CHP’den öneri: Boğaziçi için Meclis’te alt komisyon kurulsun

TBMM İnsan Hakları Komisyonu CHP Üyeleri ve Komisyon Baskanvekili Sezgin Tanrıkulu Boğaziçi Üniversitesi olayları ile ilgili bir Alt Komisyon kurulmasını istedi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde en az 801 kişinin işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındığını açıklamıştı / Fotoğraf: AFP

TBMM İnsan Hakları Komsiyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu ve komisyonun CHP’li üyeleri  Servet Ünsal, Ali Haydar Hakverdi, Sevda Erdan Kılıç, Mahmut Tanalve İrfan Kaplan imzası ile TBMM Başkanlığı’na yapılan başvuruda, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan protestolar sırasında yaşanan hak ihlallerinin incelenmesi için bir alt komisyon kurulması istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başvuru dilekçesinde, “Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasından sonraki süreçte yaşanan olaylarda, AKP’nin kurumların temayüllerini değiştirdiği gündeme gelmiş ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bu duruma direnirken, öğrencilere müdahale edilmiş, gaz, plastik mermi sıkılmış ve birçok insan haksız biçimde gözaltına alınırken haklarında henüz herhangi bir somut iddia olmadan da terörist ilan edilmişlerdir. Bu durum tümüyle hukuka aykırılık teşkil etmekte olup, Boğaziçili Öğrenciler demokratik haklarını kullanmakta ve demokratik geleneğe sahip çıkmaktadırlar” ifadelerine yer verildi.

dilekce.jpg
TBMM Başkanlığı'na yapılan başvuruda komisyonun CHP'li üyelerinin imzası var / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Başvuruda, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından yaşanan gözaltılar, tutuklamalar ve polis şiddetinin de göz önünde bulundurularak,  yaşanan tüm hak ihlallerinin tespiti ile ilgili tüm incelemelerin yapılarak, gerçeklerin ortaya çıkarılması ve kamuoyuna doğru bilgi verilmesi amacıyla acilen bir Alt Komisyon kurulması talep edildi.

801 kişi gözaltına alındı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde en az 801 kişinin işkence ve kötü muamele ile gözaltına alındığını ve en az 13 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

En az 38 kentte yapılan barışçıl gösterilere polis müdahalesinde kimyasal ajanlardan üretilmiş silahlar ve basınçlı su kullandığı aktarılan raporda, “11 kişi tutuklandı. 228 kişiye adli kontrol, 29 kişiye ev hapsi tedbiri uygulandı. İfade ve basın özgürlüğü ihlal edildi” denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU