Mumyalanan piskoposun tabutundaki fetüsün sırrı çözüldü

Bir erkeğin tabutunda cenin bulunması, araştırmacıları şaşkınlığa uğratmıştı

Fetüs, piskoposun ayak ucuna yerleştirilmişti (Journal of Archaeological Science: Reports)

17. yüzyıldan kalma bir tabutta piskoposun mumyalanmış bedeninin yanında bulunan fetüsün sırrı çözüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsveç ve Danimarka kiliselerinin piskoposu Lund Peder Pedersen Winstrup, 1679'da öldüğünde mumyalanmış ve Lund Katedrali'ndeki aile mezarlığına gömülmüştü.

2012'de Winstrup'un tabutunun yerinin değiştirilmesine karar verildiğinde bilim insanları piskoposun mumyalanmış bedeninin ne kadar iyi korunduğunu gözlemlemek için incelemelerde bulunmuştu.

Araştırmacılar, 76 yaşında hayatını kaybeden piskoposun yanında cansız bir fetüsün bulunduğunu görmüştü. Bilim insanlarının incelemelerinde, 5 ila 6 ay boyunca gelişen fetüsün ölü doğduğu tespit edilmişti.

Bir kadının tabutunda cansız bir fetüs ya da bebek bulunması arkeolojide çok sıradışı olmasa bile, bir erkeğin, özellikle de bir piskoposun tabutunda fetüs bulmak araştırmacıları epey şaşkınlığa uğratmıştı.

Lund Üniversitesi'nden arkeolog Torbjörn Ahlström, "Çocukla piskopos arasında bir bağlantı olup olamayacağına dair kafa yormaya başladık" dedi.

Journal of Archaeological Science: Reports'da yayımlanan çalışmada, Ahlström önderliğindeki araştırmacılar piskopos ve fetüsten aldıkları DNA'ları karşılaştırdı.

İnceleme sonuçlarında piskoposla fetüsün genlerinin yüzde 25'inin aynı olduğu tespit edildi. Winstrup'la fetüs arasında anneden gelen mitokondriyal DNA benzerliği bulunmadığı, sadece babadan gelen Y kromozomunun paylaşıldığı gözlemlendi.

Bilim insanları DNA verileri ve soykütüğü karşılaştırmasından yola çıkarak fetüsün, piskoposun oğlunun ölü doğan çocuğu olabileceğini belirtti. Dolayısıyla fetüs piskoposun torunu olabilir.



Independent Türkçe, Science Alert

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU