Trump yönetiminin muhabirleri ve Demokratları takip etmesi ABD'de üst düzey istifaya neden oldu

Rusya-Trump ilişkisini irdeleyenlerin kayıtları Microsoft ve Apple'dan toplandı

Parlamenterlerin ve yakınlarının verileri Microsoft ve Apple'dan toplandı (Reuters)

Trump yönetiminde gazetecilerin kayıtlarının incelenmesinin yankılarının sürdüğü ABD'de, Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi Başkanı John Demers'ın gelecek hafta istifa edeceği ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The New York Times (NYT), Adalet Bakanlığı yetkililerinin 2017'de Trump'a yakın kişilerle Rusya arasındaki temaslara ilişkin bilgilerde yaşanan sızıntının kaynağını araştırmak için NYT, Washington Post (WP) ve CNN'den muhabirlerin telefon görüşmelerine ve e-posta yazışmalarına ilişkin kayıtları toplattığını bildirmişti.

Haberde, 2018'de ABD Başkanı'nın çevresi ve Rusya arasındaki iletişimle ilgili haberlerin arkasındaki isimleri arayan Trump yönetiminin, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Demokrat üyeleri Adam Schiff, Eric Swalwell ve bu kişilerin yakınlarıyla ilgili verilerine gizli mahkeme celbi kullanarak ulaştığı da yazılmıştı.

Gazete, aylardır planlandığı bildirilen istifanın bu ifşaattan sonra denk geldiğine dikkat çekti. Demers'ın pazartesi günü çalışanlarına gönderdiği e-postada 25 Haziran'da istifa edeceğini söylediği kaydedildi.

Adalet Bakanlığı'ndan cuma günü yapılan açıklamada, Kongre üyelerinin kayıtlarının alınmasına ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

NYT, savcıların sözkonusu hamlelerinin Adalet Bakanı'nın imzasını gerektirdiğini, Demers gibi üst düzey yetkililerin genellikle sadece bilgilendirildiğini ifade etti.

Adalet Bakanlığı yetkilileri o dönem bu hamleler için gerekli tüm onayların verildiğini, yani Demers'ın değil bakanın imzasının olduğunu söyledi.

Haberde ayrıca parlamenterlerin kayıtlarının, Demers göreve gelmeden önce toplandığı yazıldı.

Ancak bazı demokratlar, Demers'ın konuyla ilgili bildiklerini anlatmasını istiyor. Örneğin ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, Demers'ı 13 Haziran'da Kongre üyeleri önünde ifade vermeye çağırdı.

 

Independent Türkçe, The New York Times, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU