlıurfa'da vatandaşlarla bir araya geldiğini belirterek, bölgedeki tütün üreticilerinin sorunlarına değindi.

Kenanoğlu, "Bundan sonra yetki belgesi alamayanlar, tütün ticareti yapamayacak. Yetki belgesini de ancak büyük kooperatifler kuranlar alabilecek" dedi.

Çıkan yasayla birlikte tütün üretiminde yetki yasası sürecinin başladığını anımsatan Kenanoğlu, "Bundan sonra yetki belgesi alamayanlar tütün ticareti yapamayacak. Yetki belgesini de ancak büyük kooperatifler kuranlar alabilecek. Bu durum, tütün piyasasının tekelleşmesine ve küçük üreticinin emeğinin karşılığını alamamasına yol açacak. Bunu yerli tütünü bitirme operasyonu olarak da görebiliriz. Yasayla yabancı sigara üreticileri ve şirketleri desteklenmiş oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

AK Partili Aydın “6 ay erteleme formülü üzerinde çalışılıyor” demişti

AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, protesto gösterileri üzerine yaptığı açıklamada "Hiç kimse tütün üzerinden siyaset yapmasın, tütünü dün yasaklayanlar bugün kalkıp bir başka provokasyonlar içerisine girmesin. Biz her zaman üreticilerimizin ve çiftçilerimizin yanında durduk durmaya da devam edeceğiz" demişti.

Daha önce 3 defa uzatılan yasal sürecin, son bir kez sağlıklı bir kooperatifleşme olabilmesi adına 6 ay daha ertelenmesi için ilgili bakanlıklarla yaptıkları müzakereler sonucunda bir kanaate vardıklarını aktaran Aydın, "1 aydır bunun üzerinde çalışıyorduk. Pandemi şartlarını dikkate alarak, üreticimizin mağdur olmaması için köylü ve üreticimiz için yaptıklarımızın üzerine neler yapabilir diye düşündük. 1 ay önce yaptığımız başvurular 2 hafta önce sonuçlandı ve bu anlamda da Meclis'e gelerek ilk torba kanunun içerisinde de aslında biz duyurmuştuk. İnşallah bu izinsiz tütün ticareti yapanlara ilişkin hapis cezasını en azından 6 ay daha 01 Ocak 2022 yılına ertelenmesi noktasında torba kanununa teklifimizi koyacağız ve bunu Meclisimizin takdirine sunacağız” demişti.

 

Sözcü, Fırat Gerger, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU