DİSK Başkanı Çerkezoğlu'ndan "işten çıkarma yasağı devam etsin" çağrısı: Salgın daha bitmedi

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işten çıkarma yasağının istisnaları kaldırılarak devam etmesini, ücretsiz izin uygulamasına da son verilmesini talep etti

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun 1 Temmuz 2021’de başlayacak “normalleşme süreci” ile ilgili açıklama yaparak önerilerini paylaştı / Fotoğraf: Twitter

Bugün itibarıyla Kovid-19 salgınında Türkiye’de yeni bir “normalleşme” sürecine geçildi. Bu durum emekçileri de yakından ilgilendiriyor. Çünkü çalışma hayatına ilişkin bazı koruyucu önlemler yürürlükten kalkacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kitlesel işten çıkarmalar yaşanacak”

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu konuda şu noktaya dikkat çekti:

“Hükümet salgın sürerken, aşılama henüz yeterli düzeye ulaşmamış ve virüsün yeni varyantları dünyada tehlike saçmaya başlamışken sadece turizmi ve ekonomiyi gözeterek normalleşme süreci başlatıyor. Bunun yanında salgının işsizlik ve yoksulluk gibi toplumsal tahribatlarına karşı zaten oldukça yetersiz olan sosyal önlemler de sona erecek”

 Bugün itibarıyla işten çıkarma yasağının ortadan kalkacağını, “kısa çalışma” ve “nakdi ücret” desteklerinin sona ereceğini hatırlatan Çerkezoğlu, bunun kitlesel işten çıkarmaların yaşanması anlamına geldiğini ifade etti.

"Yanlışlara yenilerini eklemeyin"

Açıklamada, "Halen 1 milyon 177 bini kısa çalışma ödeneği ve 997 bini nakdi ücret desteği olmak üzere 2,2 milyon kişi pandemi nedeniyle İŞKUR ödeneklerinden yararlanıyor. 1 Temmuz’dan başlayarak milyonlarca işçi işten çıkarılma riski ile karşı karşıya kalacak. Salgın döneminde geniş tanımlı işsizliğin on milyona yaklaştığı biliniyor. İşten çıkarma yasağının bitmesiyle birlikte yaygın işten çıkarmalar gündeme gelebilir. İşsizlikte sert bir tırmanış yaşanabilir.

Öte yandan bu yeni işsizlik dalgası ile yüz yüze kalacak olanların önemli bir bölümü koşulları yerine getiremediği için işsizlik ödeneğinden de yararlanamayacak" ifadelerine yer verildi.

Kayıtdışı çalışanların gelir kaybı

Çerkezoğlu, bu kapsamda özetle şu önerileri yaptı:

  • İşten çıkarma yasağı istisnaları kaldırılarak devam etmeli, ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir. 
  • Pandemide iş ve gelir kaybına uğrayan tüm işçilere asgari ücretten az olmamak üzere gelir desteği verilmeli, işsizlik ödeneğinden yararlanmak için öngörülen ağır koşullar kaldırılmalıdır. 
  • Asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücrete sağlanacak SGK prim desteği ile asgari ücretin brütü net olarak ödenmeli, böylece tüm işçilerin eline geçen nakit miktarı en az 750 TL artırılmalıdır. 
  • Emekli aylık ve gelirleri asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir. 
  • Kayıt dışı çalışanların gelir kaybını gidermek için sosyal güvenlik sistemi içinde bir asgari gelir desteği sağlanmalı, yoksul haneleri desteklemek için aile sigortası kolu uygulaması başlatılmalıdır. 
  • Kadınların ve gençlerin salgından çok daha olumsuz etkilendiği dikkate alınarak kadın ve genç istihdamı için özel önlemler alınmalıdır. 
  • Uzaktan çalışma, hak kayıpları yaratmayacak ve işçi haklarını güvence altına alacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU