Gergerlioğlu kararı ve HDP'yi kapatma girişimi dış basına nasıl yansıdı?

Bazı basın kuruluşları, HDP'li vekilin insan hakları ihlalleriyle ilgili çıkışlarının hükümeti öfkelendirdiğini belirtirken, kimileri de zamanlamaya dikkati çekti

Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi eleştirileri beraberinde getirdi (AFP)

HDP'li Ömer Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP'nin kapatılmasıyla istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açması dış basında geniş yankı buldu.

Gelişmeye dair paylaşılan bazı haberlerde hükümetin milliyetçi ortağının bir süredir bu yönde yaptığı çağrılar hatırlatılırken, kimileri de AK Parti'nin anketlerde düşüş eğilimi gösterdiği bir sırada gelen kararların zamanlamasına dikkat çekti.

Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), hükümetin parlamentonun üçüncü büyük partisi HDP'yi PKK ile ilişkili olmakla suçladığını belirtirken, aralarında eski eş başkan Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu onlarca seçilmiş milletvekili ve belediye başkanının yanı sıra binlerce parti üyesinin tutuklandığını aktardı. Haberde ayrıca, "Erdoğan'ın milliyetçi müttefiki, kısa süre önce partinin kapatılması çağrısında bulunmuştu" ifadesi kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP'li iki milletvekilinin geçen yıl benzer şekilde koltuğunu kaybettiğini belirten AP, Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu'nun meclis üyeliğinin düşürülmesiyle HDP'nin sandalye sayısının 55'e indiğini yazdı.

Gergerlioğlu'nun Türkiye'de birçok insan hakkı ihlaliyle ilgili açıklamalarda bulunduğunu aktaran ajans, HDP'li vekilin bu beyanatları arasında, gözaltındaki kişilerin polis tarafından yasadışı bir şekilde çıplak aranması iddialarının da olduğunu kaydetti.

Kimileri anketlerdeki düşüşü işaret etti

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ankara'yla gergin ilişkileri görüşmek üzere toplanma kararından bir hafta önce Türkiye'nin HDP'nin yasaklanması yönündeki hamlesinin ABD ve Avrupa tarafından eleştirildiğini belirtti.

HDP'nin bir süredir yoğun bir baskıya maruz kaldığını yazan Reuters, "Erdoğan hükümeti koronavirüs salgınının ekonomik sonuçlarıyla savaşırken bu adım, anketlere göre AKP'ye ve onun milliyetçi müttefiklerine verilen desteğin azalmasıyla aynı zamana denk geldi" ifadesini kullandı.

Geride kalan onlarca yılda İslamcı partilerin de kapatıldığına ve AK Parti'nin 2008'de kapatma davasından kurtulduğuna değinilen haberde, ilk kez 2014'te seçimlere giren HDP'nin 2018 seçimlerinde oyların yüzde 11,7'ini (yaklaşık 6 milyon oy) aldığı hatırlatıldı.

"Çıplak arama iddialarını gündeme getirmişti"

Fransız haber ajansı AFP, meclisteki üçüncü büyük parti olan HDP'nin kapatılması yönünde dava açılan Anayasa Mahkemesi'nin teorik olarak Başsavcı Şahin'in suçlamasını reddedebileceğini ve HDP'yi yargı karşısına çıkaramayabileceğini aktardı.

AFP, vekilliği düşürülen Gergerlioğlu'nun kadınların gözaltında çıplak aramaya tabi tutulmasına karşı ortaya koyduğu itirazların hükümet kanadını öfkelendirdiğini yazdı.

Haberde bulunla birlikte Batılı hükümetlerin Türkiye'nin adalet sisteminin bağımsızlığını sorguladığı ve Erdoğan'ı mahkemeleri "muhalefeti bastırmayı amaçlayan siyasi bir sopa gibi kullanmakla" suçladığı ifade edildi.

AFP ayrıca, 2019 seçimlerinde Kürt nüfusun ağırlıkta olduğu bölgelerde seçilen 65 HDP'li belediye başkanının çoğunun yerine, hükümetin atadığı kayyumların getirildiğini belirtti.

"Milliyetçi müttefikin çağrılarının ardından geldi"

BBC, Erdoğan'ın hükümetine ve lideri olduğu AK Parti'ye yönelik siyasi muhalifleri bastırmak için mahkemeleri kullandığı yönünde eleştirilerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Britanyalı yayın kurumu, HDP'nin 2015'ten bu yana gerek siyaset gerekse yargı açısından gitgide artan bir baskıya maruz kaldığını ifade etti.

Amerikan yayın kuruluşu Bloomberg, Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP'nin kapatılması girişiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milliyetçi müttefikinin defaatle yaptığı çağrıların ardından geldiğini belirtti.

Haberde, AB ile birlikte Türkiye'nin insan hakları ve demokrasi konusundaki siciline meydan okuyan ABD'nin; HDP'nin feshedilmesiyle "Türk seçmenlerin iradesinin boş yere yıkılacağını, Türkiye'deki demokrasinin daha da zayıflayacağını ve bu durumun milyonlarca Türk vatandaşının kendilerini temsil edecek kişilerle ilgili tercihlerinin reddi anlamına geleceğini" bildirdiği aktarıldı.
 


İtalyan Katoliklerin haber ajanslarından SIR (Servizio Informazione Religiosa/Dini Haberler Ajansı) da Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi haberini Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) tepkiler üzerinden verdi.

AP Daimi Türkiye Rapörtörü Nacho Sánchez Amor ile AB-Türkiye ortak parlamento komisyonu üyesi Sergey Lagodinsky'nin görüşlerini aktaran ajans, "Bu, insan haklarının açık bir ihlalidir" ve "Bunun anlamı muhalefete açık baskıdır" görüşlerini başlığa çıkardı.

ABD'li sözcünün açıklamaları öne çıktı

Arab News, gelişmeyi ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın açıklamalarıyla gündeme taşıdı.

Price'ın bu kararın "Türkiye'de demokrasiyi baltalayacağı" yönündeki yorumunu başlığa çıkaran gazete de AK Parti'nin anketlerdeki düşüş eğilimiyle son gelişmeler arasındaki zamanlamaya dikkati çekti.

Geçmişteki parti kapatma davalarının hatırlatıldığı haberde ayrıca, Erdoğan'ın zamanında birçok kez parti kapatma girişimlerine karşı olduğunu söylediği belirtildi.

Şarkul Avsat gazetesi de ABD'li sözcü Price'ın uyarılarını konuyla ilgili haberinde paylaştı.

Haberde ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Gergerlioğlu'na karşı alınan karardan "rahatsızlık duyduğunu" belirttiği aktarıldı.

Gazete ayrıca, Erdoğan'ın bu ay adil yargılama ve ifade özgürlüğü haklarını güçlendirme planını duyurduğu ancak bu planının kimilerince "halkla ilişkiler girişimi" görülerek eleştirildiğini yazdı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU