Habertürk yazarı: Kripto tosuncuk skandalına dair trajikomik sorular

“Hadi vatandaşımız saf; devletimiz son dakikaya kadar nasıl uyanmadı?”

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer, yaptığı açıklamada kaçtığı iddialarını yalanlayarak Türkiye'ye döneceğini duyurdu / Fotoğraf: Twitter

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kripto para borsası Thodex hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, şirketle irtibatları olduğu tespit edilen 78 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Gözaltı kararı verilen 78 kişiden 62’sinin gözaltına alındığı açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan şirketin kurucusu Faruk Fatih Özer ise yurt dışından yaptığı açıklamada “işlerini halledip Türkiye’ye döneceğini” duyurdu.

Habertürk yazarı Kübra Par ise “Dün Thodex'in kurucusu 'dijital tosuncuk' Faruk Fatih Özer’in kaçtıktan sonra sitede yayınlayıp ardından sildiği ağlak mektubu ve Twitter’dan yapılan açıklamayı okurken hem güldüm hem de şu basit sorular zihnimde sıralanıverdi” dediği bugünkü yazısında, “Lise 2’den terk bir adamın Türkiye’nin 3'üncü büyük kripto para borsasının patronu haline gelmesine, üstelik şirket ağır zarardayken faaliyetlerini yürütmesine nasıl izin verildi?” diye sordu.

“Devletimiz son dakikaya kadar nasıl uyanmadı?”

Kübra Par’ın yanıtını aradığı sorular şöyle:

  • Özer, "Ortadan kaybolduğum iddiası asılsızdır. Yabancı yatırımcılarla konuşmak için yurt dışına çıktım” demiş. Arnavutluk'un başkenti Tiran'da ne tür yatırımcılar bulmayı umut ediyor acaba?
  • İddia ettiği gibi 2018 yılında bir siber saldırıya uğradı ve 25 milyon TL zarar ettiyse bunu üyelerine neden duyurmadı?
  • Öne sürdüğü gibi İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün siber suçlar biriminde hacklenme hadisesinin raporları mevcutsa MASAK neden bu büyüklükteki bir siber saldırı karşısında kamuoyunu uyarmadı? Siber güvenlik zafiyeti olan bu platformun 3 yıl boyunca milletten para toplamasına nasıl müsaade edildi?
  • Lise 2’den terk bir adamın Türkiye’nin 3'üncü büyük kripto para borsasının patronu haline gelmesine, üstelik şirket ağır zarardayken faaliyetlerini yürütmesine nasıl izin verildi?
  • Çiftlik Bank vurgunundan hiç mi ders alınmadı? Bu ölçekte işlem yapan bir kuruluşun hesapları bugüne kadar nasıl denetlenmedi?
  • Hadi vatandaşımız saf; devletimiz son dakikaya kadar nasıl uyanmadı?

Topyekûn yasaklamaların ya da Merkez Bankası’nın geçen hafta yaptığı gibi ani düzenlemelerin çözüm olmadığını savunan Par, kripto paranın nasıl bir yatırım aracı olarak kabul edileceğinin tanımlanması, ardında da kimlerin, hangi kriterlerle kripto para borsası kurabileceğin ve nasıl denetleneceğin düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Aksi halde daha çok 'tosuncuk' kurbanı olacağız” diye yazdı.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU