Rusya'nın Suriye için yeni bir üçlü platform oluşturmasının nedenleri

Türkiye ve Katar ile başlattığı Suriye'ye yönelik üçlü platformun ilk testi gelecek ayın ortasında, ramazan ayı öncesinde Anayasal Komitesi'nin altıncı oturumunu gerçekleştirilecek

Türkiye, Rusya ve Katar dışişleri bakanları geçen perşembe günü Doha’da bir araya geldiler / Fotoğraf: AP

Rusya'nın İran'ın dahil edilmediği, Türkiye ve Katar ile başlattığı Suriye'ye yönelik üçlü platformun ilk testi gelecek ayın ortasında, ramazan ayı öncesinde Anayasal Komitesi'nin altıncı oturumunu gerçekleştirilecek.

Geçen perşembe günü Doha'da düzenlenen platform toplantısının sonunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov sürecin başarısı taahhüdünde bulundu.


ABD'nin konumu

Her şeyden önce yeni 'üçlü platformun' kurulması, ABD'nin geçiş döneminde Rus diplomatik saldırısı sırasında gelişti.

Suriye'nin Başkan Joe Biden yönetimi açısından bir öncelik olmadığı açık. Yeni ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Ortadoğu ve Afrika Direktörü Brett McGurk, ABD'nin Suriye'ye yönelik politikasını gözden geçiriyor.

Tüm göstergeler, ABD'lilerin Suriye'nin kuzeydoğusunda kalmaya karar verdiklerini ancak bu sefer selefi Trump'ta olduğu gibi Biden'dan da ani Twitter mesajları atmayacağı yönünde.

ABD, Suriye kriziyle ilgili aynı 'ahlaki konumu' ifade etmeye devam edecek. Ancak 'dünyanın polisi olmak istemediği' için kendisini somut bir adım atma mecburiyetinde hissetmeyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Devamlı olan ise 'IŞİD ile mücadeleyle temsil edilen doğrudan çıkarlara geri dönüş, 2254 sayılı kararın uygulanması, insani yardım sağlanması için siyasi destekle, sorgulanabilirlik ve hesap verebilirlik konusundaki söylemle sınırlı.

Bu yöndeki son göstergelerden biri, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in 30 Mart'ta Brüksel'de bağışçılar konferansında video konferans üzerinden yapacağı konuşmasını iptal etmesi oldu. Washington, konferansta finansal vaatlerde bulunacak.

Ancak heyete Dışişleri Bakanı değil, ABD Büyükelçisi başkanlık edecek. Bunun yanı sıra Blinken, Brüksel'e Brüksel konferansının düzenleneceği gün olan 30 Mart'ta IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon için bir konferans çağrısı yaptı.


Öncelikler açık

Aynı şekilde ABD kuruluşları, Caesar (Sezar) Yasası da dahil olmak üzere yaptırımların 'koronavirüs ve insani koşullarla mücadele' üzerindeki etkilerini gözden geçiriyorlar.

Bu durumun, yeni yaptırım listelerinin hızlı bir şekilde yayınlanmasında etkili olacağına inanılıyor. Ancak bu, bazı üyelerinin ek yaptırımlar uygulamaya çalıştığı, Kongre tarafından onaylanmış Caesar Yasası'nın değiştirileceği anlamına gelmiyor.

Yine de ABD, yarın (14 Mart) prensip olarak İngiltere, Almanya ve Fransa ile dörtlü bir bildiri yayınlama kararı aldı.

Bildiri, bu ayın 15'inde Suriye krizinin onuncu yıl dönümü münasebetiyle siyasi tutumun ilkelerini içerecek. Ayrıca Avrupa Birliği (AB) de tüm ülkeleri adına bir bildiri yayınlayacak.

'Siyasi süreçte önemli bir ilerleme kaydedilmeden Suriye'nin inşasına katılım olmayacağına' odaklanan bildiri, 2254 sayılı karar uyarınca gerçekleşmeyen Suriye seçimlerinin Şam ile ilişkileri normalleştirmek için bir neden olmayacağını ve 2011'de savaşın patlak vermesine neden olan 'krizin köklerinin' halen mevcut olduğunu içeriyor.


Rus saldırısı

Washington ile daha büyük çaplı bir gerginlikle karşı karşıya kalan Moskova yeniden büyük Arap ülkelerine 'dönüş' yapmaya karar verdi.

Bu adımla birlikte Suriye'nin yeniden inşasına katkıda bulunmanın ve insani yardım sağlamanın yanı sıra Şam ile ilişkileri normalleştirip bu ülkeleri Suriye'nin Arap Birliği'ne geri dönmesine ikna edilmesi amaçlanıyor.

Bazı kesimler, Şam'ın üyeliğinin dondurulma sebeplerinin halen geçerli olduğunu ve Suriyeli tarafları tatmin eden siyasi çözüm bulunması gerektiğini savunurken mezhepçi milislerin çözüme engel olduğu ve Suriye'yi terk etmeleri gerektiği kaydediliyor.

Bazı taraflar ise Caesar Yasası'nın ister devletten isterse de özel sektörden olsun normalleşme olasılıklarını sınırladığını düşünüyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katarlı mevkidaşı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:

Arap ülkeleri arasında Suriye'nin Arap Birliği'ne geri dönme gerekliliğine ilişkin kolektif bir konumun oluşmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bunun, bir bütün olarak bu büyük bölgedeki durumun istikrara kavuşturulmasında olumlu bir rol oynayacak birleşik bir karar olacağına inanıyorum.


Ancak 'birleşik konumun' henüz netleşmediği açık. Bu nedenle şu an Türkiye ve Katar'ı içeren yeni bir 'üçlü platformun' oluşturulmasına önem gösteriliyor.

Rusya Mayıs 2017'de,  krizin askeri boyuta odaklanmak ve gerilimi azaltma anlaşmalarına varmak için Türkiye ve İran'ın katılımıyla Astana Platformu'nu başlatmış, daha sonra da 2018 başlarında Soçi'de bir 'Ulusal Diyalog Konferansı' düzenlenerek siyasi boyuta geçilmişti.

Ardından da bu yıl başlarında üçlü garantörler toplantısıyla anayasal sürece odaklanılmıştı. Yeni platformun ise doğrudan insani ve anayasal, dolaylı olarak da siyasi ve askeri (Washington'ın müttefikleri olan Kürtlerle mücadele) olmak üzere iki boyuta odaklandığı açık.


Yazılı antlaşma

Astana platformu, Türkiye'yi muhalefeti destekleyen ABD liderliğindeki Londra 11  grubundan geri çekerse, yeni platform da Katar'ı Rusya'nın oluşturduğu yeni bir gruba yerleştirir.

Üçlü bildirinin, başta 'anayasacılık' hususunda olmak üzere Astana Grubu'nun açıklamasına benzemesi ise dikkat çekici.

Ancak önemli üç nokta bulunuyor. Bunların başında terörizmin her şekliyle mücadele etme ve ayrılıkçı gündemlere karşı durma vurgusu var.

Bununla kastedilen, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG). Bunun Fırat'ın doğusundaki ABD varlığının Biden yönetimiyle istikrar kazandığının teyit edilmesinden sonra gelmesi ise dikkat çekici.

Suriye meselesi, Ankara'nın 'Kürt gruplara sempati duyduğunu düşündüğü' McGurk tarafından yönetiliyor. Hatta öyle ki Türk yetkililer, kendisini geçen yüzyılın başlarındaki 'Arabistanlı Lawrence' ile kıyaslıyorlar.

Ayrıca 12 Mart'ta Kamışlı'da Moskova, Ankara ve Şam'dan 'Kürt gruplara' karşı siyasi ve askeri bir adım atılmasının tesadüf olmadığı öne sürülüyor.


İkinci olarak,  ülkenin her yerinde Suriyelilere yönelik insani yardımların artırılması gerektiği vurgusu var. Ankara açısından bu cümle, Rusya'nın 'sınır ötesine' yardım ulaştırma kararını uzatmasının bir başlangıcı olarak nitelendiriliyor.

Mevcut kararın süresi temmuz ayı ortasında sona eriyor. Ancak Moskova açısından bu, Avrupa ve ABD muhalefetinin karşısında Katar ve Türkiye'nin insani yardım olarak Suriye'nin yeniden inşasına katkıda bulunacağı bir platform olabilir.


Üçüncü olarak da 'Anayasa Komitesi'nin önemli rolünü teyit ederek ve Suriyeli tarafların çalışma standartlarına saygı gösterilmesini sağlayarak' anayasal süreci desteklemek geliyor.

Üç bakanın planı, altıncı oturum toplantısını ramazan ayından önce yapma yönünde. Üçlü toplantı öncesinde hükümet destekli heyetin başkanı Ahmed el-Kuzbari, muhalif Müzakere Komitesi Başkanı Hadi el-Bahra ile anayasanın hazırlanmasına ilişkin mekanizma konusunda anlaşmaya varmak için bir belge sundu.

Geçen perşembe günü akşam saatlerinde ise Bahra, Kuzbari'ye iletilmesi için BM Temsilcisi Geir Pedersen'e bir belge gönderdi.


Buna göre Pedersen'in istediği gibi anayasal çalışma mekanizması hususunda yazılı bir anlaşmaya varma ve haftalar içerisinde yeni bir oturum düzenleme olasılığı test ediliyor.

Moskova bu yönde baskı yapıyor ancak Doha toplantısına katılmayan Tahran'ın tavrı ve kalıcı bir yola dönüşen bu yeni platformun sonuçlarına ilişkin Şam'ın atacağı adımlar henüz bilinmiyor.

Üç ülkenin temsilcileri şu ana kadar ilan edilmemiş üç toplantı düzenlediler. Temsilciler bir sonraki toplantılarını Türkiye'de, ardından da Rusya'da yapacaklar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU