Moskova ve Şam, Fırat'ın doğusundaki 'Kürt yönetime' karşı üslubunu sertleştiriyor

Rusya ve Suriye tarafları, açıklamalarında, El-Hol Kampı ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki diğer kamplarda vatandaşları bulunan ülkelerin, vatandaşlarının iadesi sürecini organize etmek için çabalarını aktifleştirmeleri gerektiğini kaydetti

Şam'ın Doğu Guta bölgesine bağlı Duma'daki yıkım / Fotoğraf: Reuters

Moskova ve Şam, dün yayımladıkları ortak açıklamada, 'Kürt yönetiminin' Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke yakınlarında bulunan El-Hol Kampı'nda durumun kötüleşmesiyle başa çıkma konusundaki yetersizliğini kınadı.

İki taraf, IŞİD'ın bölgedeki etkinliğinin yeniden başlamasıyla birlikte "durumun daha da kötüleşmesi ihtimaline" karşı uyardı.

İki ülkenin savunma bakanlıklarına bağlı Ortak Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, "bölgede durumu kontrol altına alacak Kürt yetkililerin olmayışından" büyük bir endişe duyulduğu vurgulandı.

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Ulusal Savunma İdare Merkezi Başkanı Mihail Mezentsev ve Suriye Yerel İdare Bakanı Hüseyin Mahluf, yaptıkları ortak açıklamada, IŞİD örgütünün nüfuzunun artmasıyla eşzamanlı olarak El-Hol Kampı'nı fiilen kontrol eden bir Kürt yönetiminin olmadığına işaret etti.

Kamptaki mevcut koşulların oldukça güç bir noktaya ulaştığına dikkat çekilen açıklamada, kampta aşırılıkçı eğilimlerin artması sebebiyle çocuklar başta olmak üzere kamp sakinlerinin ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya oldukları ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova, kamp sakinlerinin IŞİD savaşçılarının ailelerinden oluştuğunu vurguladı. Rusya ve Suriye tarafları, açıklamalarında, El-Hol Kampı ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki diğer kamplarda vatandaşları bulunan ülkelerin, vatandaşlarının iadesi sürecini organize etmek için çabalarını aktifleştirmeleri gerektiğini kaydetti.

ABD ve müttefiklerinin Suriye'nin içerisindeki durumu istikrasız bırakmayı sürdürdükleri belirtilen açıklamada, "Yasadışı yaptırımlar Suriye Arap Cumhuriyeti'ni boğmaya devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ABD ve müttefiklerine "Dikkatleri Suriye'ye yönelik yaptırımların ve egemenliğinin ihlallerinin sonuçlarından başka yöne çekmek için siyasi ve mali araçları uluslararası örgütlere baskı uygulama" suçlaması yöneltildi.

Açıklamada ayrıca ABD'ye "Suriye'deki durum üzerinde istikrarı bozucu bir etki yapmayı bırakması ve uluslararası hukuk ile Birleşmiş Milletler ilkelerine sıkı bir şekilde bağlı kalması" çağrısı yapıldı.


Moskova ve Şam arasında yeni üslup

Bu açıklama, Suriye'deki kötü durumdan Washington'un sorumlu tutulması açısından daha önceki açıklamalardan farklı olmamakla birlikte, Kürt yönetime karşı kullanılan sert üslup ve yönetimin bölgedeki kontrolünü kaybetmesi konusundaki uyarı, Moskova ve Şam'ın ortak açıklamalarında yeni bir üslup olarak öne çıkıyor.

Nitekim iki taraf geçtiğimiz süreçte Kürt Özerk Yönetim ile Şam arasında iletişim kanallarını açılmasını teşvik etmek ve mutabakata varılması için çalışıyordu.


Bu açıklama aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un önceki gün tamamladığı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Suudi Arabistan ve Katar turunun ardından geldi.

Zira bu tur, Suriye dosyasında Rusya, Türkiye ve Katar'ı içeren yeni bir üçlü koordinasyon mekanizmasının kurulmasıyla sonuçlandı.

Söz konusu 3 ülke, yayınladıkları ortak açıklamada, Suriye'nin toprak birliğine ve egemenliğine bağlı kalınması ve ayrılıkçı eğilimlerin reddetmenin gerekliliğini vurguladı.


Bir Rus diplomat, dün Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte şunları kaydetti:

Lavrov'un (BAE, Suudi Arabistan ve Katar) turunun sonuçları, Moskova'da büyük bir memnuniyet oluşturdu. Rus diplomatlarda oluşan temel izlenim, Körfez ülkelerinin artık Rusya'nın hamlelerini daha iyi anladığı yönünde. Körfez ülkelerinde, bölgeye barış ve güvenlik gelmesi için Suriye krizine son vermek ve askıda bekleyen meseleleri çözmek adına Moskova ile daha çok koordinasyon kurmanın gerektiği yönünde artık daha geniş bir kanaat oluştu. Lavrov, üç Arap ülkesinin başkentindeki görüşmeleri sırasında, Rusya'nın, askıda bekleyen meselelerde çözüme varmak amacıyla İran ile diyalog mekanizmalarının geliştirilmesinin gerekliliği konusunda yaptığı çağrılarla ilgili anlayışa değindi.

Rusya'nın rahatlığının sebebi, Suriye, Libya, Yemen ve Lübnan'daki sorunların çözüm mekanizmaları ve yollarıyla ilgili Rusya ve Arap ülkelerinin pozisyonları arasında neredeyse bir çeşit uyum olmasıdır. Rus tarafı (Lavrov), Arap ülkelerinin Suriye halkının sıkıntılarına son verilmesi ve insani yardımları artırmak için verilen çabalar ile siyasi süreci ilerletilmesi arasında ilişki kurulmaması konusundaki ısrarlarına değindi ve ayrıca tüm tarafların, Suriye halkının tüm bileşenlerinin beklentilerini karşılayan nihai bir çözüme varılmasının gerekliliğini ifade eden 2254 sayılı karara dayanan siyasi çözüme bağlı olduğunu vurguladı.

(Türkiye-Katar-Rusya yeni ortak mekanizması hakkında) Rusya, özellikle insani düzeydeki boğucu sorunların çözümüne ivme kazandırmak için çabalama kriterini esas alan üçlü, dörtlü veya beşli mekanizmaların kurulmasını destekliyor. Bu grubun (Türkiye-Katar-Rusya) çabaları daha sonraları 2254 sayılı karar uyarınca Suriye halkının tüm çıkarlarını gözeten siyasi geçiş sürecine başlamaya doğru yönelecek.


Rus diplomat, üçlü mekanizma ilan edilmeden önce geniş çaplı istişarelerin olduğunu, Doha'nın Suriye'deki çözümden sorumlu temsilcilik makamı oluşturduğunu, bu makama atanan temsilcinin üçlü çabaları ilerletmek için daha önce Moskova ve Ankara'yı ziyaret ettiğini belirtti.

Diplomat ayrıca, Lavrov'un bu çabalar kapsamında Arap taraflarının görüşlerini almak için Doha'ya doğru hareket etmeden önce ziyaretlerde bulunarak görüşmeler gerçekleştirmesinin 'doğal olduğunu' ifade etti.


Hmeymim Üssü'ne yeni sevkiyat

Öte yandan, Rus Hmeymim Üssü, yerin altındaki boşlukları ve kurak bölgeleri tespit edebilen bir radar sistemi teslim aldığını duyurdu.

Rus güçlerine bağlı Askeri Mühendislik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Pavel Ryotsky, OKO-3 model yeni radar sisteminin Hmeymim Üssü'ne taşındığını belirterek, radarın "terör eylemleri gerçekleştirmek için yerin altında açılan tünellerin tespiti için kullanılabileceğini" söyledi.

Ryotsky, "OKO-3 radar sistemi, sadece zeminde değil, aynı zamanda beton gibi diğer ortamlarda da oyulmuş yerleri aramak için tasarlanmıştır. Aynı zamanda jeolojik kazılar gibi sivil amaçlar için de kullanılabilir" dedi.

Ryotsky, radarın askeri amaçlarla kullanımı ile ilgili "Teröristler Suriye savaşının başından beri Suriye ordusu birliklerini ve güvenlik birimlerini hedef almak amacıyla aktif bir şekilde yerin altında tünel kazıyor ve bomba tuzaklıyorlar" dedi.

Tahminlere göre, OKO-3 radarı 50 metre derinlikteki tünelleri ve boşlukları tespit edebiliyor. Ryotsky, askeri kargo uçağının Hmeymim Üssü'ne taşıdığı mühendislik ekipmanı ve malzemeler arasında aynı zamanda askeri mühendislerin el yapımı patlayıcıların infilak etmesi sonucu dağılan şarapnelden korunmasında kullanılacak yeni tip OVR-2-02 koruyucu giysilerin de bulunduğunu söyledi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU