İsrail'de Ultra-Ortodoks bir haham takipçilerine "Kovid aşısı yaptırırsanız eşcinsel olursunuz" dedi

LGBT+ hakları grubu Havruta, tuhaf ve gerçeklerle örtüşmeyen iddianın ardından "şu anda eli kulağındaki yeni üyelerini karşılamaya hazırlandıklarını" belirtti

Yaşlı bir İsrailli, kuzeydeki Hayfa'da Makkabi Sağlık Hizmetleri'nin arabayla giriş yapılan aşı merkezinde ikinci doz Pfizer aşısını olurken (AFP )

Ultra-Ortodoks bir haham, takipçilerine "onları eşcinsel yapabileceği" gerekçesiyle Kovid aşısı olmaktan kaçınmalarını söyledi.

İsrail medyasına göre, internette büyük miktarda takipçi toplayan Haham Daniel Asor, aşılama çabalarının "yeni bir dünya düzeni kurmaya" çalışan "küresel çapta kötü niyetli bir yönetimin" parçası olduğunu da ileri sürdü.

Asor'un aşı ve eşcinsellik arasında bir bağlantı olduğu iddiası gerçeklerle örtüşmemekle kalmıyor, takipçilerini koronavirüs aşısı vurdurmak için gönüllü olmaya çağıran önde gelen ortodoks hahamların açıklamalarıyla da tezat oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Israel Yahom adlı haber kuruluşuna göre Asor yakın zamanda verdiği bir vaazda görünüşe bakılırsa eşcinselliğe atıfta bulunarak şu iddiada bulundu:

Embriyonik alt tabaka kullanılarak yapılan herhangi bir aşı aksi yönde eğilimlere neden olur ve buna dair kanıtlarımız var. Aşılar bir embriyonik alt tabakadan alınıyor ve bunu burada da yaptılar, dolayısıyla... aşı aksi yönde eğilimlere neden olabilir.

LGBT+ hakları grubu Havruta ise Asor'un yorumlarına cevaben “Şu anda eli kulağındaki yeni üyelerimizi karşılamaya hazırlanıyoruz” diye espri yaptı.

Dünyanın en hızlı aşılamalarından birini kararlılıkla sürdüren İsrail, mart ayı ortalarına kadar 9 milyon vatandaşının 5 milyonunu aşılamayı ve ekonomisini yeniden açmayı hedefliyor.

2 milyondan fazla İsrailli çoktan ilk doz aşıyı yaptırdı, yaklaşık 225 bin kişiye de ikinci doz aşılar vuruldu.

Üst düzey bir sağlık yetkilisi geçen hafta cuma günü yaptığı açıklamada, ülkede pandeminin "son aşamalarına" gelindiğini belirtirken, 45 yaş ve üzeri vatandaşlara pazar gününden itibaren aşıların sunulacağını ve bunun nüfusunun 5'te birine çoktan ulaşmış İsrail aşı programının hızını işaret ettiğini söylemişti.

Tel Aviv'deki bir hastanenin müdürü olarak görevine dönmeden önce hükümete Kovid konusunda danışmanlık yapmış olan Ronni Gamzu, Kanal 12'ye verdiği röportajda, "Aşı kampanyasının ölçeğiyle İsrail, dünyaya bir çıkış stratejisinin var olduğunu gösteriyor" demişti.
 


Aşının kitlesel olarak sunulmasına paralel olarak ülkede 60 yaş üzeri ağır hasta oranlarında düşüş gözlendi.

Ancak İsrail kontrolü altında yaşayan milyonlarca Filistinlinin aşı için çok daha fazla beklemek zorunda olduğu ortaya çıkınca İsrail hükümetine yönelik eleştiriler gündeme geldi.

İsrail'in aşılama kampanyası, Batı Şeria'nın derinliklerinde yaşayan İsrail vatandaşı Yahudi yerleşimcileri içerecek ama ne bölgede yaşayan 2,5 milyon Filistinliyi ne de Gazze'dekileri kapsayacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU