ÇHD, Emniyet'in genelgesini paylaştı: Ses ve görüntü kaydı yasak

Genelgede, "Kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: Twitter @1MayisPlatformu

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, protesto gösterileri sırasında ses ve görüntü alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesini paylaştı.

Genelgede, görevli polislerin ve sivillerin ses ve görüntü kayıtlarının sosyal medyada paylaşılmasının, "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" ayrıca ses ve görüntü almanın da polisin görevini yapmasını engellediği iddia edildi.

Genelgede, "Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek danışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelimizin bilgilendirilmesi" ifadeleri de yer aldı.

ÇHD İstanbul Şubesi'nin paylaşımında ise şunlar kaydedildi:

İçişleri Bakanlığından 1 Mayıs öncesi personelini garantiye alma genelgesi. Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur!

 

 

DİSK Basın-İş'den tepki

DİSK Basın-İş de genelgeye tepkisini dile getirdi.açık alanda meydana gelen ve kamuoyunu ilgilendiren her türlü olayın anayasa ve uluslararası sözleşmeler tarafından korunduğunun hatırlatıldığı açıklamada şunlar kaydedildi:

Yasaklar ülkesinde bugün karşılaştığımız yasak pes dedirtecek türden, ama elbette pes etmeyeceğiz. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge ile polise, gösteriler sırasında görüntü ve ses kaydı alınmasının engellenmesi talimatı verildi. Gerekçe ise 'kişilik haklarını korumak'. 

Nedir bu genelgenin gerekçesi; Tıpkı ABD'nin savaş bölgelerinde sadece iliştirilmiş gazetecilere görüntü almak hakkı vermesi gibi, istenmeyen görüntüler ortalığa dökülmesin kaygısı. 

Dünyanın dört bir köşesinde sadece profesyonel gazeteciler değil, yurttaş gazeteciler de bir çok haberin kamuoyuna iletilmesi için çalışmaktadır. Büyük medya kuruluşları dahi haber akışı için yurttaş gazetecilerden gelen bilgi ve görüntüleri kullanmaktadır. ABD'de polisin George Floyd'u öldürürken gösteren görüntüler de böyle ortaya çıkmıştı. 

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün amacı kişilik haklarını korumak değil, suçluyu gizleme çabasıdır. Yasal haklarını kullanan insanların keyfi olarak gözaltına alınmasını, dövülmesini, "amirim aralarına girip karıştırayım mı" ya da "Hadi dağılın lan", "Yukarıya bakmayın" sözlerinin halka aktarılmasının engellenmesi isteğidir. Emniyet Genel Müdürlüğü eğer kişilik haklarını düşünüyorsa öncelikle her sokakta, dükkanda yetkisiz ve izinsiz kişiler tarafından kurulan kameraları engellemelidir. MOBESE'ler veya taksilere yerleştirilen kameralar ile uyarı olmaksızın yapılan kayıtlara son verilmelidir.

Kamuya açık alanda meydana gelen ve kamuoyunu ilgilendiren her türlü olayın anayasa ve uluslararası sözleşmeler tarafından korunan ifade ve basın özgürlüğü kapsamında olduğunu anımsatırız.

Bu nedenle yayınlanan genelgeye karşı yasal haklarımızı kullanacağımızı ve gerçekleri iletmeye devam edeceğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.

 

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU