Çin'de bir mahkeme eşcinsellik için 'akıl hastalığı' teriminin kullanılabileceğine hükmetti

Çin'de eşcinsellik 1997'de suç olmaktan çıkarılmıştı

Arşiv görseli: 2019'da Çinli bir sanatçı ve eşcinsel bir polis memuru olağandışı ölçüde gündem olan bir açık protesto kampanyası başlatmıştı. Protesto kapsamında eşcinsel "onarım terapisini" kınayan sloganlar taşıyan parlak kırmızı kamyonlar bir dizi büyük kentten geçmişti (AFP)

Çin'de bir mahkeme, bir ders kitabında eşcinselliği akıl hastalığı olarak tarif eden tanımı onaylayarak alt mahkemenin kararını tasdik etti.

Mahkemeye şikayette bulunan, Xixi adıyla da bilinen Ou Jiayong, doğudaki Jiangsu bölgesinde yer alan Suqian Halk Ara Mahkemesi'nin kararını "rastgele ve mesnetsiz" diye niteledi.

South China Morning Post'un haberine göre Xixi, Guangdong bölgesi, Guangzhou kentindeki Güney Çin Ziraat Üniversitesi'nde okurken eşcinsel olmayı bir akıl hastalığı olarak tarif eden bir psikoloji ders kitabı buldu.

Dünya Sağlık Örgütü 1990'da eşcinselliği akıl hastalığı sınıflandırmasından çıkarmış, ardından Çin 1997'de eşcinselliği suç olmaktan çıkarmıştı. 2001'deyse eşcinsellik resmi akıl hastalıkları listesinden çıkarılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'de bir dizi üniversitede kullanılan söz konusu ders kitabı, Jinan Üniversitesi Yayınevi'nin çıkardığı Üniversite Öğrencileri için Ruh Sağlığı kitabının 2013 baskısı. Kitapta eşcinsellik, karşı cinsin kıyafetlerini giyme (cross-dressing) ve fetişizmle beraber "yaygın psikoseksüel bozukluklar" listesinde yer alıyor.

Bunun üzerine 24 yaşındaki Xixi ve arkadaşları kitaptaki ifadelere karşı yayıncının ofisinin önünde protesto düzenledi. Protestocular kitabın eşcinsel olmanın yanlış bir şey olduğu algısını sürdürdüğünü söylüyor. Protestoyu gerçekleştirdikleri 2017 yılında bu atfı kitaptan kaldırmaları için yayıncıya karşı bir de dava açmışlardı.

Geçen sene ise Suqian'daki Suyu İlçesi Halk Mahkemesi, Xixi ve yayıncının karşıt görüşlerinin olgusal bir hatadan ziyade fikir farklılığından kaynaklı olduğunda karar kıldı.

Bunun sonucunda Kasım 2020'de, şu an Hong Kong'da sosyal hizmet yürüten Xixi karara karşı temyiz başvurusunda bulunmuştu fakat bu da lehine sonuçlanmadı.

Xixi'nin davası ve ardından gelen temyiz başvurusu Çin LGBT topluluğundan ciddi destek görmüş fakat mahkemenin geçen haftaki kararı toplulukta hayal kırıklığı yaratmıştı. Xixi ise pes etmiyor ve davayı ileriye taşımanın yolu olup olmadığını görmek için hukuk uzmanlarıyla görüşüyor.

LGBT hakları aktivisti Ah Qiang, ders kitabının editörünün yer verdiği görüşlerin "toplumun cinsel azınlıklara yönelik güncel algısıyla" uyuşmadığını belirtti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU