Sağlık Bakanı Koca: Cumadan itibaren 18 yaşından gün almış herkes aşı randevusu alabilecek

Koca, salgının kısa sürede sona ereceğine dair inancının tam olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Haziran Cuma'dan itibaren 18 yaşından gün almış herkesin aşı randevusu alabileceğini duyurdu.

Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun ardından açıklama yaptı. 

Salgının kısa sürede sona ereceğine dair inancının tam olduğunu ifade eden Koca,  "Salgını aşıyla aşacağız demiştik. Zaferden emin ve yakınız ama temkinliyiz. Koronavirüs küresel salgının beraberliğinde birçok zorluğu getirdi. Salgın hastalık ülkemize ulaşmada ilk dönemi yani salgına hazırlık, karantina ve önlemlerin neler olabileceği hazırlık dönemiydi" dedi.

"Bu aşamada aldırdığımız tedbirler bize 3 ay kazandırdı. İkinci bölüm ise tanımadığımız bu düşmandan nasıl korunacağımızı öğrenmekle uğraşma dönemiydi. Nasıl bulaşıyor, nasıl hasta ediyordu? Kişisel hangi tedbirler alınabilir, sosyal hayatımızı nasıl düzenleyebiliriz sorularıyla geçen üçüncü dönem" ifadelerini kullanan Koca şunları kaydetti: 

Hiç tanımadığımız bu yeni düşmana büyük kayıplar verdik. Ülkemizde salgın boyunca alt yapı sorunu yaşamadık. Bilimin yolunu inceledik ve güncel bilimsel uygulamaları uyguladık. Aşı ile salgından tamamen kurtulmanın eşiğindeyiz. Salgın süresince yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. Kalp krizi teşhisleri salgın döneminde yüzde 56 azalmasına rağmen kalp krizine bağlı ölümler yüzde 10'dan fazla artış gösterdi. Gelecek 3 yıl boyunca hastalığı geçirmiş kişilerde ne tür yan rahatsızlıklar çıkacağı tespit edilemese de mevcut ölümlerin 3 4 katı daha kayıp beklendiği belirtilmektedir. Biz Kovid-19 ölümlerini DSÖ'nün belirlediği kriterlere göre tespit edip "50 bin kaybımız var" derken, dolaylı nedenlerle en az bir bu kadar daha vatandaşımızı kaybettik.

Delta varyantı

Koca, "Delta Plus'ı ülkemizde tespit etmedik. Delta varyantıyla ilgili 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Yoğunluklu olarak İstanbul'da görüldü." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca, Delta varyantında iki doz aşının daha etkili olduğunun bilindiğini, gelecek süreçte iki aşı arasındaki 6 haftalık süreyi 4 haftaya çekebileceklerini bildirdi.

Aşılamada 'Kurban Bayramı' hedefi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarının devamında şunları kaydetti:

Nüfusun en az yüzde 70'inin, 55 milyona yakın vatandaşımızın Kurban Bayramı'na kadar en az bir doz aşılanmış olmasını sağlamak istiyoruz. Bazı ülkelere karantina uyguluyoruz 14 gün olarak. 1 Temmuz itibarıyla bunu biraz daha detaylandırmış olacağız, belki bazı ülkelerde yasak koymak da gerekebilir.

Sağlık Bakanı Koca, önümüzdeki dönemde zorunlu olmadıkça kısıtlama uygulamak istemediklerini söyledi.

18 yaş üstünün aşı uygulamasına dahil edilmesi

Koca, "Gençlerimizin bağışık olmalarıyla üniversiteler çok rahat açılabilecek" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU