Biden, Şam'ı "ulusal güvenliğini tehdit etmekle" suçluyor ve ABD yaptırımlarının süresini uzatıyor

Biden yönetimi, bu ulusal olağanüstü halin gelecekte devam edip etmeyeceğine karar vermek için Suriye hükümetinin politika ve uygulamalarındaki değişikliklerin takip edileceğini belirtti

Dün Suriye'nin başkenti Şam'da Hizbullah bayraklarına sarınmış vatandaşlar / Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden perşembe akşamı Washington'un 2004-2012 yılları arasında tek taraflı olarak Suriye'ye uygulanan yaptırımların bir yıl daha uzatıldığını açıkladı.

Bu yaptırımlar, ABD'deki bazı Suriyelilerin ve tüzel kişilerin mal varlıklarının dondurulmasını ve ABD'deki belli başlı ürünlerin ve hizmetlerin Suriye'ye ihracatının yasaklanmasını kapsıyor.

Biden yönetimi, bu ulusal olağanüstü halin gelecekte devam edip etmeyeceğine karar vermek için Suriye hükümetinin politika ve uygulamalarındaki değişikliklerin takip edileceğini belirtti.

Kaynaklar, Başkan Biden'in ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Suriye dosyasından sorumlu özel bir ekip kurulacağını ve Şam üzerindeki siyasi ve ekonomik baskıyı yoğunlaştırmak için "Suriye Sorumluluk Yasası"nın (Syria Accountability Act) etkinleştirileceğini duyuracağına işaret ediyor.

Suriye yönetiminin "insanlık dışı şiddete ve insan haklarına yönelik ihlallere" izin verdiğini söyleyen Beyaz Saray, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Suriye rejiminin, kimyasal silahlar ve terör örgütlerine destek sağlamakla ilgili olanlar da dahil olmak üzere eylemleri ve politikaları ABD'nin ulusal güvenliği, dış politikası ve ekonomisi için olağanüstü bir tehdit oluşturuyor. Bu yüzden 2004 yılının Mayıs ayında (eski ABD Başkanı George W. Bush yönetiminde) yürürlüğe konulan ve 11 Mayıs 2021'de sona erecek olan ulusal acil durum uygulaması bir yıl daha uzatıldı.


Açıklamanın devamında, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad rejimi ve destekçilerine kendi halkına yönelik şiddetli savaşı durdurma, ülke çapında ateşkes ilan etme, ihtiyaç sahibi tüm Suriyelilere insani yardımın sıkıntısız bir şekilde ulaştırılmasını sağlama ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca Suriye'deki krize yönelik siyasi bir çözüm üzerinde müzakere etme çağrısında bulunuldu.

ABD, Suriye'de ve Ortadoğu bölgesindeki başka yerlerde IŞİD örgütünün faaliyetlerinin yeniden artacağından endişe etse de bu karar, Biden yönetiminin Esad rejimiyle ilişkileri normalleştirme gibi bir niyeti olmadığını gösteriyor. ABD'li yetkililer, IŞİD'in, El-Hol Kampı gibi mültecilerle dolu kamplardan bazılarının kontrolünü ele geçirmeye ve burayı eylemleri için bir üsse dönüştürmeye çalıştığına dair uyarıda bulundu.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nde birçok ülkeye yönelik yaptırımlara ilişkin dosyaların gözden geçirilmesi ve bu yaptırımların etkinliği hakkında tartışmalar yapılıyor.

Bu, ABD yönetiminin, İran'ın nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması karşılığında yaptırımların kaldırılmasına yönelik taleplerini incelediği bir döneme denk geliyor.

ABD yönetimi, Trump yönetiminin 2017 yılında kapattığı ABD Dışişleri Bakanlığı Yaptırım Koordinasyon Ofisi'nin, yaptırım politikalarını çeşitli federal kurumlar ile daha iyi koordine etmek ve uygulamak amacıyla tekrar açıldığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD yaptırım silahını, diğer ülkeleri politikalarını değiştirmeye zorlamak veya Washington'un kabul edilemez bulduğu adımlar karşısında rahatsızlığını ifade etmek için bir araç olarak kullanıyor.

Washington Amerikan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Profesör Jordan Tama yaptırım politikasının, peş peşe gelen ABD yönetimlerinin yabancı hükümetlerin davranışlarına ilişkin endişelerini gidermek için büyük ölçüde varsayılan yönetim şekli haline dönüştüğünü söylüyor.

Tama "Genelde politika yapıcılar için yaptırımlar, diplomasiye gerek duymadan, net maliyetleri olan askerî harekât gibi diğer alternatiflerden daha çekici geliyor. Yaptırımları cazip kılan şey bu" dedi.

ABD Maliye Bakanlığı bünyesindeki Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) yaptırımlar ile ilgili 30 farklı program yönetiyor. Bu programlardan bazıları belli ülkeleri hedef alırken diğerleri suçlulara, terör ağlarına ya da insan hakları ihlallerine karşı kullanılıyor.

ABD'nin Küba, Kuzey Kore, İran, Suriye ve Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Ukrayna'daki Kırım'a uyguladığı seyahat ve ticaret ambargoları gibi kapsamlı yaptırımları en ağır yaptırımlar arasında yer alıyor.

Bu yaptırımlar, ülkelerin ekonomilerine büyük zararlar verebiliyor ve sözde yardımcı olmayı amaçlasa da genelde ilgili ülke vatandaşlarının aleyhine oluyor. Rusya, Çin ve Venezuela da dahil olmak üzere diğer ülkeler de açık ticaret ambargosunun altında kalan büyük yaptırımlara tabi tutuluyor.

Aynı zamanda ABD Müslüman Uygurlar'ı gözaltına alan Çin hükümeti yetkilileri ya da yozlaşmış oligarşilerin lehine kara para aklamakla suçlanan Rus bankaları gibi bazı olaylara karışan kişi ve kuruluşlara yönelik “hedefleyici” yaptırımlar da uyguluyor.

OFAC "Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar" adlı listedeki kişileri yaptırımlara tabi tutuyor. 1500 sayfadan oluşan liste, ABD vatandaşlarının ticari ilişkilerde bulunması yasaklanan binlerce kişinin ve şirketin adını içeriyor.

Yaptırım silahının daha fazla kullanılmasını destekleyenler, İran'ın yıllarca süren ekonomik yaptırımların ardından Obama yönetimi sırasında müzakere masasına oturmak zorunda kaldığına işaret ederek, bu yaptırımların büyük kazanımlar elde etmede etkili olduğunu söylüyor.

Karşı çıkanlar ise yaptırımların hedeflere ulaşma konusunda başarısız olduğunu belirterek, 60 yıldır ekonomik ambargo altında olan Küba'yı ve kapsamlı yaptırımlar sistemi karşısında gerilemeyen Kuzey Kore nükleer silah programını örnek gösteriyor.

Uzmanlar, yaptırımların müttefikler ve ortaklarla eşgüdümlü olarak uygulandığında daha etkili olduğunu söylüyor. Ayrıca Biden'ın çok taraflılığa olan eğiliminin, uygulayacağı yaptırımların Donald Trump'ın yıllarca uyguladığı yaptırımlardan daha etkili olacağına dikkat çekiyor.

ABD tarafından yürütülen bazı yaptırım programlarının hedef alınan ülkelerdeki masum siviller üzerinde ağır ekonomik etkilerinin olduğunu ve genelde istenen sonuçlara ulaşılamadığını savunanların sayısı gittikçe artıyor.

Ayrıca yaptırımların, başka ülkeleri dolar kullanmaktan ve ABD kurumları ile ticaret yapmaktan uzaklaştırma etkisi de olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU