Pi sayısı, Perseverance görevini nasıl başarıya ulaştırdı?

Uzay ajansının Pi Günü vesilesiyle yayımladığı açıklamada, "NASA, Pi’yi her gün kullanıyor!" ifadelerine yer verildi

İlk kez M.Ö. 1900'lerde hesaplanan Pi sayısı, tıptan uzay araştırmalarına kadar birçok sektörde kullanılıyor (Pixabay)

NASA, 14 Mart Pi Günü'nü kutlamak için internet sitesinde yayımladığı bir açıklamada Pi sayısının yeni Mars görevindeki katkısını anlattı.

Bir matematik sabiti olan Pi sayısı; bir dairenin çevresinin, çapına oranını ifade ediyor ve Yunanca'da çevre anlamına gelen "περίμετρον" kelimesinin ilk harfi "π" ile gösteriliyor.

Boyutu ne olursa olsun, bir dairenin çevresi, aynı dairenin çapına bölündüğünde yaklaşık olarak 3,14 değeri elde ediliyor. Bu nedenle Pi sayısı 3,14 olarak gösteriliyor.

Yaklaşık olarak denmesinin sebebiyse Pi sayısının aslında çok basamaklı olması. Son olarak 2019'da Google çalışanı Emma Haruka Iwao, sayının 31,4 trilyon basamaklı halini hesaplamıştı. Iwao şu anda rekoru elinde bulunduruyor.

Üçüncü ayın 14'üncü günü olan 14 Mart da Pi sayısıyla benzer yazımı nedeniyle her yıl Pi Günü olarak kutlanıyor.

NASA da her yıl Pi sayısını kutlamak için öğretici etkinlikler düzenliyor. Ancak uzay ajansında görevli araştırmacılar, bu matematik sabitini sadece yılın tek bir günü değil, her günü hatırladıklarını vurguluyor.

Uzay ajansının Pi Günü vesilesiyle yayımladığı yeni açıklamada, "NASA, Pi'yi her gün kullanıyor!" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada 18 Şubat'ta Kızıl Gezegen'e ulaşan Perseverance uzay aracının inişte kullandığı paraşütün boyutlarının hesaplanmasında Pi sayısından yararlanıldığı belirtildi:

Pi sayısı, uzay araçlarının Mars'a yavaşça inebilmesini sağlayacak direnci yaratmak için paraşütün ne kadar büyük olması gerektiğini belirlememizi sağlıyor. Ayrıca araştırmacıların, kendi Dünya'mızı ve diğer yıldız sistemlerindeki gezegenleri haritalamasında ve keşfetmesinde rol oynuyor.

 

pia23916.jpg
2017 tarihli fotoğraf, Perseverance'ın kullandığı paraşütün tasarım sürecinde çekildi (NASA)


Uzay ajansı bu açıklamayı, 4 yıl önce çekilen etkileyici bir fotoğrafla süsledi. Fotoğrafta, Silikon Vadisi'nde bulunan Ames Araştırma Merkezi'ndeki rüzgar tünelinde gerçekleştirilen bir paraşüt testi görüldü.

Haziran 2017'de yapılan o denemede, Perseverance'ın Mars'a inmesini sağlayan süpersonik paraşüt tasarımının test edildiği aktarıldı.

21,5 metre genişliğindeki bu süpersonik paraşüt, uzay aracının Mars atmosferine girişinden yaklaşık 4 dakika sonra açılmıştı.

NASA, Mars aracının gezegene indiği sırada kaydettiği etkileyici görüntüleri de Youtube kanalından paylaşmıştı:
 


Independent Türkçe, NASA, Space, Webtekno, NTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU