260 milyon yıllık "ölüm makinesi" ortaya çıkarıldı

Yaratığın daha önce ağır ve hantal olduğu düşünülüyordu

 Dinocephalians'lar dinozorların ortaya çıkmasından 30 milyon yıl önce yok olmuştu (Twitter / @SimplexPaleo)

Bilim insanları, daha önce ağır ve hantal olduğu varsayılan tarihöncesi bir yaratığın özelliklerine ışık tuttu. Yapılan araştırma, Anteosaurus'un aslında epey hızlı ve çevik bir "ölüm makinesi" olduğunu gösterdi.

265-260 milyon yıl önce Afrika kıtasında dolaşan ve devasa boyutu, kemik kırabilen dişleri, güçlü çenesi ve dev kafatasıyla dikkat çeken Anteosaurus, bir dinozor değil. Bu kadim yaratık, dinozorlardan önce yaşayan ve gezegende hüküm süren memeli benzeri sürüngenler olan Dinocephalians dalından.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dinocephalians'ın fosilleşmiş kemikleri dünyanın pek çok yerinde bulunuyor ve büyük boyutlarıyla ağırlıkları epey dikkat çekiyor. Bu yüzden uzmanlar, söz konusu hayvanın tembel ve yavaş olduğunu düşünüyordu. Leşle beslendiğine ya da avını pusuya düşürdüğüne inanıyordu.

Zira araştırma ekibinden, Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi Evrim Araştırmaları Enstitüsü'nden Dr. Julien Benoit, "Bazı bilim insanları, Anteosaurus'un çok ağır olduğunu ve sadece suda yaşayabileceğini bile öne sürdü" dedi. Benoit araştırmaya dair şöyle konuştu:

Çita veya ünlü Velociraptor gibi çevik yırtıcılar, özel bir sinir sistemine ve avını etkili bir şekilde takip edip yakalamayı sağlayan iyi ayarlanmış duyu organlarına sahip. Anteosaurus'un da benzer özelliklere sahip olup olmadığını öğrenmek istedik.

Bilim insanları, Anteosaurus'un kafatasını röntgen ve üç boyutlu yeniden yapılandırma tekniği kullanarak dijital olarak yeniden oluşturdu. Bunun ardından kafatasının iç yapılarını araştırdı. Beyninin ve denge organlarının yaratığa hızlı hareket imkanı sağlayacak şekilde geliştiğini tespit etti.

Yaratığın denge organının (iç kulak), en yakın akrabalarından ve aynı dönemdeki yırtıcılardan daha büyük olduğu keşfedildi. Bu, söz konusu hayvanın avından ve rakiplerinden çok daha hızlı hareket edebildiğini gösteriyor.

 

258020_web.jpg
Anteosaurus kafatasıyla modern insan kafatasının farkı (Witwatersrand Üniversitesi)​

 

Ayrıca, Anteosaurus'un gözlerinin hareketlerini, kafasıyla koordine etmekten sorumlu beyin bölümünün son derece büyük olduğu görüldü. Bu da hayvanın avını takip etme becerisi için çok önemli bir özellik.

Yani yetişkin bir suaygırı ya da gergedan boyutuna ulaşabilen ve kalın bir timsah kuyruğuna sahip bu yaratığın, avından çok daha hızlı hareket edebildiği, izini sürebildiği ve onu yakalayıp öldürebildiği ortaya çıktı.

 

b8004d25-0b68-4244-89ef-4b5cc5b4dc71.jpg
Anteosaurus magnificus (Wikipedia / Bogdanov)

 

Hakemli bilim dergisi Acta Palaentologica Polonica'da yayımlanan araştırmada imzası bulunanlardan İsveç'teki Doğa Tarihi Müzesi'nden Dr. Ashley Kruger "Daha önce düşünüldüğünden farklı olarak, Anteosaurus'un sinir sisteminin süratle avlanmakla hızlıca saldırmak için geliştiğini ve uzmanlaştığını keşfettik" dedi.

Benoit da şöyle bir ek yaptı:

Anteosaurus ünlü dinozor T-Rex'ten 200 milyon yıl önce yaşamış olsa da kesinlikle 'ilkel' bir yaratık değildi. Çok güçlü bir tarihöncesi ölüm makinesiydi.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, SciTechDaily

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU