Şükran Günü nedir ve bazı Amerikalılar bu günü neden kutlamaz?

Söz konusu tatil kimilerine göre Amerikan yerlilerinin ele geçirilmesinin kutlanması olarak görülüyor

ABD'de Şükran Günü tatilinde genelde yaşanan hareketlilik salgın nedeniyle azaldı (AP)

Şükran Günü birçok Amerikalı açısından hindi ya da vejetaryen bir ana yemek yenilen, dostlarla ve aileyle vakit geçirilen özel ve sevilen bir tatil.

Ancak bazılarına göre, Şükran Günü ilk ziyafetin düzenlenme tarihine kadar uzanan tartışmalı bir geçmişe sahip olduğu için böyle bir kutlama da son derece ihtilaflı bir mesele.

Kültürel sahiplenmelerle dolu bir tatil olmasının yanı sıra, Amerikan tarihinin bu döneminin sıklıkla örtbas edilmesi, bazı Amerikalıların böyle bir güne itibar etmemesine yol açıyor.

Kimileri, Şükran Günü'nü "ulusal yas günü" olarak görüyor

Kolomb Günü gibi Şükran Günü tatili de birçoklarına göre, kolonicilerin Amerikan yerlilerini ele geçirmesinin kutlanması ya da "Hacılar ile yerlilerin aralarındaki farklılıkları görmezden gelip" yiyeceklerini paylaştığı süslü bir anlatı olarak görülüyor. ("Hacı" ifadesi, 1620'de Mayflower gemisiyle Plymouth'a gelen ilk koloni kafileleri için kullanılıyor -ed.n.)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Austin'deki Teksas Üniversitesi'nden Profesör Robert Jensen daha önceki bir açıklamasında, "ABD'de ahlaki ilerlemeye dair göstergelerden biri, Şükran Günü'nü ve nefsine düşkün aile ziyafetini, özdüşünümsel müşterek bir orucun eşlik ettiği bir Ulusal Kefaret Günü'yle değiştirmek olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Amerikalılar genellikle kutlamalarında kültürel sahiplenme dolayısıyla suçludur

Küçük çocuklara Şükran Günü, ilk ziyafeti genellikle el sanatları ve çizimlerle öğrendikleri okullarda öğretiliyor. Birçok çocuk, hindiler, Mayflower gemisi ve Hacıların tasvirlerinin yanı sıra (genelde Wampanoag yerlilerinin taktığı başlık, elbise ve tüylere hiç benzemeyen) Amerikan yerlisi başlıklarıyla süsleniyor.

Söz konusu yanlış tarihi atıfların her yıl işlenmesi, bu ülkedeki Amerikan yerlilerinin eşitlik ve doğru temsil adına verdiği savaşın sürekli bir hal almasına sebep oluyor.

İlk Şükran Günü'nün ne zaman olduğuna dair fikir ayrılığı yaşanıyor

Amerikalıların çoğu, Hacılar ile Wampanoag yerlileri arasında, Massachusetts eyaletinin Plymouth kentinde 1621'de gerçekleşen üç günlük kutlamanın ilk Şükran Günü olduğunu düşünüyor. Hacılar ve onların Amerikan yerlisi komşuları, bir önceki baharda karşılıklı koruma anlaşması imzalamışlardı ve bu ziyafet başarılı geçen ilk hasat şerefine verilmişti.

Fakat Hacılara göre dua ve ibadet için ayrılmış bir gün anlamı taşıyan ilk Şükran Günü Temmuz 1623'te gerçekleşti. Vali William Bradford, kuraklığa son veren ve hasatlarını kurtaran yağmura teşekkür etmek adına bir günü Şükran Günü ilan etti.

Kimileriyse ilk Şükran Günü'nün birkaç yıl öncesinde, 1619'da Virginia'da gerçekleştiğinde ısrar ediyor.

1962'de Virginia eyaletinden bir senatör, ilk Şükran Günü'nün Plymouth'ta geçtiğini iddia eden Başkan John F. Kennedy'nin bu tezine karşı çıktı.
 


Senatör, Başkan Kennedy'ye hitaben yazdığı mektupta, İngiliz yerleşimcilerin Richmond yakınlarındaki Berkeley Plantasyonu'na vardıklarında düzenlediği dini bir törene atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:

Amerika'nın ilk Şükran Günü gerçekte 1619'da Virginia'da kutlanmıştır.

Lütfen uygun biçimde düzeltiniz.

Kennedy'nin özel asistanlığını yapan tarihçi Arthur Schlesinger Jr. bu mektuba "Çok haklısınız" yanıtını verdi:

Beyaz Saray personeli tarafından mazeret olarak sadece yenilmez New England önyargısını gösterebilirim.

Ulusal Şükran Günü tatili fikri herkesin hoşuna gitmedi

Başkan George Washington 1789'da Ulusal Şükran Günü ilan ederek, Amerikalıları kasım ayının son perşembesi bir araya gelip "güvenliklerine ve mutluluklarına dair bir yönetim biçiminin" kuruluşuna şükranlarını sunmaya davet etti.

Ancak bazı Kongre üyeleri bu fikre karşı çıkarak, şükran sunma gününü belirleme yetkisinin başkana değil her eyaletin kendi valisine ait olduğunu öne sürdü.

Bazıları da Şükran Günü'nün "dini bir mesele" olduğunu savundu. Bu nedenle, yönetimin ulusal bir Şükran Günü tesis etmesi Anayasa'nın Birinci Ek Maddesi'yle yasaklandı.

Başkan Washington 1795'te ikinci bir Şükran Günü ilan etti, başkanlar John Adams, James Madison ve diğerleri de sonraki yıllarda aynısını yaptı. Fakat Thomas Jefferson başta olmak üzere pek çok başkan böyle bir adım atmaya karşı çıktı.

Başkan Abraham Lincoln 1863'te ulusal Şükran Günü kutlamaları için düzenli bir gelenek tesis edene kadar süreç bu şekilde devam etti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU