Gazze'de şeriat mahkemesi, bekar kadınların erkek akrabalarından izin almadan seyahat etmesini yasakladı

Alınacak onayın mahkemeye bildirilmesi gerekirken, erkeklerin yolculuklarda kadın yakınlarına refakat etmesi şart koşulmayacak

Yıllardır abluka altında bulunan Gazze Şeridi'nde yaklaşık 2 milyon kişi yaşıyor (AP)

Hamas'ın yönetimindeki Gazze Şeridi'nde bir şeriat mahkemesi, bekar kadınların seyahat edebilmek için "mahremlerinden" izin almasının şart olduğuna karar verdi.

Associated Press (AP) konuyla ilgili haberinde, kadın haklarında gerileme anlamına gelen hükmün, Filistinlilerin bu yıl seçimlere hazırlandığı bir sırada tepkilere yol açabileceği ancak muhafazakar kanattaysa Hamas'a destek kazandırabileceği yorumuna yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazzeli bekar kadınların kendilerini "gözeten" kişiler olarak görülen babaları ya da kardeşleri gibi yakın erkek akrabalarının onayı olmadan yolculuk etmelerine getirilen kısıtlamanın pazar günü bölgedeki şeriat yargı mercii tarafından kabul edildiği kaydedildi.

Karara göre, yolculuk öncesi alınacak iznin mahkemeye bildirilmesi gerekirken, erkeklerin seyahatlerde kadın akrabalarına refakat etmesinin şart koşulmayacağı ifade edildi.

Haberde varılan hükmün, Gazze'de evli kadınların kocalarının onayı olmadan seyahat etmelerinin de mümkün olmayacağını işaret ettiği kaydedildi.

Kararda ayrıca, ortada "ciddi zarar" ihtimali varsa erkeklerin seyahatinin babaları ya da büyükbabaları tarafından engellenebileceği de belirtildi. Ancak burada kadınlar gibi önceden izin alınmasının gerekmeyeceği ve söz konusu erkeklerin seyahatlerini önlemek için şikayetçi yakınların dava açmasının isteneceği belirtildi.


Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU