Gazzeli aktivist Hamas'ın eşinden boşanması için kendisine haftalarca işkence ettiğini iddia etti

Filistinli Rami Aman, İsrailli barış aktivistleriyle internet üzerinden görüştüğü gerekçesiyle tutuklandığını söyledi

Rami Aman, Hamas yetkililerinin kendisine "Boşanmazsan özgür kalamazsın" dediğini söyledi (AP)

Gazze'de İsrailli barış aktivistleriyle internet üzerinden görüştüğü gerekçesiyle Hamas tarafından tutuklanan ve haftalarca işkence gördüğünü öne süren Filistinli Rami Aman, şimdi boşanmaya zorlandığı eşine kavuşmak için mücadele ettiğini anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ablukası altındaki Gazze'de yaşayan Gazze Gençlik Komitesi üyesi aktivist ve serbest yazar Rami Aman, İsrailli bir barış grubuyla düzenlediği Zoom görüşmesinin ardından geçen yıl nisanda tutuklanmıştı. İsrailli grupla barışçıl amaçlarla görüştüğünü savunmasına rağmen "düşmanla işbirliği" suçlamasıyla işkence gördüğünü belirten Aman, bir Hamas yetkilisinin kızı olan eşinden boşanmaya zorlandığını iddia etti.

"Ya boşan ya da hapiste kal" baskısı sonucu boşanma anlaşmasını imzalamak zorunda kaldığını söyleyen Filistinli adam, Associated Press'le röportajında boşandığı eşinin zorla Gazze'den çıkartıldığını ve onu bir daha görmesinin zor olduğunu düşündüğünü belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail-Filistin Direktörü Ömer Şakir, "Hamas yetkililerinin Rami Amin'e yönelik üzücü muamelesi, kendi katı inançlarını tehdit eden herkesi cezalandırmaya yönelik sistematik uygulamanın bir yansıması" dedi.

İsrailli aktivistlerle görüşme sonrası "hain" ilan edildi

Yıllardır abluka altındaki Gazze'de Kovid-19 tecrit koşullarını görüşmek üzere İsrailli aktivistlerle bağlantı kurduğunu kaydeden Aman, "İnsanların İsrail işgali ve kuşatması altında yaşamanın, tüm dünyanın sahip olduklarından mahrum kalmanın nasıl bir şey olduğunu daha iyi anlamasını istemiştim" dedi.

Görüşmenin sosyal medyada tepkilere yol açmasının ardından "hain" olarak etiketlenen 39 yaşındaki Filistinli adam, 9 Nisan'da kendisinin ve gruptaki 7 kişinin İsrail için ajanlık yapmakla suçlanan kişileri inceleyen İç Güvenlik Kurumu'na çağrıldığını anlattı. Burada gözlerinin bağlandığını ve "otobüs" olarak anılan işkence odasına götürüldüğünü iddia eden Aman, her gün saatlerce odadaki sandalyede gözleri kapalı oturtulduğunu, kendisine sürekli İsrailli grupla neden görüştüğünün sorulduğunu söyledi.

"Boşandığı eşim zorla Mısır'a götürüldü"

18 gün boyunca bu odada tutulduğunu savunan Aman, daha sonra hapishaneye gönderildi. Burada Mısır'da sürgündeki bir Hamas yetkilisinin kızı olan eşinden boşanması için baskıya maruz kaldığını öne sürdü.

Eşinin de kendisiyle birlikte tutuklandıktan sonra bırakıldığını anlatan Aman, kendi ifadesine göre ağustosta boşanmayı kabul etti ve iki ay sonra serbest kaldı.

Aman eşinin zorla Mısır'a götürüldüğünü belirtirken, Associated Press'in ulaştığı ismi açıklanmayan kadın kendisinin de boşanmaya zorlandığını ve Aman'la yeniden bir araya gelmek istediğini söyledi.

Gazze'den çıkışı yasaklanan Aman şu anda istediği tek bir şey olduğunu belirtiyor: Sevdiği kadınla yeniden beraber olmak.


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU