Iraklı analistlere göre savaş yetkisinin iptali, ABD’nin güç kullanmasını durdurmayacak

Washington, sahadaki güçlerini telafi edecek birçok araca sahip.

Kerkük yakınlarındaki ‘K1’ üssü Mart 2020’de Irak’a teslim edildi. (Reuters)

Demokratların hâkim olduğu ABD Kongresi, Başkan'a Irak'a karşı güç kullanma izni veren yetkiyi iptal ettirmek istiyor. ABD Kongresi, daha önce 1991 yılında eski ABD Başkanı George H. W. Bush'a ‘Kuveyt'ten geri çekilmeye zorlamak için Irak'a karşı askeri darbeler olduğu' söylentilerini yayma yetkisi vermişti. Ve Irak'ta tam bir yıkım bırakan Çöl Fırtınası Harekatı yaşandı.

ABD 1991 yılının şubat ayı sonlarında, savaşın bitmesinin ardından Irak'a karşı 13 yıl süren bir ekonomik savaş başlattı. 

ABD Kongresi 2001 yılında, 11 Eylül olayları sonrasında eski ABD Başkanı George W. Bush'a Afganistan ve Irak'ı vurma yetkisi verdi. ABD, Afganistan'ı işgal etti ve son 17 yıldır ülkede yıkıma yol açtı. Aynı şekilde Taliban ülkeyi yeniden ele geçirmeye hazırlanırken ABD bu kez de Afganistan'dan geri çekildiğini duyurdu.

ABD, Irak işgalini iki yıl daha uzattı. Kitle imha silahları arama ve demokrasi yayma bahanesi altında Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Kongre o dönemde ABD Başkanı'na ‘Irak'ın özgürleştirilmesi' yetkisi verdi.

ABD, Irak'ı işgal etti ve hızla ona sırtını dönen mevcut siyasi sınıfı kurdu. İşgal gücü vasfıyla nitelendirileceği daha fazla saldırılar başlattılar. ABD'nin Irak'taki eski sivil yöneticisi Paul Bremer, kısa süre önce ‘Al-Arabiya' kanalına yaptığı açıklamada yaşananlardan dolayı pişmanlığını dile getirdi.

Daha sonra Demokrat Başkan Barack Obama iktidara geldi. Joe Biden söz konusu dönemde Irak meselelerinde uzman bir isim olarak Obama'nın yardımcısıydı. Irak'ı onlarca kez ziyaret ederek demokrasinin çiçeklerinin açmasını hayal ediyordu. Biden yönetime geldiğinde Kongre'nin Irak'a karşı güç kullanma yetkisini iptal eden bir karar almasına destek verdiğini açıkladı.

Biden'ın pratikte herhangi bir yetkiye ihtiyacı yok. Bremer'in güçlü ordusunu dağıtmasıyla tüm kanatları kırılan Irak, şu an başkaları tarafından saldırıya uğramaktan korkuyor. Halen IŞİD'ın meydan okumalarıyla karşı karşıya. Kongre'nin oylamayı planladığı kararla ilgili olarak Şarku'l Avsat' açıklamalarda bulunan Iraklı politikacılardan, Kurtuluş ve Kalkınma Cephesi lideri ve eski Ninova valisi Atheel en-Nuceyfi, "Bu karar fiilen yıllar önce sona erdi; ABD 2006'da Irak'tan çekilme kararı aldı" dedi. Nuceyfi "Yetkinin feshedilmesi, uzun yıllar boyunca uygulanan bir kararın resmen iptalidir" ifadelerini kullandı.

Nuceyfi, ABD'lilerin Irak'taki varlığına ilişkin olarak da şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu varlık, IŞİD ile mücadeleye ilişkin ikinci bir karara uygundur. Bu nedenle varlıklarının yok olup olmaması, Irak'ın mevcudiyetlerini reddetmesine veya kabul etmesine ve Irak hükümetinin konumuna bağlı olacaktır. ABD, Irak'a ek kuvvet göndermek istemiyor. Kuvvetlerini tehlikeli pozisyonlarda tutma taraftarı değil. Aynı şekilde politikasını askeri varlığın dışında gerçekleştirmek için de başka birçok araca sahip."

Nahrain Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü Dr. Yasin el-Bakri de Şarku'l Avsat'a şu açıklamada bulundu:

"Irak savaş yetkisinin iptali, Kongre tarafından kabul edilse de ABD'nin Irak'ta askeri güç kullanma yeteneğini tamamen ortadan kaldırmayacaktır. Başkanın savaş ilan etmeden güç kullanımına izin veren anayasal bir yetkinin yanı sıra 11 Eylül olaylarından sonra onaylanan bir diğer yetkisi daha var. Ama Demokratların bu eğiliminin önemli siyasi sonuçları bulunuyor. Bunların başında Irak'ın mevcut yönetimin öncelikleri arasında önemini yitirmesi geliyor. İran'a nükleer meseleye ilişkin dolaylı müzakereleri ilerletmeye yardımcı olabilecek üstü kapalı bir mesaj iletmek mümkündür. İran, bunu kazanç olarak okuyacaktır."

Bakri, Iraklıların bu kararla ilgili atacağı adımlara ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Iraklılardan istenen, Irak'ın Washington algısındaki konumunu değerlendirmek ve bölge ve çevresiyle ilişkisi konusunda yeni bir politika tasarlamaktır. Siyasi olarak Bağdat, dış politikasını ve bu politikanın stratejik yönlerini belirleme konusunda daha fazla özgürlüğe sahip olacaktır. Aynı şekilde Bağdat, ekonomik ve kalkınma meseleleri ışığında Washington ile çalışmalı ve stratejik çerçeve anlaşmasını ABD'ye askeri olarak bağımlılıktan uzak bir şekilde harekete geçirmelidir."

Irak'ta Siyasi Düşünce Merkezi Başkanı Dr. İhsan eş-Şammari de Şarku'l Avsat'a şu değerlendirmede bulundu:

"Bu karar, yeni savaşlara girmeme vizyonları açısından ABD'deki demokratik yönetimin doğasıyla özdeşleşiyor. Karar bir diğer yönüyle de Irak ve ABD arasındaki ilişkilerin doğasında, ‘özellikle 2003 savaşı konusunda ve beraberinde getirdiği değişiklikler mahiyetinde' önemli bir aşamayı sona erdirmektir. Bu karar bağlamındaki üçüncü husus, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki iç çatışmanın doğasıyla yakından ilgilidir. Demokratların yurt dışında savaşmama arzusu, ABD iç kamuoyuna Demokratların boş savaşlara girmeyeceği mesajını verme açısından Biden'ın lehinedir. ABD'nin gücünü artırmak konusunda herhangi bir şey sağlamıyor. Ancak ABD içinde olumsuz yansımaları olabilir."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU