Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Ardan Zentürk hakkında "cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma başlatıldı

Ardan Zentürk hakkında sosyal medya paylaşımlarındaki ifadeleri nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" suçundan soruşturma başlatıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Zentürk için sosyal medya paylaşımlarında geçen ifadeler nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" suçundan resen soruşturma açıldı.


Ertan Aydın hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü fon soruşturması kapsamında önceki gün gözaltına alınan ve bugün adliyeye sevk edilen eski AK Parti Milletvekili, Başbakan Danışmanı Ertan Aydın hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol kararı verildi.

Kamuoyunda "fon vurgunu" olarak da adlandırılan ve sermaye piyasalarında gerçekleştirilen bazı işlemlere ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında önceki gün gözaltına alınan eski AK Parti Milletvekili, Başbakan Danışmanı Ertan Aydın emniyetteki işlemlerinin ardından bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne götürüldü. Savcılık işlemleri akşam saatlerinde tamamlanan Aydın, tutuklama istemiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Hakimlik ise Aydın hakkında ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol kararı verdi.


İstanbul'un Fatih ilçesinde denizde ceset bulundu

İstanbul'un Fatih ilçesinde denizde bulunan ceset Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Balat sahilinde yürüyen bazı vatandaşlar Haliç'te ceset olduğunu fark edip durumu polise bildirdi.

İhbar üzerine olay yerine Sahil Güvenlik, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin çalışmasıyla denizden çıkartılan ceset, incelenmek üzere Adli Tıp Kurumunun morguna kaldırıldı.

Polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.


İstanbul Barosu seçiminde gerginlik yaşandı, genel kurula 15 dakika ara verildi

İstanbul Barosu’nun 128. Olağan Genel Kurulu sırasında gerginlik yaşandı. Yumruklaşmalar üzerine genel kurula 15 dakika ara verildi. İstanbul Barosu’nun 128. Olağan Genel Kurulu, yeter sayısının saat 13.00 itibarıyla sağlanmasının ardından Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. Yapılan oylamayla bir başkan, bir başkan vekili ve iki üyeden oluşan Genel Kurul Başkanlık Divanı seçildi. Divanın oluşmasının ardından Kaboğlu, genel kurul yönetimini divana devretti.  Bağımsız Avukatlar grubunun adayı avukat Arife Gökkaya Dinç’in konuşmasının ardından genel kurulda gerginlik yaşandı. Dinç’in konuşmasının ardından LGBT+ bayrağı açan bazı avukatlar “Nefrete inat, yaşasın hayat” sloganı attı. Ardından başka bir avukat grubu ise “Kahrolsun PKK” sloganı attı. Farklı avukat grupları arasında gerginlik büyüdü, yumruklaşmalar oldu. Bunun üzerine genel kurula 15 dakika ara verildi. Tarafların yatışmasıyla birlikte aday konuşmalarıyla devam edildi.

İstanbul Barosu’nun 128. Olağan Genel Kurul’unda ayrıca Cumhuriyetçi Güç Birliği’nin başkan adayı Av. Prof. Dr. Ümit Kocasakal’ın konuşması sırasında Türk Bayrağı açıldı, “Ne Mutlu Türk’üm diyene” ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atıldı. Bu sırada divandan Türk Bayrağı'nın salonda bulunan herkesin bayrağı olduğu ve bunun seçimde kullanılmaması yönünde anons yapıldı.


Amedspor, deplasmanda Samsunspor'u 2-1 yendi

Trendyol Süper Lig'in 9. haftasında Samsunspor ile Amed Sportif Faaliyetler karşılaştı. 13. dakikada Amed Sportif Faaliyetler'in sağ çaprazdan kazandığı serbest atışı Orban kullandı. Bu futbolcunun ön direğe sert şutunda, kaleci Bilal Bayazıt son anda topu kornere çeldi.

19. dakikada misafir takımın atağında Saba'nın ara pasıyla ceza sahasında topla buluşan Orban'ın yerden şutunda, kaleci Bilal Bayazıt ayakları ile ağlara doğru giden meşin yuvarlağı kornere gönderdi. 21. dakikada Samsunspor 1-0 öne geçti. Coulibally'nin pasında ceza sahasında topla buluşan Tomasson, meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 41. dakikada ev sahibi takımın atağında Tomasson'un pasında ceza sahası sol çaprazında topla buluşan Bayo'nun şutunda, meşin yuvarlak arka direğin dibinden auta çıktı. 53. dakikada Orban'ın ceza sahası dışından aşırtma vuruşunda top az farkla üstten auta çıktı. 74. dakikada misafir takım beraberliği yakaladı. VAR uyarısı sonrası hakem Kadir Sağlam, Drapinski'nin ceza sahasında topa elle müdahale ettiğini belirterek penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Orban, meşin yuvarlağı kaleci Bilal Bayazıt'ın yanından ağlara göndererek skoru 1-1 yaptı. 83. dakikada Amed Sportif Faaliyetler öne geçti. Organize gelişen konuk takım atağında Saba, ceza sahası dışından şık bir vuruşla topu ağlara yolladı: 1-2. 90+4. dakikada Jarju'nun sert şutunda kaleci Lafont'ın çeldiği top, üst direğe çarparak kornere çıktı. Amed Sportif Faaliyetler, karşılaşmayı 2-1 kazandı.


Çin'de Champi Tayfunu nedeniyle 60 binden fazla kişi tahliye edildi

Çin'in doğu kıyılarında etkisini gösteren Champi Tayfunu nedeniyle risk altındaki bölgelerde yaşayan on binlerce kişi güvenli bölgelere sevk edildi.

Çin devlet televizyonu CCTV'nin haberine göre, Champi Tayfunu nedeniyle ülkenin en büyük şehri Şanghay'da dünden itibaren 60 binden fazla kişi tahliye edildi.

Şanghay ile birlikte ülkenin doğu kıyısındaki Ciangsu, Cıciang ve Fucien eyaletlerinde de tren seferleri ve uçuşlar iptal edildi.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, kuzeydoğu yönünde Japonya'ya doğru ilerleyen tayfunun yarın da Çin'in doğu suları ve kıyı bölgelerinde etkili olmasının beklendiğini duyurdu.

Bu yıl Pasifik Okyanusu'nda ortaya çıkan en şiddetli fırtına olan Champi Tayfunu, dün Tayvan kıyılarında etkili olmuş, tayfun nedeniyle Ada'da 1 kişi hayatını kaybetmiş, 527 kişi yaralanmıştı.


 

Husilerden Suudi Arabistan’a 7 saldırı iddiası

Yemen'deki İran destekli Husiler, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Kral Halid Havalimanı ile ülkenin çeşitli bölgelerindeki havalimanları ve petrol tesislerine balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) 7 saldırı düzenlediklerini öne sürdü. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın son 24 saatte Yemen'in başkenti Sana'ya ve diğer bölgelerdeki sivil yerleşimlere 100 hava saldırısı düzenlediğini iddia etti. Saldırılarda onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını ileri süren Seri, Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik saldırılarının başlangıcından bu yana düzenlediği hava ve füze saldırılarının toplam sayısının 3 bin 123'e ulaştığını belirtti. Sözcü Seri, bu saldırılara karşılık kendilerinin de Suudi Arabistan'daki çeşitli hedeflere balistik füzeler ve İHA'larla 7 saldırı düzenlediklerini ifade etti.

Söz konusu saldırıların ilkinde Riyad'daki Kral Halid Havalimanı'nın iki aşamada hedef alındığını aktaran Seri, ikinci saldırının Yenbu kentindeki ulusal petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesise, üçüncü saldırının ise Rabig Petrol Rafinerisi'ne düzenlendiğini öne sürdü. Seri, dördüncü saldırıda ham petrol pompalama istasyonları ile petrolü ülkenin doğusundan batısına taşıyan boru hattının hedef alındığını iddia etti. Beşinci saldırıda Demmam kentindeki Kral Fahd Uluslararası Havalimanı'nı hedef aldıklarını ve saldırı nedeniyle havalimanındaki hava trafiğinin durduğunu ileri süren Seri, altıncı saldırıda Necran Havalimanı'nın, yedinci saldırıda ise Hamis Muşayt'taki hava üssünün hedef alındığını kaydetti. Saldırıların hedeflerine isabet ettiğini savunan Seri, Suudi Arabistan'ın Yemen'e yönelik saldırıları sona erene ve Yemen'e uygulanan abluka kaldırılana kadar saldırıları sürdürecekleri tehdidinde bulundu.


Zonguldak'ta maden ocağındaki patlamaya ilişkin 3 zanlı tutuklandı

Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde 3 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin yaralandığı özel maden ocağındaki grizu patlamasına ilişkin 3 zanlı tutuklandı.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca olayla ilgili yürütülen soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında, ruhsatlı maden sahasında bulunan maden ocağında metan gazı birikmesi sonucu meydana gelen patlamanın ardından işletme sahibi M.S.D, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı E.Y. ve maden mühendisi Y.Ç. gözaltına alındı.

Jandarmadaki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, adliyeye sevk edildi.

"Bilinçli taksirle öldürme" ve "yaralama" suçlarından tutuklanma talebiyle Zonguldak Sulh Ceza Hakimliğine çıkarılan 3 zanlı tutuklandı.

Öte yandan, firari işletme müdürü M.K. hakkında yakalama emri çıkarıldı.


İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, 27 Ekim'de Rusya’ya gidecek

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu Zirvesi’ne (GECF) katılmak üzere Rusya’ya gidecek.

İran basınına yansıyan haberlere göre Pezeşkiyan'ın Moskova ziyareti 27 Ekim Salı günü gerçekleşecek.

Pezeşkiyan, Rusya’da bazı ülke liderleriyle de bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunacak.

İran’ın Moskova Büyükelçisi Kazım Celali, ziyaret programına ilişkin yaptığı açıklamada, Pezeşkiyan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmenin de programa alındığını belirtti.

Celali ayrıca, söz konusu görüşmede herhangi bir belgenin imzalanmayacağını ifade etti.


Axios: Trump’ın danışmanları Netanyahu’ya desteğe karşı çıktı

Spot: ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın danışmanlarının çoğunun, İsrail seçimlerine müdahil olunmaması ve Başbakan Binyamin Netanyahu’ya doğrudan destek verilmemesi gerektiğini düşündüğü öne sürüldü. Danışmanların, Netanyahu’suz bir İsrail hükümetinin Trump’ın Orta Doğu politikalarına daha uygun olabileceğini değerlendirdiği belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yakın danışmanlarının çoğunun, Trump'ın İsrail seçimlerine karışmaması ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya doğrudan destek vermemesi gerektiğini düşündüğü iddia edildi. Amerikan Axios haber platformunda yer alan ve adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan habere göre, Trump'ın yakın danışmanlarının çoğu, ABD'nin İsrail seçimlerine karışmaması gerektiğini düşünüyordu. Habere göre Trump'ın yakın çevresindeki danışmanları, Netanyahu dışında bir ismin öncülük edeceği bir İsrail hükümetinin, Trump'ın Orta Doğu ajandasına daha uygun olabileceği görüşünü dile getirdi. Yetkililerden biri, Trump'ın Netanyahu'ya verdiği desteğin yine de "kazan-kazan" olduğunu, eğer Netanyahu kazanırsa Trump'ın bunu kendi lehine kullanabileceğini, eğer kaybederse yeni başbakanın Trump'la çalışmak için yine de istekli olacağını savundu. Bir diğer ABD’li yetkili, Netanyahu’nun aşırı sağcı koalisyon ortaklarının yer almadığı yeni bir İsrail hükümetiyle çalışmanın daha kolay olabileceğini dile getirdi. Habere göre, Trump'ın danışmanlarından biri, başkanın Netanyahu hakkındaki görüşünü "Tanıdığı bir şeytan." sözleriyle ifade etti. ABD Başkanı Trump, 18 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrail'de 27 Ekim'de yapılacak seçimler için İsrail Başbakanı Netanyahu'ya tam destek verdiğini belirtmişti. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ise, Netanyahu'ya destek vermeyi reddederek, "Bibi Netanyahu'ya saldırmıyorum, ancak Bibi Netanyahu'yu desteklemiyorum da. Bence nihayetinde önemli olan başkanın desteğidir." ifadelerini kullanmıştı.


Çankırı'da uçuruma yuvarlanan otomobilde 4 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

Çankırı'nın Bayramören ilçesinde uçuruma yuvarlanan otomobildeki 4 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı. Recep Yazıcı (77) idaresindeki 18 DA 586 plakalı otomobil, Sarıkaya köy yolundan ilçe merkezi istikametine seyir halindeyken Bey Mahallesi mevkisinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu uçuruma yuvarlandı. Otomobil, yamaçtaki ağaçlara çarparak durabildi. İhbar üzerine bölgeye Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), jandarma, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Güçlükle ulaştıkları araçta inceleme yapan ekipler, sürücü Yazıcı ile otomobilde bulunan Ayşe Öztürk (56), Fatma Duman (74) ve Kibar Yılmaz'ın (74) olay yerinde hayatını kaybettiklerini belirledi. Kazada yaralanan H.E. (58) ise ambulansla Çankırı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Hayatını kaybedenlerden Fatma Duman ve Kibar Yılmaz'ın cenazeleri ilçeye bağlı Ulumelan köyünde, Recep Yazıcı ve dini nikahlı eşi Ayşe Öztürk'ün cenazeleri ise ikindi namazı sonrası ilçe merkezinde kılınan cenaze namazının ardından aile mezarlığında toprağa verildi. Öte yandan araçtakilerin köye mantar toplamaya gittiği, kazanın dönüş yolunda meydana geldiği öğrenildi.


63. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı

63. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, geleneksel kortej geçişiyle başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenen festival kapsamındaki kortej geçişine, Türk sineması ve televizyon dünyasının sevilen isimlerinden Meryem Uzerli, Menderes Samancılar, İlyas Salman, Coşkun Göğen, Emre Kınay, Pınar Altuğ Atacan, Fadik Sevin Atasoy, Büşra Pekin, Leyla Smyrna Cabas, Levent Özdilek, Muttalip Mujdec ve Ersin Korkut gibi bazı ünlüler katıldı. Sanatçılar, üstü açık otomobillerle halkı selamladı, hayranlarıyla fotoğraf çektirip onlara karanfil attı. Kortejde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Büşra Özdemir de yer aldı. Atatürk Kültür Merkezi önünden başlayan kortej, Sakıp Sabancı Bulvarı, 100. Yıl Caddesi, Güllük Caddesi, Cumhuriyet Meydanı, Valilik binası önü, Atatürk Caddesi ve Işıklar Caddesi güzergahını takip ederek, Karaalioğlu Parkı'nda sona erdi. Korteje ilgi gösteren vatandaşlar, cadde ve sokaklarda yoğunluk oluşturdu. Festival, 31 Ekim'de sona erecek.


Tunus’ta Nahda Hareketi’nin önde gelen isimlerinden Haruni tahliye edildi

Tunus’ta Nahda Hareketi Şura Meclisi Başkanı Abdülkerim el-Haruni, mali yolsuzluk davası kapsamında 3 yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edildi. Nahda Hareketi’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Tunus İstinaf Mahkemesinin, ilk derece mahkemesince verilen 2 yıl hapis cezasını onamasının ardından Haruni'nin cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldığı belirtildi. “Mühendis Abdülkerim el-Haruni’nin 3 yılı aşkın süren haksız tutukluluğun ardından cezaevinden çıkması vesilesiyle tüm özgürleri ve mücadele arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz.” denilen açıklamada, Haruni’nin “cezaevinin zorlukları ve yaşadığı sıkıntılar karşısında kırılmayan direnci, kararlılığı ve iradesi” övüldü. Açıklamada ayrıca, tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması, özgürlüklerine ve haklarına yeniden kavuşmalarının sağlanması ile kendilerinin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntıların sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu.


Şarkıcı Nev hayatını kaybetti

 "Nev" sahne adıyla tanınan şarkıcı, besteci ve söz yazarı Nevzat Doğansoy, 57 yaşında hayatını kaybetti.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Genel Yoğun Bakım Servisinde tedavi gören sanatçının vefat ettiği bildirildi.

İstanbul'da 24 Aralık 1968'de dünyaya gelen Doğansoy, müzik kariyerinde kendine özgü yorumuyla pop ve rock müziği Türk musikisinin farklı tınılarıyla buluşturdu.

Müziğe mandolin çalarak başlayan sanatçı, üniversite yıllarında elektro gitar eğitimi aldı ve sahne çalışmalarına yöneldi. 2001'de yayımlanan "Her Şeye Rağmen" albümüyle müzik dünyasında dikkati çeken Doğansoy, albümde yer alan "Zor" şarkısıyla geniş bir dinleyici kitlesine ulaştı.

Sanatçı, 2004'te "Sen Gibi", 2007'de "Işığım ve Gölgem" albümlerini müzikseverlerin beğenisine sundu. "Mühürlü Kaderim", "Kelebek" ve "Sükut-u Hayal" gibi eserleriyle de tanınan Doğansoy, söz yazarlığı ve besteciliğinin yanı sıra sahne performanslarıyla müzik yaşamını sürdürdü.

Türk sanat müziği eserlerini farklı müzik türleriyle yeniden yorumladığı "Bir Nev-i Alaturka" projesiyle de öne çıkan sanatçı, bu çalışmasında klasik alaturka eserlerini rock, tango, Latin ve rembetika tınılarıyla buluşturdu.

Projenin devamı niteliğindeki "Bir Nev-i Alaturka 2" albümünü 2016'da yayımladı.


Mardin'de sulama kanalına devrilen otomobildeki 4'ü çocuk 6 kişi öldü

Mardin'in Nusaybin ilçesinde sulama kanalına devrilen otomobildeki 4'ü çocuk 6 kişi hayatını kaybetti.

Mardin-Şırnak kara yolu kırsal Tepealtı Mahallesi'nde sürücüsünün ismi henüz öğrenilemeyen 47 ADZ 606 plakalı otomobil sulama kanalına devrildi.

İhbar üzerine olay yerine 112 Acil Sağlık, itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Kazada, otomobilde bulunan Mehmet Şirin (11), Lavin (9), Zana (5) ve Mert Öztürk (5) olay yerinde hayatını kaybetti.

Ağır yaralanan Fikriye (30) ve Gülcan Öztürk (28) de sağlık ekiplerince kaldırıldıkları Nusaybin Devlet Hastanesi'ndeki müdahalere rağmen kurtarılamadı.


YENİ Parti Genel Başkanı Özel, "sansüre hayır habere özgürlük" yürüyüşüne katıldı

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de basın meslek örgütlerince düzenlenen "sansüre hayır habere özgürlük" yürüyüşüne katıldı. Özel, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Türkan Saylan Sanat Merkezi önünde sloganlar atarak basın mensuplarıyla yürüdü.

Gazetecilerin eylemine destek vermek için yürüyüşe katıldığını belirten Özel, "Bugün ben bir açıklama yapmayacağım. Sadece haber alma hakkımızın teminatı olan basın emekçilerinin sonuna kadar arkasındayız. Örgütlü birlikteliklerini kutluyorum. Onlara destek olmaya geldim. Hiçbir siyasi değerlendirme yapmayacağım" ifadelerini kullandı.

Yürüyüşün ardından Özel ve beraberindekiler Zübeyde Hanım Anıtı'na kalem bıraktı.


İstanbul'daki kara para aklama soruşturmasında 12 şüpheli daha gözaltına alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, yurt içinde ve yurt dışında kurulan şirketler aracılığıyla kaynağı belirsiz yüksek miktarda paranın aklanmasına yönelik işlemler gerçekleştirildiği, bu paranın yatırım sözleşmelerine uygun kullanılmadığı ve suç gelirlerine yasal görünüm kazandırıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında yapılan yeni tespitler doğrultusunda 14 şüpheli hakkında daha gözaltı kararı verildi. Düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 12 zanlı işlemleri için emniyete götürüldü. Firari 2 şüpheliyi yakalama çalışmaları sürüyor. Gözaltına alınan şüphelilerin isimleri şöyle:

Sofu Altınbaş, Oktay Özkan, Temel Aygün, Eyüp Ensar Saral, Hulki Şavkın, Seyfettin Tayfun Kahyaoğlu, Eyüp Birgün, Erhan Naci İşözen, Kenan Malkoç, Selami Cengiz, Ramazan Argün, İbrahim Avcı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Birleşmiş Milletlerin 81. kuruluş yıl dönümü mesajı: Küresel sınamalar, BM'nin kuruluş misyonunun öneminin azalmadığını gösteriyor

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının NSosyal hesabından yapılan paylaşıma göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü ve Birleşmiş Milletler Teşkilatının 81. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında, BM'nin kuruluşunun 81. yıl dönümünü tebrik ederek, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başta olmak üzere, Türkiye'de ve dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan BM çalışanlarını kutladı. İki dünya savaşının ardından "savaş felaketinden gelecek kuşakları koruma" iradesiyle kurulan BM'nin, uluslararası barış ve güvenliğin muhafazası, kalkınma ve refahın teşviki için ilk günden bu yana önemli sorumluluk üstlendiğini belirten Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"Günümüzde karşı karşıya bulunduğumuz savaşlar, insani felaketler, iklim değişikliği, açlık ve yoksulluk, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi küresel sınamalar, BM'nin kuruluş misyonunun öneminin azalmadığını, bilakis arttığını gösteriyor. İnsanlık, bugün de BM Şartı'yla ortaya konulan müşterek iradenin hayata geçirildiği, savaşların sona erdiği ve kalıcı barışın hakim olduğu bir geleceği özlemle bekliyor. BM'nin üstlendiği bu ulvi sorumlulukları layıkıyla yerine getirebilmesi için tüm ülkelerin BM Şartı'na daha güçlü sahip çıkmaları ve Teşkilatın temel organlarının etkinliğinin artırılmasına dair reformları desteklemeleri insanlığın ortak menfaatine olmayı sürdürüyor. Bu noktada, BM Güvenlik Konseyinin daha adil, kapsayıcı ve uluslararası toplumun beklentilerini karşılayabilecek bir yapıya kavuşturulması bilhassa önemli hale gelmiştir. Gazze'de yaşanan ve 74 bini aşkın Gazzeli'nin hayatına mal olan soykırım başta olmak üzere, dünyanın diğer bölgelerine uzanan kriz ve çatışmalar, bu ihtiyacın ne denli acil olduğunu gözler önüne sermektedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla, Genel Sekreter Guterres'in başlattığı BM80 Girişimi'ni desteklediğini, İstanbul'u bir BM merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda Teşkilatla yakın işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirterek, "Bu düşüncelerle 24 Ekim Birleşmiş Milletler Günü'nü kutluyor, daha adil bir dünyanın mümkün olduğu inancıyla, uluslararası sistem ve onun merkezinde yer alan BM'nin daha etkin ve kapsayıcı bir yapıya kavuşturulmasına yönelik gayretlerimizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyorum" ifadesini kullandı.


İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de can kaybı 74 bin 540'a yükseldi

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşanan can kayıplarına ilişkin son veriler paylaşıldı. Açıklamada, İsrail saldırıları nedeniyle son 48 saatte Gazze'deki hastanelere 8 kişinin cenazesinin getirildiği ve 62 kişinin yaralandığı belirtildi. Daha önce yaralanan bir kişinin de kurtarılamadığı ve bir kişinin cenazesinin de enkazdan çıkarıldığı aktarıldı.

Ateşkesin yürürlüğe girdiği Ekim 2025'ten bu yana İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 1547'ye, yaralananların sayısının 5 bin 559'a yükseldiği aktarılan açıklamada, aynı dönemde enkaz altından 842 kişinin cenazesinin çıkarıldığı kaydedildi. Açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının başlangıcından bu yana toplam can kaybının 74 bin 540'a, yaralı sayısının ise 175 bin 678'e ulaştığı ifade edildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Adli Tıp Kurumunun 10 Ekim'den bu yana kayıp dosyaları ve ihbarlar üzerinde yürüttüğü incelemeler sonucu kimlikleri doğrulanan 42 kişinin daha toplam can kaybı sayısına eklendiği bildirildi. Gazze Şeridi'nde enkaz altında hala binlerce cenazenin bulunduğu belirtiliyor.


İstanbul'daki kara para aklama soruşturmasında 3 şüpheli daha tutuklandı

İstanbul'da, yurt içinde ve yurt dışında kurulan şirketler aracılığıyla kaynağı belirsiz yüksek miktarda paranın aklandığı iddialarına ilişkin aralarında Emir ve Ömer Sarıgül'ün de bulunduğu 16 şüphelinin tutuklandığı soruşturmada 3 şüpheliye daha tutuklama kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, yurt içinde ve yurt dışında kurulan şirketler aracılığıyla kaynağı belirsiz yüksek miktarda paranın aklanmasına yönelik işlemler gerçekleştirildiği, bu paranın yatırım sözleşmelerine uygun kullanılmadığı ve suç gelirlerine yasal görünüm kazandırıldığı iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınmalarının ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen 5 şüphelinin işlemleri tamamlandı. Savcılıkta ifade veren şüphelilerden Cihan Tunç, Ümit İlker Avcı ve Çağlar Sezgin tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Şüpheliler Mustafa Sarıgül'ün koruması Beşir Ömer Demir ve Atakan Eren hakkında ise "konutu terk etmeme" şeklindeki adli kontrol tedbiri talep edildi. Hakimlik, 3 şüphelinin tutuklanmasına, 2 şüpheli hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi


Almanya'da Hitler'in de kullandığı dağ evi "Kartal Yuvası"nda yangın çıktı

Almanya’nın Bavyera eyaletinde nasyonal sosyalizm döneminde Adolf Hitler’in de kullandığı "Kartal Yuvası" olarak bilinen Kehlsteinhaus adlı dağ evinde yangın çıktığı bildirildi. Oberbayern Süd Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, dün akşam 21.15 civarında Berchtesgaden’deki Obersalzberg bölgesinde bulunan Kehlsteinhaus’ta yangın alarmı verildiği belirtildi. Açıklamada, olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerinin binanın tamamen alevler içinde olduğunu tespit ettiği aktarıldı. Bölgenin coğrafi koşulları nedeniyle yangın söndürme araçlarının olay yerine ulaşmakta zorlandığı bilgisi verilen açıklamada, yapının içine ve çevresine ancak solunum koruma ekipmanlarıyla girilebildiği kaydedildi. Yangını söndürme faaliyetlerinin sürdüğü bildirilen açıklamada, şimdiye kadar söz konusu evde kimsenin bulunmadığı ve yangından dolayı kimsenin yaralanmadığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada olaya ilişkin Traunstein polisi tarafından soruşturma başlatıldığı belirtildi. Yangının çıkmasından kısa süre sonra polisin dikkatini çeken bir şüphelinin gözaltına alındığı bildirilen açıklamada, söz konusu kişinin yangınla bağlantısı olup olmadığının soruşturulduğu kaydedildi. 1938’de 1834 metre yükseklikte inşa edilen yapı bugün restoran olarak kullanılıyor ve binanın terasında yer alan sergide yapının tarihi anlatılıyor. Yapının Nazi döneminde üst düzey yetkililer tarafından siyasi temsil ve misafir ağırlama yeri olarak kullanıldığı, Adolf Hitler'in de burada diplomatları ve başka yabancı misafirleri ağırladığı ancak nadiren kullandığı ifade ediliyor. Kehlsteinhaus'un nasyonal sosyalizm döneminde daha çok Nazilerin üst yönetim çevresi tarafından dinlenme ve özel kutlamalar için kullanıldığı belirtiliyor


Ürdün'de bir kilisede düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısı 8'e yükseldi

Ürdün Sağlık Bakanı İbrahim el-Budur, dün Kerek vilayetinin güneyindeki Hamud Kilisesi'nde cenazeye katılanları hedef alan terör saldırısında ölenlerin sayısının 8'e yükseldiğini bildirdi.

Budur, yaralılardan birinin durumunun ise kritik olduğunu belirtti.

Ürdün Emniyet Genel Müdürü Tümgeneral Ubeydullah el-Meayita dün saldırıda 7 kişinin hayatını kaybettiğini, 27 yaralının hastanelerde tedavi gördüğünü açıklamıştı.

Ürdün Kralı 2. Abdullah da ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kerek’i hedef alan terör eylemine en ağır cezalarla karşılık vereceğiz" demişti.

Saldırının ardından Ürdün medyasında, kilise yakınında bir araçtan inen silahlı 3 kişinin, rastgele ateş açtığı aktarılmıştı.

Olay sırasında kilise içinde ve dışarıda 150'den fazla kişi olduğu da ifade edilmişti.


Zonguldak'ta maden ocağındaki grizu patlamasına ilişkin 3 şüpheli gözaltına alındı

Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde 3 kişinin hayatını kaybettiği, 5 kişinin yaralandığı özel maden ocağındaki grizu patlamasına ilişkin Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca olayla ilgili yürütülen soruşturma devam ediyor.

Soruşturma kapsamında, ruhsatlı maden sahasında bulunan maden ocağında metan gazı birikmesi sonucu meydana gelen patlamanın ardından işletme müdürü M.S.D, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı E.Y. ve maden mühendisi Y.Ç. gözaltına alındı.

Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.


Mardin'deki evi müzeye dönüştürülen Nobel ödüllü Aziz Sancar'dan teşekkür mesajı

Mardin'in Savur ilçesinde doğup büyüdüğü tarihi konak restore edilerek müzeye dönüştürülen Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve ilgili tüm kurumlara teşekkür etti. Sancar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çocukluk hatıralarının saklı olduğu evin müze ve kütüphaneye dönüştürülmesinin kendisi için tarifsiz bir mutluluk olduğunu dile getirdi. Sancar, "Savur'dan Nobel'e, Nobel'den gelecek nesillere" başlığıyla yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

Çocukluk hatıralarımın saklı olduğu Savur'daki evimizin müze ve kütüphaneye dönüşmesi benim için tarifsiz bir mutluluk. Bilim yolculuğumun başladığı bu evin artık gençlerimizin hayallerine ev sahipliği yapacak olması çok kıymetli. Savur'dan İstanbul'a, oradan Amerika'ya ve Nobel'e uzanan yolculuğumda ülkeme olan bağımı hep korudum. Açılışta hemşehrilerimin gösterdiği sevgi ve misafirperverlik beni çok mutlu etti. Dilerim bu müze ve kütüphane, Türkiye'nin dört bir yanındaki gençlere ilham olur. Bu kıymetli eserde emeği bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığına, Mardin Valiliğine, ilgili tüm kamu kurumlarına, Aziz&Gwen Sancar Vakfı Yönetim Kurulu üyelerine, Sancar Laboratuvarı ekibine, vakıf gönüllülerimize ve katkı sunan herkese gönülden teşekkür ediyorum.


ABD Başkanı Trump: İran'a karşı yeni bir askeri operasyon düzenleyebiliriz

ABD Başkanı Donald Trump, Florida eyaletinde düzenlenen mitingde İran'la yaklaşık sekiz aydır devam eden savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu. 

ABD'nin İran'a karşı yeni bir askeri operasyon düzenleyebileceğini belirten Trump, ABD ordusunun İran'a yönelik operasyon için kullandığı isme atıfta bulunarak, “Bir ‘Destansı Öfke’ daha yapabiliriz” dedi.

Trump, savaşın ilk dönemlerinde ülkesinin hızlı bir şekilde sonuca ulaşacağını belirtmişti. Trump, Florida’daki açıklamasında ise İran savaşının yakında “öyle ya da böyle” sona ereceğini söyledi. Trump, bu ay yaptığı başka bir açıklamada da, ABD Kongre'sinin sandalye dağılımını belirleyecek 3 Kasım ara seçimlerinden önce ABD'nin İran'a yeni bir saldırı düzenlemeyeceğini kaydetmişti.

ABD ve İsrail, 28 Şubat'ta İran'a saldırmış, Tahran yönetimi de İsrail ile bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan Körfez ülkelerine yönelik saldırılarla karşılık vermişti. ABD ile İsrail'in İran'a ve İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda binlerce kişi hayatını kaybederken milyonlarca kişi yerinden edildi. Savaş, küresel petrol ve doğal gaz fiyatlarında da artışa yol açtı.


Türkiye, Ürdün'de kiliseye düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı

Dışişleri Bakanlığı, Ürdün'ün Kerek kentindeki bir kiliseye düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, kiliseye yapılan silahlı saldırının şiddetle kınandığı belirtilirken "Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Ürdün halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ülkenin birliğini ve huzurunu hedef alan bu menfur saldırı karşısında, Ürdün’le dayanışmamızı bir kez daha vurguluyoruz." ifadelerine yer verildi.

Ürdün'ün Kerek kentindeki bir kiliseye düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 27 kişi yaralanmıştı.

Ürdün Başbakanı Cafer Hasan, saldırıda hayatını kaybedenlerin anısına ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildiğini duyurmuştu.


Maltepe'de gecekonduda çıkan yangında 12 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

İstanbul’da Maltepe Gülsuyu Mahallesi Hasanbey Caddesi'ndeki gecekonduda bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine adrese itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi.

Evde mahsur kalan 3 kişilik aileden anne ve baba ekiplerin çalışması sonucu dışarı çıkartıldı.

Dumandan etkilenen ve hafif yaralandıkları belirlenen çifte ambulansta müdahale edildi.

Ekiplerin çalışması sonucu yangın söndürüldü, içeride mahsur kalan İ.K'nin hayatını kaybettiği belirlendi.


İstanbul'da prova nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı

Cumhuriyet Bayramı tören provası nedeniyle İstanbul'da bazı cadde ve yollar trafiğe kapatıldı.

Cumhuriyet Bayramı'nın 103. yıl dönümü kutlamaları kapsamında tören provasının yapılacağı cadde ve yollarda, polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı.

Saat 05.45 itibarıyla araçlar, İstanbul Valiliği tarafından belirtilen alternatif güzergahları kullanmaya başladı.

Bu kapsamda, Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) gidiş ve gelişler ile D-100 kuzey ve güney istikametinden, Edirnekapı'dan, 10. Yıl, Oğuzhan, Sofular, Halıcılar, Akdeniz, Akşemsettin ve Ordu caddelerinden, Atatürk Bulvarı, Keçeci Meydan Sokak ve Hal Yolu güney istikametinde Adnan Menderes Bulvarı girişleri trafiğe kapatıldı.

Adnan Menderes Bulvarı'na çıkan tüm cadde ve sokaklar ile Tatlıpınar, Kaleboyu ve Sulukule caddelerinden bulvara katılım da sağlanamayacak.
Kapatılan yollara alternatif olarak Turgut Özal Millet ve Fevzipaşa caddeleri ile Atatürk Bulvarı, D-100 kara yolu ve O-3 Hal Yolu kullanılabilecek


Milas Belediyesi'ne yönelik operasyonda 18 kişi tutuklandı

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Milas Belediyesi'ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve oğlu Doruk Topuz'un da aralarında bulunduğu 18 şüpheli tutuklandı. 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında 20 Ekim'de, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme veya örgüte üye olma, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma, resmi belgede sahtecilik ve kamu kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık iddiasıyla 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti.


İran Devrim Muhafızları Ordusu: Hürmüz Boğazı’nda "iki süper tanker" mayına çarptı

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Hürmüz Boğazı'nın güneyinde "iki süper tankerin" deniz mayınına çarptığını ve ardından patlama meydana geldiğini duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, toplamda 4 milyon 500 bin varilden fazla petrol taşıma kapasitesine sahip iki süper petrol tankerinin sabah saatlerinde Hürmüz Boğazı'ndan geçmeye çalıştığı belirtildi.

Tankerlerin Hürmüz Boğazı'nın güneyindeki "izin verilmeyen" rotadan geçmeye çalıştığı sırada mayına çarptığı ve patlama meydana geldiği ifade edilirken, gemi personelinin patlamanın ardından gemileri terk ettiği açıklandı.

Açıklamada ayrıca, patlama sonrası gemilerin motor kısmında büyük hasar meydana geldiği ve gemilerin hareket edemediği vurgulanırken, mayına çarpan gemilerin görüntüleri de devlet televizyonunda yayımlandı.

İran, ABD'nin 8 Temmuz'da saldırılarına yeniden başlaması üzerine 12 Temmuz'da Hürmüz Boğazı'nı tekrar kapattığını duyurmuştu.

Tahran yönetimi, belirlediği rota dışında ve "izinsiz geçen" gemileri hedef alacağı tehdidinde bulunmuştu.


Türkiye ile Slovakya arasında enerji iş birliği mutabakatı imzalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye ile Slovakya arasında doğal gaz ticareti, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, nükleer enerji ve kritik mineraller alanlarında iş birliğini geliştirmek amacıyla mutabakat zaptı imzalandığını açıkladı.

Bakan Bayraktar, İstanbul’da Slovakya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Denisa Sakova ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki enerji iş birliği imkanlarının ele alındığını belirtti.

Görüşmede doğal gaz tedariki, enerji arz güvenliği ve yenilenebilir kaynaklar başta olmak üzere çeşitli alanlarda ortak çalışma fırsatlarının değerlendirildiğini aktaran Bayraktar, mutabakat zaptının ortak yol haritasının belirlenmesini amaçladığını kaydetti.

Bayraktar, Türkiye ile Slovakya arasındaki ilişkileri somut ve stratejik enerji ortaklıklarıyla güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti. Türkiye’nin Orta ve Doğu Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı sunma kararlılığını da vurguladı.

DAHA FAZLA HABER OKU