DSP Genel Başkanı Aksakal: İncelendiğinde 'reform' diye tanımlanabilecek başlıkların çok olmadığı görülecektir

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, “Eylem Planı'nın belirlenen 11 ilkesinin, mevcut yasalarımızda, anayasamızda var olan ve kimsenin de karşı çıkmadığı genel prensiplerden ibaret olduğu görülmektedir” dedi

Fotoğraf: DSP

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı hakkında değerlendirmeler yaptı.

Aksakal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, HDP'li milletvekilleri başta olmak üzere haklarında fezleke düzenlenen tüm milletvekillerinin dosyalarının, Meclis'e getirildiğini, Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu'na ulaştırıldığını hatırlattı.

Bu dosyaların, ivedilikle bir sonuca kavuşturulması ve ilgililerin bağımsız yargıya teslim edilmesi gerektiğini belirten Aksakal, "Dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda geçmişte yaşanan hadiseleri hepimiz yakından takip ediyoruz. Geçtiğimiz süreçte 'Herkesin dokunulmazlığı kaldırılsın' diyenlerin, bugün konu gündeme yeniden getirildiğinde 'Hele bir gelsin bakarız' türünden açıklamalarla topu taca atmaya çalışmaları, terörle mücadele konusundaki samimiyetlerinin de test edildiği bir süreç olacaktır" dedi.

Ara seçim ihtimalini hatırlattı

Dokunulmazlık tartışmalarını ‘ara seçim’ ihtimalinin de etkilediğini ileri süren Aksakal şunları aktardı:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başta olmak üzere bazı iktidar sözcülerinin de dokunulmazlık fezlekeleri konusundaki tavrı ve tutumu, konuyu daha stratejik hesaplamalarla tavsatma ya da Meclis’teki boş sandalye sayısının otuza ulaşmayacak şekilde bir taktik geliştirecekleri, bir kısım dosyaları da yargının üzerine atarak “demokrasicilik” oynayacakları izlenimini vermektedir.

Aksi takdirde bir ara seçim yapılması ihtimali ortada durmaktadır.

Olası ara seçimin özellikle HDP’nin milletvekili çıkardığı seçim çevreleri olması itibariyle düşünüldüğünde iktidar partisi açısından da sıkıntılı ve riskli bir karar olacağı aşikâr ancak, bu hususun varlığı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin geleceğinden öte bir öneme de sahip değildir diye düşündüğümüzü ifade etmek isterim.

‘Reform' diye tanımlanabilecek başlık az’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı'na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Aksakal, şunları kaydetti:

Eylem Planı'nın belirlenen 11 ilkesinin, mevcut yasalarımızda, anayasamızda var olan ve kimsenin de karşı çıkmadığı genel prensiplerden ibaret olduğu görülmektedir. 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyetten oluşan Eylem Planı incelendiğinde önemli ölçüde herkesin kabul edebileceği, gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyabileceği hususları içermektedir. Ancak şunu da açıkça belirtmek gerekirse kamuoyu ile paylaşılan içeriği itibarıyla incelendiğinde, gerçek anlamda 'reform' diye tanımlanabilecek başlıkların çok olmadığı görülecektir. Geri kalan maddelerin büyük çoğunluğu yürürlükteki mevzuatta yer almakla birlikte gerektiği ölçüde uygulanmadığı kendilerince de tespit edilmiş, bir reform niteliği taşımaktan öte iyi niyet girişimleri, isabetli ve hümanist yaklaşım içeren hususlardır. Küçümsenmemeli, aksine işlerlik kazandırılması yönündeki çalışmaların yakın takibe alınarak, desteklenmesi gereklidir diye düşünüyoruz.

 

Independent Türkçe, AA 

DAHA FAZLA HABER OKU