Polisin öldürdüğü siyahi çocuğun kemiklerinin antropoloji dersinde kullanıldığı ortaya çıktı

Kemiklerin şu an nerede olduğu bilinmiyor

ABD'de siyahilere ait kalıntıların bilimsel amaçlarla kullanılması uzun zamandır bir tartışma konusu (Coursera)

ABD'nin Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia şehrinde 1985'te acı verici bir olay yaşanmıştı.

Polisler, siyahi aktivistlerin kurduğu Move adlı örgütün üyelerinin bulunduğu eve helikopterle bomba atmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu katliamda hayatını kaybeden siyahi bir veya iki çocuğun kemiklerinin çevrimiçi antropoloji dersinde vaka çalışması olarak izinsiz kullanıldığı ortaya çıktı.

13 Mayıs 1985'te gerçekleşen ve manşetlere Move bombalaması diye yansıyan olayın ardından çatışma çıkmış ve bütün mahalle yerle bir edilmişti.

Grup üyesi 11 kişi öldürülürken, bunlardan 5'i 7-14 yaşlarındaki çocuklardı.

Guardian'ın haberine göre o dönem yetkililer, Pensilvanya Üniversitesi'nde antropolog olan Alan Mann'den kalıntıları incelemede bölgedeki adlı tıp uzmanıyla çalışmasını istedi.

Mann'in bölgede bulunan kemik parçalarını aldığı, yıllarca yanında tuttuğu ve 2001'de Princeton Üniversitesi'ne geçtiğinde oraya götürdüğü öğrenildi. Kalıntılar 2019'a kadar iki üniversite arasında gidip geldi.

Kemiklerin nerede olduğu bilinmiyor

Pensilvanya Üniversitesi'nde antropoloji alanında çalışan ve Princeton'da misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Janet Monge, çevrimiçi eğitim platformu Coursera'daki bir dersi için bu kemikleri kullandığı görüldü. Dersin görüntüleri Şubat 2019'da kaydedildi.

Real Bones: Adventures in Forensic Anthropology (Gerçek Kemikler: Adli Antropolojide Maceralar) adlı derste, kalıntıların durumu sebebiyle kimlik tespiti yapılamayan vakalara odaklanılıyor.

Zira kullanılan kemiklerin de kime ait olduğu belli değil. Ancak haberde, kemiklerin boyutlarının bombalamada hayatını kaybeden kızlardan yaşları büyük olanlardan birine işaret ettiği belirtildi.

Bu kişilerden en büyüğü bombalama sırasında 14 yaşında olan Tree Africa (Move üyeleri, siyahi hareketine bağlılıklarını göstermek için Africa soyadını alıyor). Kemiklerin ait olabileceği diğer kişiyse 12 yaşındayken yaşamını yitiren Delisha Africa.

 

 

Hem Tree'nin annesi Consuela Dotson Africa hem de Delisha'nın annesi Janet Africa hayatta. Ancak ne Consuela ne de Janet haber hakkında bir yorum yapmadı. Bununla birlikte Guardian, ikisinin de kalıntıların kullanımına izin vermediğini kaydetti.

1985'te 6 yaşında olan ve kemiklerin Tree'ye ait olduğunu düşünen Michael Africa Jr. şöyle konuştu:

Kemikleri kameraya göstererek böyle bir şey yapılabileceğini kimse söylemedi. Ölülerimize bu şekilde davranmıyoruz. 

Söylenecek hiçbir söz yok. Bir antropoloji profesörü annesi hala hayatta olan ve yas tutan 14 yaşıındaki bir kızın kemiklerini kullanıyor.

Öte yandan şehir yönetimi, bombalamanın yol açtığı "ölçülemez ve kalıcı zarar" dolayısıyla 2020'de resmi olarak özür dilemişti. İlk resmi anma töreninin bu yıl yapılmasına karar verilmişti.

Michael, çevrimiçi ders hakkındaki haberlerin anma törenine az kalmışken ortaya çıkmasının "utanç verici ve trajik olduğunu" söyledi ve ekledi:

36 yıl sonra, bu çocukların yalnızca kötü muamele gördüğünü, bombalandığını ve yakıldığını değil aynı zamanda huzur içinde yatmalarına izin verilmediğini de öğrendik.

Kemiklerin şu an nerede olduğu belli değil. Pensilvanya Üniversitesi, Guardian'a kimliği belirlenemeyen bir kişiye ait iki kemiğin Princeton Üniversitesi'nde Mann'in gözetimine bırakıldığını bildirdi. Ancak Princeton Üniversitesi, gazeteye olayı bu hafta öğrendiklerini ve kemiklerin kendilerinde olmadığını açıkladı.

Monge ise Guardian'ın sorularına yanıt vermedi.

 

Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU