AB'nin Sinovac ve Sputnik aşısı olanları kabul etmeme ihtimali yurtdışı turlarını zora sokarken, iç turizme yarayabilir

Türkiye'de Kovid-19'a karşı aşılananlardan pek azının AB'nin onayladığı aşılardan yaptırdığını söyleyen Polatoğlu, bunun yurtdışı turlarını ekonomik olarak zor durumda bırakacağını söylerken, Balıkçı dışarı gidemeyenin iç turizme yöneleceğini iddia etti

Türkiye'den her yıl yüzbinlerce kişi de turist olarak farklı ülkelere gidiyor / Fotoğraf: AA

Aşılama sürecinin hızlanmasını ve bunun salgın verilerinde yarattığı olumlu etkiyi dikkate alan Avrupa Birliği (AB), üçüncü ülkelerden yapılacak zorunlu olmayan seyahatlere ilişkin yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor.

AB ülkeleri bu öneriyi kabul ederse Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan ya da Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) acil kullanım listesinde yer alan aşılardan olanlar, zorunlu haller dışında da AB'ye seyahat edebilecek.

EMA şu ana kadar BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılarına onay verdi.

Rus Sputnik V, Curevac ve Novavax aşılarının ön değerlendirme süreçleri ise sürüyor.

 

biontech.jpg
Düzenleme kabul edilirse Biontech aşısı AB tarafından onaylanan aşılar arasında olacak / Fotoğraf: AA

 

28 milyon aşıdan ancak 4,5 milyon dozu Biontech

Şu ana kadar Türkiye'ye gelen 28 milyon doz aşının 4,5 milyonunun Biontech, geri kalanının Sinovac aşısı olduğu açıklanmıştı.

Aşı yaptıranların ezici çoğunluğu Sinovac aşısı vurulanlar.

Bu durum hesaba katıldığında AB'nin düzenlemesi bu haliyle çıkarsa ve o süreçte EMA'dan Sinovac'a onay gelmez ise Türkiye'de aşı yaptıranların ezici bir çoğunluğunun gitmeleri halinde AB ülkelerine gidememe ihtimali var.

Keza mayıs ayından itibaren Türkiye, aşı eksikliğini ağırlıklı olarak Rusya’da alacağı Sputnik aşısı ile gidermeyi planlıyor.

Açıklanan listede henüz Sputnik’te onaylanan aşılar arasında değil.

Salgın verilerinde belirgin iyileşme olursa durum değişebilir

Salgın verilerinde belirgin iyileşme yaşanması ve Türkiye'nin bu sayede AB'nin oluşturduğu seyahat listesine girmesi halinde EMA'dan henüz onay almamış aşılardan (Sinovac, Sputnik V vb) olanların da AB'ye seyahat edebileceği belirtiliyor.

Peki bu düzenleme hayata geçerse bu haliyle yurtdışına turist götüren tur şirketlerini nasıl etkiler?

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu düzenlemeye yönelik endişeli.

cem.jpg
Cem Polatoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe


"Bu yıl yurtdışına pek tur olmayabilir"

Türkiye'de Biontech aşısı olanların mevcut aşı yaptıranlar arasında bile az olduğuna dikkat çeken Polatoğlu, şu iddialarda bulundu:

Biontech aşısı yaptıranlar arasında da birçok kişinin AB'ye gitmek istemesi halinde vize şartlarını tutturamayacağını hesaba katarsak Türkiye'den bu yıl yurtdışına pek tur olmayacak anlamına geliyor. Yurtdışı turlarına bir darbe de AB'den geldi. Hiçbir tur şirketinin kolay kolay Biontech aşısı olan 40 kişiyi bir araya getirmesi mümkün değil

"Yabancı turist günde 60, Türk turist ise dışarıda 90 dolar harcıyor"

Bu durumun Türkiye'den turist giden AB ülkelerini de olumsuz etkileyeceğini söyleyen Polatoğlu, şöyle konuştu:

TÜİK'in geçenlerde açıkladığı verilere göre Türkiye'ye gelen bir yabancı turist günlük 60,8 dolar harcarken, yurtdışına giden bir Türk turist dışarıda günlük 90 dolar harcıyor. Bizler iyi turistiz. Yasak gelirse sadece biz kaybetmeyiz onlar da kaybeder bu durumda.

yunanada.jpg
Türkiye'den en çok turist Yunan adalarına gidiyor / Fotoğraf: AA

 

"En çok Yunanistan kaybeder"

Türklerin 2019'da en çok Yunanistan, Gürcistan ve İtalya'ya turist olarak gittiğini söyleyen Polatoğlu, "Sadece Yunanistan'a giden Türk ziyaretçi sayısı bir milyondu. Özellikle adalara gittiler. Türkler gittiği zaman 90 doları sadece yemekte bırakıyor. Böyle bir düzenleme en çok Yunanistan'a zarar verir" dedi.

sedat.jpg
Sedat Balıkçı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Yasak iç turizme katkı sağlar"

Bodrum'da bir otelin işletmeciliğini yapan turizmci Sedat Balıkçı ise söz konusu düzenlemenin şimdilik bir öneri şeklinde olduğunu ve kanunlaşmadığına dikkati çekerek, kanunlaşması halinde yurtdışı turları açısından ciddi anlamda sıkıntı olacağını belirtti.

Ancak Balıkçı, karamsar değil tersine böyle bir düzenlemenin iç turizme katkı sağlayabileceğini öne sürerek şöyle dedi:

"Yurtdışına gidemeyen Türk turist içeri yönelir"

Dünyanın değişik yerlerinde tatile gidenler Türkiye'nin kaliteli yerlerinde tatil yapmayı seçecektir. Yurtdışına çıkan kitle her halükarda tatile gitmeye çalışan bir kesim, onları evde tutmak mümkün değil. Bu insanlar yurtdışına gidemezse iç turizme yönelecektir bu da Türk turizmine olumlu katkı sağlayacaktır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU