Bilim insanları, ahtapotun kollarının ışığa duyarlı olduğunu ortaya koydu

"Bunun için göze ihtiyacı yok"

Uyarı | Bu haber bazı insanların rahatsız edici bulabileceği ifadeler içerir

Ahtapot kemiksiz ve eklemsiz olmasıyla meşhur 8 kolunun beladan nasıl uzak tutuyor? İsrail'deki Ruppin Akademi Merkezi'nden bilim insanları bu soruya bir yanıt vermiş olabilir. Zira bu kafadanbacaklıların kollarıyla ışığı algılayabildiği ve onu gözleriyle görmediğinde bile tepki verdiği ortaya çıktı. Bilim insanları, hayvanların bu sayede kollarını koruyabildiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ekibinden Nir Nesher, ünlü kollara dair şöyle konuştu:

Ahtapotların kolları aklınıza gelebilecek her yere uzanabiliyor. Yani bir tek kol bile sınırsız serbestlik anlamına falan geliyor. 

Ahtapot, ışığı koluyla görebiliyor ve hissedebiliyor. Bunun için göze ihtiyacı yok.

New York Times'ın haberine göre tespit, bilim insanlarından Itamar Katz'in ışığın ahtapotun derisinin rengini nasıl değiştirdiğini incelerken yapıldı. Zira Katz, bu ilginç canlının ışığı algılama yeteneğini fark etti.

Hakemli bilim dergisi Journal of Experimental Biology'de yayımlanan araştırmalarına devam eden bilim insanları, hayvanın uyurken bile ışığa tepki verdiğini ve kollarını çektiğini tespit etti.

İleri deneyler, ahtapotun gözlerinin göremediği ışıktan kollarını kaçırdığını gösterdi.

Bilim insanları ahtapotun, bu yetenekle uzuvlarını yemek sanabilecek diğer canlılardan koruduğunu düşünüyor. Tal Shomrat, "Bu refleksin kolları korumak ve katlanmış halde tutmak için olduğunu düşünüyoruz. Böylece kolu solucan sanan yengeç veya balıklar onu ısıramıyor" dedi.

Ayrıca, hayvanların ışığa koluyla verdiği tepki koşullara göre değişiklik gösterdi. Ahtapotlar bir hafta veya bir ay karanlıkta kaldığında kolu ışıktan kaçırma refleksi hızlandı. Ancak bu tepkiyi harekete geçirmek için daha parlak ışığa ihtiyaç duyuldu.

 

 

Bilim insanları, ışığı algılama ve değişen koşullara uyum sağlamanın çok fazla enerji gerektirebileceğine dikkat çekerek bu davranışın ahtapotun hayatta kalması için önemli arz ettiğini söyledi.

Öte yandan, ahtapotun uzuvlarının ışığı nasıl algıladığı ve ona nasıl tepki verdiği gizemini koruyor. Katz'e göre, deride ışığa duyarlı reseptörlerin mevcudiyetine dair kanıtlar var. Ancak bunların söz konusu davranışa neden olup olmadığı belli değil.

Bilim insanları anestezi altındaki bir ahtapot üzerinde cerrahi deneyler yaptı. Bulgular, hayvanın uyuşturulduğunda ya da kol vücuttan ayrıldığında refleksin durduğunu gösterdi. Bu, tepkinin gerçekleşmesi için görme gerekmese de sağlam bir beyne ihtiyaç duyulduğu anlamına geliyor.

Işıktan kaçınmanın kol kasına bağlı olduğu düşünülüyor. Çünkü deneyde deri kesildiğinde refleks devam ederken kas kesildiğinde durdu.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU