Karadeniz'de uyarı ateşi açılırken Rus büyükelçisiyle konuşuyordum

Son dakika haberinin gürültü patırtısı arasında Andrey Kelin bana, Britanya gemisinin "birden fazla uyarıya cevap vermediğini" söyledi

Bitirdiğimiz dakika, büyükelçi röportajdan dolayı "hayal kırıklığına uğradığını" ilan edecekti. Bu kulağa daha ziyade bir Rus küçümsemesi gibi geldi (Channel 4 News)

Çoğu gazeteci son dakika haberlerinin gürültü patırtısı için yaşar. Ben de kesinlikle onlardan biriyim. Fakat 24 Haziran'ın öğleden sonrasında, yanıt verecek konumda değildim.

Channel 4 News haber masamıza Luke'un tek kelime olarak yolladığı, büyük harflerle ACİL yazan ilk WhatsApp mesajı 12:18'de geldi. Hemen ardından bir Reuters ekran görüntüsü takip etti ve başlığı şöyleydi:

Rus güçleri Karadeniz'deki bir Britanya destroyerine uyarı ateşi açtı.

Gittikçe çileden çıkan 4 mesaj daha geldi:

LÜTFEN OKUDUĞUNUZU ONAYLAYIN.

LÜTFEN CATHY'NİN BİLDİĞİNDEN EMİN OLUN.

Maalesef bilmiyordum. Keşke bilseydim. Çünkü 12:18'de, Rusya'nın Birleşik Krallık (BK) büyükelçisiyle çok gergin bir röportajın ortasındaydım.

Karadeniz'deki hadise konuşmanın ana konusu olurdu. Fakat telefonlarımızın sesini açıp da WhatsApp mesajlarının bip, bip, bip'lerini ve dünyadaki tüm haber kuruluşlarının son dakika uyarılarını keşfedinceye kadar nasıl bir haber kaçırdığımızı fark edemedik.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toparlanmaya başlamıştık ve büyükelçi Andrey Kelin çoktan gitmişti. Aslına bakılırsa hepimiz, büyükelçinin gitmek için sabırsızlandığı izlenimine kapılmıştık. Büyükelçiye, Rusya'nın ABD ve BK ilişkilerinin durumunun yanı sıra şimdi hapiste çürüyen zehirlenmiş muhalefet lideri Aleksey Navalni hakkında kapsamlı sorular sordum. Belarus Devlet Başkanı'nın Rusya'nın "cep diktatörü" olup olmadığına dair soru özellikle kötü sonuçlanmıştı.

Bitirdiğimiz dakika, büyükelçi röportajdan dolayı "hayal kırıklığına uğradığını" ilan edecekti. Bu kulağa daha ziyade bir Rus küçümsemesi gibi geldi. Büyükelçiyi ilk röportajın hemen akabinde, bizimle ikinci bir röportaj gerçekleştirmeye ikna etme fikri, Vladimir Putin'i Buckingham Sarayı'nda çay içmeye davet etmek kadar hayalperest görünüyordu.

Yine de denemek zorundaydık. En başta röportajın gerçekleşmesini sağlayan yapımcım Shaheen harekete geçti ve büyükelçinin basın sekreterine gidip şefini bulmasını rica etti. Bu arada habere dair bildiğimiz az sayıda şeyi bir araya getirdim ve kamera operatörleri Philippa ve Jason da aceleyle (çekimi bozmaması için kaldırılan bir saksı bitkisi dahil) seti tekrar kurmaya başladı.

Dikkat çekici biçimde, büyükelçi geri döndü. Ceketsizdi ve çok daha rahatlamış görünüyordu. Ceketini giyip bir kez daha oturduktan sonra, olayların (daha sonra BK Savunma Bakanlığı'nca reddedilecek olan) Rusya versiyonunu açıkladı.

Kraliyet donanması destroyeri "birden fazla uyarıya yanıt vermemişti." Uyarıların "her 10 dakikada bir gönderildiğini" söylüyordu. Ateş açılmasına gelince, "bunların gerçek olmadığını" ilan ederek, "geminizin bizim karasularımızda" ne yaptığını öğrenmeyi talep etti.

İlk röportajımızda, Skripal'lerin Salisbury'de zehirlenmesinin ardından iki ülkenin düzinelerce diplomatı sınır dışı etmesinden üç yıl sonra, Britanya ile Rusya arasındaki diplomatik ilişkileri iyileştirme kararlılığından bahsetmişti. Karadeniz'deki son hadiseden sonra diplomatik görevi daha da imkansız bir hal aldı.
 


Joe Biden, Putin'le daha yeni görüştü ama Boris Johnson'ın yakın zamanda aynı şeyi yapacağını düşünmüyorum. Her ne kadar Berlin ve Paris'in Moskova'yla ilişkilerini "yeniden konumlandırmak" için bastırdığı belirtilse de, yurtiçi ve yurtdışında düşmanlarını Noviçok'la hedef almaya devam eden Rusya'nın dışlanmış statüsünden tamamen çıktığını öngörmek zor.

Tıpkı son büyükelçi Aleksander Yakovenko gibi mevcut büyükelçi de aynı oyun kitabını kullanıyor. Dünyadaki istihbarat örgütleri olan biteni söylese bile, büyükelçi Rus aldatmacalarına ve kötü niyetine dair kanıtları sorguluyor.

Kensington Palace Gardens'daki görkemli rezidansın mevcut sakini 24 Haziran'da oyun kitabına yeni bir taktik daha ekledi. Britanya sokaklarında gizemli koşullarda ölen düzinelerce Rus'u sorduğumda, muhtemelen sorunun ciddi bir yanıtı hak etmeyecek kadar saçma olduğu mesajını vermek için güldü.

İkinci görüşme bittiğinde, herkeste bariz bir rahatlama vardı. Rus büyükelçiliği kamera operatörü, bir dahaki sefere işleri yumuşatmak için biraz İrlanda viskisi getirmem gerektiği yönünde şaka yaptı. Ben daha ziyade köpüklü İngiliz köpüklü şarabı tercih ederim.

Tekrar davet edilir miyim? Umarım. Bir sonraki diplomatik arbedenin ortaya çıkması çok uzun sürmeyecektir. İlerleyen saatlerde dünya genelinde haber kuruluşları büyükelçilik röportajımıza yer verdi. Saksı bitkisine karşın, olay gerçekleştiğinde odada olmaktan ve kaydı başlatmaya hazır olmaktan dolayı aşırı ayrıcalıklı hissediyorum. İşte son dakika haberi böyle bir şey.

Cathy Newman, hafta içi 19:00'da Channel 4 News'i sunuyor



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU