Adıyaman’da tütün üreticileri yasağa karşı yol kapattı

Tütün üreticilerine yetki belgesi zorunluluğu getiren düzenlemeyi protesto eden çiftçiler Adıyaman- Malatya yolunu trafiğe açmadı. Saatlerde yol kapatma eylemi valinin konuşması ile sonlandırıldı

Tütün üreticilerinin yetki belgesi almadan ve bildirimde bulunmadan ticaret yapması 1 Temmuz itibarıyla yasaklandı. Söz konusu düzenlemeye tepki göstermek adına Adıyamanlı tütün üreticileri bir protesto düzenledi. Adıyaman-Malatya yolunu trafiğe kapatan üreticiler, kararın iptal edilmesini talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tütün üreticileri için 1 Temmuz'dan itibaren yetki belgesi zorunluluğu getirildi. Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle 1 Temmuz tarihinden itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak yasaklandı.

Üreticiler düzenlemeye karşı

Belgesiz ticaret yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülen 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılan düzenlemeye karşı çıkan tütüncüler, Adıyaman'da protesto etti.

Yolu trafiğe kapattılar

Üreticiler; Çelikhan, Sürgü ve Reşadiye'de ayrı ayrı protestolar düzenledi. Malatya-Adıyaman yolunu trafiğe kapatan tütüncüler, getirilen yasağın kaldırılmasını istedi.

“Hepimiz acımızdan ölüyoruz, kendimi yakarım”

 “Tütüne uzanan eller kırılsın”, "Direne direne kazanacağız” sloganlarının atıldığı Adıyaman'daki eylemde bir çiftçi AKP'li encümen olduğunu belirterek, "Ben AK Parti encümeniyim. Hepimiz acımızdan ölüyoruz. Gelsin bir çare bulsun. Yoksa ben kendimi yakarım” dedi.

Vali gelmeden yolu açmadılar

Karayolunun çeşitli yerlerinde eylem yapan çiftçiler, “Tütüne uzanan eller kırılsın” “Tütünüme dokunma” sloganı attı. Bunun üzerine olay yerine gelen jandarma, yolun trafiğe açılmasını istedi. Ancak, eylemci çiftçiler, “Yetkililer gelmeden yolu açmayacağız” dedi. ‘Vali buraya' sloganları atan çiftçilerin tepkisinin devam etmesi üzerine Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar olay yerine gitti.

Vali Çuhadar: Ben de tütün parasıyla okudum

Burada çiftçilerle konuşan Vali Çuhadar, 15 tütün üreticisiyle bir araya gelip sorunlarını dinlediğini belirterek, “Tütün konusunda sahipsiz değilsiniz. Ben de tütün parasıyla okudum. Ben Samsun Bafralıyım. Tütünü A'sından, Z'sine bilirim. Nasıl sizi parasız bırakırız? Asla sizi sahipsiz bırakmayız. Sorununuzun çözümü için İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile istişarelerimiz devam ediyor” diye konuştu.

Valilik binasında oturma eylemi

Bunun üzerine tütün üreticileri eylemlerine son vererek evlerine döndü.

Adıyaman Merkez’de ise Oturakçılar Pazarı'ndan Adıyaman Valiliği'ne yürüyen üreticiler, valilik binasının yanında oturma eylemi gerçekleştirdi.

CHP’li Tutdere: Meclis kürsüsünden defalarca çağrıda bulunduk

 “Konuya ilişkin Diyarbakır Tütün Pazarından açıklamalarda bulunan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, “Diyarbakırlının, Adıyamanlının, Malatyalının, Türkiye’deki bütün tütün üreticilerinin ekmeğinden elinizi çekin. Bütün kaynakları talan ettiniz bari fakir fukaranın ekmeğine karışmayın. Bu zulmü sonlandırın” dedi.

“Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nun sözü var”

Diyarbakır tütün pazarında “Genel Başkanımızın sözü var” diyen Tutdere, “Biz Diyarbakır meydanından da bu sözü tekrarlıyoruz. İnşallah CHP iktidarında bu vatan topraklarında tek başına içim özelliğine sahip tütünün yetiştirildiği her alanda bu yasağı kaldıracağız. İnsanlarımız atalarından dedelerinden şimdiye kadar nasıl öğrendiyse, nasıl ürettiyse inşallah CHP iktidarında da aynı şekilde üretmeye devam edecekler” dedi.

“AKP yabancı sigara şirketlerinin esiri oldu”

AK Parti iktidarının yabancı sigara şirketlerinin esiri olduğunu ve kendi ürününe hapis cezası getirdiğini ifade eden Tutdere şunları söyledi:

“Bunu kabul etmek mümkün değil. Biz bunu kabul etmeyeceğiz ve sürenin uzatılması için sizlerle beraber mücadele edeceğiz. İnşallah bu iktidara geri adım attıracağız. Bunlar geri adım atmazsa en yakın seçimde siyasi düşünceniz ne olursa olsun, hangi partiye oy vermiş olursanız olun gelin hep beraber bu zulmü bu millete yaşatan, insanları yoksul ve aç bırakan bu iktidarı hep beraber Türkiye’nin başından uzaklaştıralım. Aksi takdirde ne tütüncüye ne emekçiye, kimseye rahat yok”

Yol kapatan üreticilere destek

Adıyaman- Malatya yolundaki eylem alanına gelerekAdıyamanlı tütün üreticilerine desteklerini sunan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, burada da protesto eylemi yapan üreticilere seslendi.

Yaşanacak mağduriyetleri aylar öncesinden gördüğünü ve birçok platformda konu hakkında iktidara çağrılarda bulunduğunu ifade eden Milletvekili Tutdere, “ Yaşanacak mağduriyetleri gördüm ve aylar öncesinden, bulunduğum her platformda konu halkında  iktidara çağrılarda bulundum.Adıyamanlı tütün üreticilerinin ekmeğiyle, aşıyla oynamayın dedik. Bu çağrımızı Çelikhan Meydanı’ndan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul kürsüsünden, Yargı Reformu’nun görüşüldüğü komisyondan uyardım, olmadı.. Yerimden söz aldım “Ey iktidar sahipleri, bu fakir fukaranın ekmeğiyle oynamayın” dedim kimse dinlemedi” ifadelerini kullandı.

"100 yıl sonra torunlarınınız sizlerle iftihar edecek"

Tütün için verilen onur mücadelenin yüz yıl sonra dahi onurla anılacağını ifade eden Milletvekili Tutdere, “Çelikhan'da, Adıyaman'a destan yazdınız. Tarihe not düştünüz. Geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu’nda yaptığım konuşmamda dedim ki "1 Temmuz'u tütün üreticisi  unutmayacak" dedim evet unutmadınız. Tarihe altın harflerle geçecek onurlu bir mücadeleyi bugün bu meydanda siz yazdınız. Sizin çocuklarınız, torunlarınız 100 yıl da geçse bu onurlu mücadeleyi saygıyla selamlayacak, hepinize bu onurlu davranışından dolayı iftihar edecek” dedi.

AK Partili Aydın: Tütün üreticisinin yanındayız

AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, tütün üreticilerinin protestoları üzerine Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada  "Hiç kimse tütün üzerinden siyaset yapmasın, tütünü dün yasaklayanlar bugün kalkıp bir başka provokasyonlar içerisine girmesin. Biz her zaman üreticilerimizin ve çiftçilerimizin yanında durduk durmaya da devam edeceğiz" dedi.

Tütün konusunda her zaman çiftçilerin yanında olduğunu ifade eden Aydın,"Bırakın satışı, bulundurması bile yasak olan bir üründü, kim bu tütünü bu noktaya taşıdığını herkes çok iyi biliyor. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde AK Parti olarak hep üreticimizin lehinde olduk. Bulundurması yasak olan tütünü önce 50 kilograma daha sonra arkasından da tümden bu işi kaçak olmaktan çıkarmak adına, yasal düzenlemeyi yaptık. Biz bu yasal düzenlemeyi yaparken de bütün bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve paydaşları olanların da gönlünden geçen talebi olan kooperatifleşme üzerinden yaptık. En az 250 tütün üreticisi bir araya gelerek bir kooperatif kuracak ve üreticiler kendi ürettiği tütünü kooperatif üzerinden piyasaya serbest hale gelecek. Tütün yani kaçak olmaktan çıkıp yasal hale gelecek" dedi.

"6 ay daha ertlenmesi için çalışma yapılıyor"

Daha önce 3 defa uzatılan yasal sürecin, son bir kez sağlıklı bir kooperatifleşme olabilmesi adına 6 ay daha ertelenmesi için ilgili bakanlıklarla yaptıkları müzakereler sonucunda bir kanaate vardıklarını aktaran Aydın, "1 aydır bunun üzerinde çalışıyorduk. Pandemi şartlarını dikkate alarak, üreticimizin mağdur olmaması için köylü ve üreticimiz için yaptıklarımızın üzerine neler yapabilir diye düşündük. 1 ay önce yaptığımız başvurular 2 hafta önce sonuçlandı ve bu anlamda da Meclis'e gelerek ilk torba kanunun içerisinde de aslında biz duyurmuştuk. İnşallah bu izinsiz tütün ticareti yapanlara ilişkin hapis cezasını en azından 6 ay daha 01 Ocak 2022 yılına ertelenmesi noktasında torba kanununa teklifimizi koyacağız ve bunu Meclisimizin takdirine sunacağız" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU