Olimpiyatlar yüzünden son 50 yılda iki kere yerinden olan Japon, yaşadıklarını anlattı

"Nasıl hissettiğimizin biraz da olsa anlaşılmasını istedim"

Dokuz kardeşin 4'üncüsü olan Jinno'nun doğduğu ev de II. Dünya Savaşı sırasında yanmıştı (Reuters)

Japonya'da Olimpiyatlar için yapılan stadyum inşaatları nedeniyle iki defa yerinden edilen bir yurttaş, yaşadığı zorlukları anlattı.

1964 Olimpiyatları'nın düzenlendiği Tokyo Olimpiyat Stadyumu'nun inşaatında, stadyuma gidecek bir yol ve otopark alanı yapılması için civar arazilerin boşaltılmasına karar verilmişti.

Kohei Jinno da bu süreçte evini kaybeden yüzlerce vatandaştan biri olmuştu.

Şimdi 87 yaşındaki adamın evinin bulunduğu güzergaha asfalt yapılmış, civardaki yeşillikler yok edilmiş ve yakınlardaki bir nehir de betonla doldurulmuştu.

Bu dönemde Jinno geçimini sağlamak için oto yıkamada çalışıyordu. Eşi Yasuko ve iki çocuğuyla birlikte yaşayan Jinno, evden çıkarıldıktan sonra 1965'te toplu konutlara taşınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jinno, yer değişikliğinin kendileri için zor olduğunu söylese bile o dönemde ülkesinin Olimpiyatlar'daki rolüne ve başarısına kendince bir katkı sağladığını düşündüğü için gurur duyduğunu da belirtti.

Fakat yaşlı adam ve ailesi, stadyumun yenileme çalışmaları kapsamında 2013'te tekrar yerlerinden edildi. 2019'a kadar süren inşaat çalışmalarıyla, şu anda 2020 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması öngörülen Yeni Ulusal Stadyum inşa edilmişti.

56 yıldır yaşadığı evden çıkarılmanın kendisini bayağı zora soktuğunu belirten Jinno, evlerini boşaltma kararının kendilerine önceden bir uyarı yapılmadan verildiğini söyledi.

Tokyo sakini, inşaat çalışmalarının ilk başladığı dönemde, birdenbire çoğunda ailelerin ve yaşlıların yaşadığı konutlardan yaklaşık 200 kişinin çıkarılması gerektiğinin kendilerine bildirildiğini anlattı.

Herhangi bir nezaket göstermediler. Keşke 'Taşınmanız gerekiyor, bize yardımcı olursanız seviniriz' gibi bir şey söylediklerine dair tek bir örnek gösterebilsem. Fakat bunun yerine bize ‘Olimpiyatlar'ı düzenleyeceğiz, evleri boşaltmanız lazım' dendi.

Jinno, taşınma işlemlerinin kendileri için yıpratıcı olduğunu söyleyerek özellikle eşinin çok zorlandığını, "yalnız ve depresif hissettiğini" belirtti. Eşi Yasuko, 2018'de 84 yaşında hayata gözlerini yummuştu.

"Nasıl hissettiğimizin biraz da olsa anlaşılmasını istedim" diyen yaşlı adam, "Bize 170 bin Japon Yeni (yaklaşık 13 bin 500 TL) ödediler. Bu kadar parayla ne yapılır ki? Sadece gülüp geçmek zorunda kaldım. Taşınmak bize 1 milyon Japon Yeni'ne ( yaklaşık 78 bin 500 TL) mal oldu" ifadelerini kullandı.

Tokyo şehrinden bir yetkiliyse 170 bin Japon Yeni'nin böyle durumlarda yapılan standart ödeme miktarı olduğunu söyledi.

Öte yandan, şehirdeki Olimpiyat düzenlemelerinden sorumlu kişiler olaya ilişkin yorum yapmayı reddederken, stadyumun sorumluluğunun Japon Spor Konseyi'ne ait olduğunu ve sözkonusu taşınma işlemlerinin de Tokyo hükümeti tarafından yürütüldüğünü belirtti.



Independent Türkçe, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU