42 belediyeden Marmara’daki müsilaj için çağrı: Duyarsızlık had safhada, tehlike büyüyor

Ege ve Marmara Çevre Belediyeleri Derneği'nin açıklamasında Marmara Denizi'ndeki müsilaj (deniz salyası) tehdidine karşı harekete geçilmesi ve atık tesislerinin denetlenmesi talep edildi

Tekirdağ'daki balıkçı barınağının kıyısı da, Marmara Denizi'nde etkili olan lodos nedeniyle deniz salyasıyla (müsilaj) kaplandı / Fotoğraf: AA

Üye 42 belediyenin bağlı olduğu Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği (EMARÇEB), Marmara Denizi'nde eko sistemi tehdit eden musilaja (deniz salyası) karşı ilgili kurumların harekete geçmesini istedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

EMARÇEB'den yapılan 'Marmara Denizi’ndeki müsilaj ne bir başlangıç ne de bir son' başlıklı açıklamada tüm canlı yaşamının tehdit altında olduğu vurgulandı.

Açıklamada “Son yıllarda Ülkemizde yaşanan çevre katliamı ve gösterilen duyarsızlık had safhadadır. Artan nüfus ile doğru orantılı olarak insan kaynaklı evsel atık suların tam olarak arıtılmadan denizlere,  göllere ve akarsularımıza deşarj edilmesi, aynı zamanda bu su kaynaklarına yakın alanlarda kurulan endüstri ve sanayi tesislerinin atık sularını, bırakın yeterli arıtmayı, arıtma bile yapmadan atık sularını deşarj etmeleri sonucu, doğa ve eş zamanlı olarak tüm canlı yaşamı tehdit altındadır” ifadelerine yer verildi.

“Tehlike büyüyor”

Yapılan açıklamada Marmara Denizi’nde aylardır görülen deniz salyası tehlikesinin giderek büyüdüğü vurgulanırken, “ Birçok uzman Marmara Denizi’nde görünen müsilajın, küresel ısınmaya bağlı olarak Marmara Denizi’nde su sıcaklığının yükselmesi ve bu bölgede sanayi, endüstri ve evsel atık sularının arıtılmadan Marmara Denizi’ne bırakılması sonucu ortaya çıktığını söylüyor” denildi.

“İlgili tüm kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz”

Açıklama şu şekilde sona eriyor:

“Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği olarak, en genç denizimiz olan Marmara Denizi başta olmak üzere, tüm deniz ve göl çevrelerinde kurulu olan atık su arıtma tesislerinin (evsel-sanayi-endüstri) bir an önce denetlenip, deşarj değerleri yasal sınırlar içerisinde olmayan tesislere gerekli yaptırımların yapılması ve bir an önce harekete geçilmesi için ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz” 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU