Filistinli çocuklar İsrail saldırılarından nasıl etkilendiklerini anlattı

"Umudumuzu kaybettik"

İsrail'le Hamas arasında varılan ateşkes 21 Mayıs'tan beri yürürlükte (AFP)

Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Filistinli ailelerin tahliyesine yönelik protestolar şiddetle karşılaşınca ortalık karıştı. İsrail, Hamas füzelerine cevap olarak 10 Mayıs'ta 11 gün süren bir saldırı başlattı. Bundan en çok etkilenen gruplardan biri de çocuklar oldu.

Filistinli üç çocukla görüşen Euronews, gençlerin son olaylarda yaşadıklarını ve duygularını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun şehrinde yaşayan Dana Sehwail bunlardan biri. "Evdeydik. Çiftliğin ve caminin yakınında, her yerde patlamalar duydum. Sonra camlar kırılmaya ve evler halkın üzerine yıkılmaya başladı" diyen 11 yaşındaki Sehwail, sözlerini şöyle sürdürdü:

Umudumuzu kaybettik. Bazı kişiler kaçtı. Sağlık görevlileri hastaneye gitmemizi söyledi.

Aynı şehirde hayatını sürdüren 12 yaşındaki Amal da saldırılardan önce Ramazan Bayramı'na hazırlandığını ancak bombaların buna engel olduğunu söyledi:

Kıyafetlerim, oyuncuklarım… Ramazan için her şeyim hazırdı. Ama bayram günü onları giyemedim. Bayramı kutlamak için evden çıkamadım. Ne eğlenebildik ne de bayramın tadını çıkarabildik. Sadece patlama sesleri duydum. Güvende değildik.

Gazze'nin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'ndaki Maram Ebu Odah ise babasının, kendisini ve kardeşini amcasının evine gönderdiğini söyledi. 11 yaşındaki Odah, "İki kuzenim daha eve geldi. Orada çok korktum. Annemle babamın yanında olduğumda daha iyi hissetmiştim. Onlar beni güvende tutabilirdi" dedi.

Öte yandan uzmanlar, şiddete bu denli uzun sürelerde maruz kalan küçük çocukların psikolojisinin uzun vadede kötü etkilenmesinden korkuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar üyesi Psikiyatrist Juan Paris şöyle konuştu:

Sadece 7 yıllık ömrünüzde 4 savaş deneyimi yaşamış olsaydınız, siz de büyük ihtimalle kendinizi, ailenizi ve çevrenizi yaralayacak yeni bir savaş haricinde gelecekten başka bir şey beklemezdiniz.

İsrail'in saldırılarında 66'sı çocuk olmak üzere 254 Filistinli hayatını kaybederken, bin 948 kişi yaralanmıştı.

 

Independent Türkçe, Euronews, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU