Amerikan yerlilerinden Cherokee Halkı'nın şefi: Jeep adımızı kullanmayı bırakmalı

"Bunun iyi niyetli olduğuna eminim. Fakat bir arabanın yanına ismimizin yapıştırılması bizi şereflendirmiyor"

Jeep, Cherokee ismini 1970'lerden beri kullanıyor (AFP)

Amerikan yerlilerinden Cherokee Halkı'nın şefi Chuck Hoskin Jr., araçlarında Cherokee ismini kullanan otomotiv devi Jeep'e isim değişikliği çağrısında bulundu.

Jeep'in Cherokee ve Grand Cherokee araçlarında söz konusu kabilenin ismi kullanılıyor. Şirketin Mojave adında bir aracı daha bulunuyor. Mojave hem başka Amerikan yerli halkının hem de Güney Amerika'daki bir çölün adı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jeep'in ana şirketi Stellantis'in sözcüsü Kristin Starnes, Cherokee isminin özenle seçildiğini söyledi. Bunun soylu, cesur ve onurlu Amerikan yerlilerini şereflendirdiğini belirtti. Bununla birlikte Starnes, şirketin araçlara yeni bir isim vermeyi düşünüp düşünmediği konusunda bir açıklama yapmadı.

Guardian'ın aktardığına göre, Oklahoma eyaleti merkezli kabilenin şefi aynı fikirde değil. Zira Hoskin Jr., şirketlerin ve spor kulüplerinin Amerikan yerlilerinin isimlerini, görüntülerini ve sembollerini takma ad olarak ya da ürünlerinin üzerinde kullanmaması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:

Bunun iyi niyetli olduğuna eminim. Fakat bir arabanın yanına ismimizin yapıştırılması bizi şereflendirmiyor.

Hoskin Jr., kendilerini şereflendirmenin en iyi yolunun ülkedeki rolleri, tarihleri, kültürleri ve dilleri hakkında daha fazla bilgi edinmek olduğunu söyledi.

Amerikan yerlilerine ait isimlerin kullanımı bir süredir tartışılıyor

ABD'de Amerikan yerlilerine ait isimlerin ve sembollerin kullanımı konusunda tartışmalar bir süredir devam ediyor. 2020'de Amerikan Ulusal Futbol Ligi takımlarından Washington Football Team, yıllar süren tartışmaların ardından "Redskins" (Kızılderililer) ismini ve logosunu artık kullanmayacağını duyurmuştu. Amerika Ulusal Beyzbol Ligi takımlarından Cleveland Indians (Cleveland Yerliler) da aynı yıl ismini değiştireceğini açıklamıştı.

Hoskin de bu değişikliklere atıfta bulunarak "Bu ülkede hem şirketlerin hem de spor takımlarının ürünlerinden ve formalarından Amerikan yerlileri isimlerini, görüntülerini ve sembollerini kullanmaktan vazgeçmesi zamanı geldi" dedi.

 

Independent Türkçe, Guardian, Car and Driver

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU