Avustralya'daki peri halkalarının nedeni bulundu: Mikroplar

"Sonuçlar, toprak patojenlerinin çevremizdeki bitkilerin büyümesini sessizce şekillendirdiğini gösteriyor"

Spinefex, Avustralya kıtasının yaklaşık yüzde 25'ini kaplıyor (Stephan Getzin)

Bilim insanlarına göre, Avustralya'daki Spinifex bitkilerinde meydana gelen peri halkalarının sebebi topraktaki mikroplar (mikroskobik ölçeklerdeki canlıların ortak adı olan mikroorganizmanın kısaltması).

Daha önce yapılan araştırmalarda bu duruma yol açan muhtemel sebepler olarak böcekler, kuraklık ve topraktaki besinler test edilmişti. Ancak halkaların neden oluştuğu konusunda bir görüş birliğine varılamamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu konuda yeni bir araştırma yürüten Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden Angela Moles, Avrupa'da, bir noktada biriken toprak patojenleri yüzünden halka şeklinde büyüyen otlar bulunduğunu kaydetti.

Moles ve yüksek lisans öğrencisi Neil Ross bu bilgiden hareket etti. Ross, Avustralya'nın kuzeyindeki bir çölde ortaya çıkan halkaların içinden ve dışından toprak örnekleri topladı.

Araştırma ekibi bu toprakların bir kısmını laboratuvarda sterilize ederek mikroplardan arındırdı. Bunun ardından Spinifex tohumları, hem mikrobun olduğu hem de sterilize edilmiş topraklara ekildi.

Hakemli bilimsel dergi Australian Journal of Botany'de yayımlanan bulgular, tohumların halkaların içinde toplanan sterilize edilmiş toprakta daha kolay filizlendiğini gösterdi.

Bitkiler, tohumlar halkaların dışından alınan mikropların arındırılmadığı toprakta da benzer şekilde büyüdü.

Moles bulguların "hipotezleriyle tutarlı olduğunu" kaydetti.

Öte yandan araştırmacılar, halkanın dışından alınan sterilize edilmiş toprağın, halkanın içinden alınan sterilize edilmeyen toprak kadar kötü olduğunu keşfetti. Moles'e göre bu sonuç, topraktaki bazı mikropların fidelerin büyümesine yaradığını gösteriyor:

Halkanın dışından alınan topraktaki her şeyi öldürmenin zararlı etkileri olabilir.

Sonuçlar, toprak patojenlerinin çevremizdeki bitkilerin büyümesini sessizce şekillendirdiğine işaret ediyor.

 

Independent Türkçe, New York Times, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU