Bilim insanları neslinin tükendiği söylenen 17 bitkinin hâlâ yaşadığını keşfetti

"Bu bitkilerin neslinin tükenmediğinin anlaşılması harika bir haber. Ama yine de kritik tehlike altındalar"

Yeni araştırmada yok olmadığı keşfedilen, Hieracium hethlandiae isimli bitki türünün doğal ortamı 40 yıl önce tahrip olmuştu (Paul Harvey / The Scientist)
 

Bilim insanları, neslinin tükenen türler arasında listelenen bitki türlerini araştırdı ve bunlardan 17'sinin listeden çıkarılması gerektiği sonucuna vardı.

Saygın bilim dergisi Nature Plant'te yayımlanan yeni araştırma, yok olduğu düşünülen bitkilerin, çeşitli kurtarma çabaları sonucunda yeniden yaygınlık kazandığını ortaya koydu.

İtalya'daki Roma Tre Üniversitesi'nden botanikçi Thomas Abeli'nin liderliğindeki araştırma ekibi, Avrupa'ya özgü olan ve yeryüzünden silindiği öne sürülen 36 bitki türünün gerçek durumunun peşine düştü.

Bu bitki türlerinin gerçekten tükenip tükenmediğini ortaya çıkarmak isteyen araştırmacılar; tohum bankalarını, botanik bahçelerini ve Küresel Biyoçeşitlilik Bilgi Tesisi (GBIF) gibi kamuya açık veri havuzlarını kontrol etti.

Bunun sonucunda listede yer alan 17 bitkinin varlığını hala sürdürdüğü keşfedildi.

Söz konusu bitkiler arasında örnekleri şu anda Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nin botanik bahçelerinde bulunan ve Latince ismi Armeria arcuate olan Portekiz'e özgü bir bitki türü yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tükenmediği anlaşılan bir diğer türse İskoçya'daki Shetland Adaları'na özgü bir bitki olan Hieracium hethlandiae oldu. Bu bitki de şu anda Birleşik Krallık'taki Shetland Amenity Trust isimli kar amacı gütmeyen koruma kurumu tarafından yetiştiriliyor.

Öte yandan araştırmacılara göre söz konusu bitkilerin neslinin tükenmemiş olması, henüz güvende oldukları anlamına gelmiyor.

Birleşik Krallık'taki Kraliyet Botanik Bahçeleri'nde görev alan botanikçi Rafaël Govaerts, “Bu bitkilerin neslinin tükenmediğinin anlaşılması harika bir haber. Ama yine de kritik tehlike altındalar” dedi.

The Scientist'e konuşan ve çalışmayı dışarıdan bir göz olarak değerlendiren Govaerts, yok olduğu belirtilen türlerin yer aldığı listelerin değişmez olmadığını aktardı:

Soyu tükenmiş demek, ‘Onu yüz yıldır görmüyoruz' demektir. Ancak başka bir köşeyi dönersiniz ve bu türler aniden karşınıza çıkar.

 

Independent Türkçe, The Scientist, IFL Science, Interesting Engineering

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU