Eski CIA direktöründen Kennedy suikastına dair yeni teori: Talimatı Kruşçev mi verdi?

Yeni kitapta, Lee Harvey Oswald'a ABD başkanını öldürülme talimatını Sovyetlerin verdiği öne sürülüyor

Lee Harvey Oswald (ortada) 22 Kasım 1963'te, ABD Başkanı Kennedy'yi öldürme suçundan tutuklandıktan sonra götürülürken (AFP)

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) eski direktörü ile Romanya'nın komünizm yıllarında üst düzey görev yapmış bir istihbarat yetkilisinin birlikte kaleme aldığı yeni bir kitapta, eski ABD Başkanı John F. Kennedy'nin öldürülmesine dair yeni bir teori ortaya atılıyor.

The New York Post tarafından incelenen kitapta, Lee Harvey Oswald'ın Başkan Kennedy'nin öldürülmesi talimatını Sovyet lider Nikita Kruşçev'den aldığı iddia ediliyor.

Gazeteye göre kitapta, Sovyetlerin daha sonra suikasta dair fikrini değiştirdiği ancak Oswald'ın vazgeçmeyi reddederek başlangıçta verilen talimat uyarınca planı hayata geçirdiği ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

R. James Woolsey ve Korgeneral Ion Mihai Pacepa'nın "Operation Dragon: Inside The Kremlin's Secret War on America" (Ejderha Operasyonu: Kremlin'in Amerika'yla Gizli Savaşının İçyüzü) isimli kitabı mart ayında yayımlanacak.

Woolsey, 1993-1995 döneminde CIA direktörü olarak görev yapmıştı. Bu ay hayatını kaybeden Pacepa ise bir süre Romanya istihbaratı başkan vekilliğini yürütmüş ve 1978'de ABD'den siyasi sığınma hakkı kazanmıştı.

Sovyetlerin Oswald'ı 1957'de ABD deniz piyadesi olarak Japonya'da görev yaptığı dönemde saflarına kattığını belirten yazarlar, bu ismin 1962'de muhtemelen bizzat Kruşçev tarafından Başkan Kennedy suikastı için hazırlıklara başlamak üzere görevlendirildiğini öne sürüyor.

Ancak kitapta, Haziran 1962-Nisan 1963 döneminde, "Kruşçev'in çılgın fikirlerinin ülkeye korkunç bir şöhret kazandırdığını fark eden" Sovyetlerin fikir değiştirerek görevi iptal ettiği anlatılıyor.

Kitapta, "(Sovyetler Birliği istihbarat servisi) KGB'nin Oswald'a geri çekilme emri vermesine karşın Oswald'ın, kahramanı Kruşçev tarafından kendisine bahşedilmiş kişisel bir görev olduğuna inandığı işi inatla sürdürdüğü" ifade ediliyor.

Yazarlar, "Oswald kendisi için bir cennet ve yeni bir yuva olan Sovyetler Birliği'nin başındaki Nikita Kruşçev'in bu görevde ona güvendiğini biliyordu ve bu vazifenin üstesinden gelebileceğinden emindi" diyor.

İki yazarın ne suikast emrine ne de emrin iptaline dair hiçbir kanıt sunmadığı belirtiliyor. Woolsey ve Pacepa iddialarını kanıtlayacak delillerin tamamının, 26 ciltlik Warren Komisyonu Raporu'nda yer aldığını ancak bunun büyük kısmının "şifrelenmiş" olduğunu ifade ediyor.

Yazarlar, "Bu delil parçalarının şifreleri çözüldüğünde, John F. Kennedy'nin suikastçısı Lee Harvey Oswald'ın Meksika şehrinde, KGB'nin yurtdışı suikastlardan sorumlu 13. Dairesi'nden Sovyet vaka istihbarat görevlisi 'yoldaş Kostin'le gizlice buluştuğunu kanıtladığını" söylüyor.
 


Kitapta ayrıca, Oswald'ın KGB ajanlarıyla buluştuğuna ve bir görev sonrası ailesiyle birlikte Sovyetler Birliği'ne dönüşüne dair başka hazırlıklar yapıldığına ilişkin çoğunlukla mektup formatında olmak üzere kanıtlar sunulduğu da belirtiliyor.

Kennedy'nin öldürülmesine dair Warren Komisyonu Raporu'nda, "Lee Harvey Oswald veya Jack Ruby'nin yerli veya yabancı bir komplonun parçası olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığı" sonucuna varılmıştı.

Başkan Kennedy suikastı etrafında dönen komplo teorileri Oswald'ın 1963'te ölmesinden bu yana yaygınlığını korurken, birçok kişi Oswald'ın bu işte tek başına hareket ettiği yönündeki resmi anlatıya inanmayı reddediyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU