Tokyo Olimpiyatları'nın sponsoru gazeteden iptal çağrısı: "Halkın iradesine aykırı"

"Hükümet halkın şüphelerini ve endişelerini gidermeye çalışmıyor. Bu nedenle Tokyo hükümetine ve Olimpiyat yetkililerine karşı güvensizlik ve muhalefet yaygın"

Uzmanlara göre Tokyo Olimpiyatları, yeni bir koronavirüs varyantı riski oluşturabilir (Reuters)

Temmuz ayında Tokyo Olimpiyatları'na sponsor olan, Japonya'nın önde gelen gazetesi Asahi Shimbun editörleri, etkinliğin pandemi nedeniyle iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Gazetenin yayın kurulunun imzasını taşıyan başyazıda "Olimpiyatlar ve Paralimpik Oyunları'nı bu yaz Tokyo'da düzenlemenin mantıklı olduğunu düşünmüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Hükümet halkın şüphelerini ve endişelerini gidermeye çalışmıyor. Bu nedenle Tokyo hükümetine ve Olimpiyat yetkililerine karşı güvensizlik ve muhalefet yaygın.

Çarşamba günü yayımlanan başyazıda Başbakan Yoshihide Suga'nın, olimpiyatları "halkın iradesine aykırı" bir şekilde düzenlediği savunuldu. 

Gazetede, "Başbakan Suga'dan durumu sakin ve tarafsız bir şekilde değerlendirmesini ve bu yaz olimpiyatları iptal edip etmeme kararını öyle vermesini istiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Asahi Shimbun, genellikle iktidardaki muhafazakar Liberal Demokrat Parti'yi eleştiren sol eğilimli bir yayın olarak biliniyor.

Japonya'nın tiraj açısından en büyük ikinci gazetesi konumundaki Asahi Shimbun, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nın da resmi ortağı.

Öte yandan gazetenin sahibi şirket, söz konusu yazının kendi pozisyonlarını yansıtmadığını ve olimpiyat sponsoru olmaya devam edeceklerini bildirdi.

Şirketin açıklamasında "Organizasyon Komitesiyle Ocak 2016'da sözleşme imzaladığımızda resmi bir ortak olarak faaliyetlerimizle bir basın organizasyonu olarak haberciliğimiz arasına bir çizgi çekeceğimize söz vermiştik" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl pandemi nedeniyle ertelenen Tokyo Olimpiyatları'nın bu yıl 23 Temmuz'da başlaması planlanıyor.

Ancak ülkede birçok kurum, olimpiyatların bu yıl yeniden ertelenmesini talep ediyor.

Yaklaşık 6 bin civarında birinci basamak sağlık hizmetleri doktorunun üyesi olduğu Tokyo Sağlık Çalışanları Birliği, olimpiyatlara ev sahipliği yapacak olan Tokyo'da hastanelerin "çok yoğun olduğunu ve neredeyse hiç boş yerlerinin kalmadığını" duyurmuştu.

Birlik, 14 Mayıs'ta Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'ya hitaben kaleme aldığı ve resmi internet sitesinde yayımladığı mektupta şu açıklamalara yer vermişti:

Olimpiyatları yapmanın zor olduğu ve oyunların iptal edilmesi kararının alınması konusunda Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ni (IOC) ikna etmeleri için yetkililere güçlü bir çağrıda bulunuyoruz.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU