Kadim müzik aleti canlandı: 17 bin yıllık deniz kabuğunun ses kaydı yayımlandı

80 yıl önce bulunan deniz kabuğunun önce kupa olduğu düşünülmüş ve müzeye yerleştirilmişti

Fransa'da bir müzenin koleksiyonunda 80 yıldan fazla bir süredir bekleyen, unutulmuş bir deniz kabuğunun tarih öncesinden kalma nefesli çalgı olduğu ortaya çıktı.

1931'de Pireneler'de bir mağarada bulunan büyük kabuğun, önce kupa olduğu düşünülmüş ve müzeye kaldırılmıştı. Ancak kısa süre önce, ülkenin güneyindeki Toulouse Müzesi’nde bulunan parçaların kontrolü esnasında yeniden incelendi.

Hakemli bilim dergisi Science Advances’ta yayımlanan inceleme, en az 17 bin yıllık kabuğun ucundaki deliğe dikkat çekti. Charonia lampas türündeki bir deniz salyangozundan alınan kabuğunun ucu dikkatle delinmiş ve yaklaşık üç cm. çapında bir delik oluşturulmuştu.

Bunun üzerine, Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, Toulouse Müzesi ve Toulouse Üniversitesi’nden bilim insanları, söz konusu nesnenin bir enstrüman olduğundan şüphelendi ve bir müzisyeni görevlendirdi. Deniz kabuğuyla Do ve Re notalarına yakın sesler çıkaran müzisyen, enstrümanın nasıl çalındığına ilişkin ipuçlarını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kabuğun ucunda açılan deliğin düzgün olmaması ve üzerinde organik malzeme izlerinin bulunması, araştırmacıları enstrümanı çalan eski insanların bir ağızlık taktığını düşünmeye yöneltti. Zira söz konusu izlerin alete ağızlık takabilmek için kullanılan bir yapıştırıcı olduğu tahmin ediliyor. 

Öte yandan Toulouse Üniversitesi'nden Gilles Tosello, bu enstrümanın mutlaka müzik yapmak için kullanılmasının gerekmediğini ifade etti. Çalgının mağara içinde sanatla bağlantılı ritüellerde kullanılmış olabileceğini aktaran Tosello, "Bir iletişim aracı olarak da görülmüş olabilir" dedi.

Araştırmacılar ayrıca, kabuğun içinde nokta büyüklüğünde bazı işaretler bulunduğunu da kaydetti. İşaretlerin, eserin bulunduğu Marsoulas mağarasının duvarlarındaki sanat eserleriyle eşleştiği belirtiliyor.

Tosello, "Bu, deniz kabuğuyla çalınan müzikle duvarlardaki görseller ve temsiller arasında güçlü bir bağlantı kuruyor" diye konuştu:

Bildiğimiz kadarıyla bu, Avrupa tarihinde müzik ve mağara sanatı arasındaki ilişkiyi kanıtlayabildiğimiz ilk çalışma.

Ekip, şimdi 31 cm. boyunda ve 18 cm. genişliğindeki enstrümanı, sesin ilk duyulduğu mağarada çalmak istiyor. Tosello bunun "büyük ve duygusal bir an" olmasını bekliyor.


Independent Türkçe, CNN, BBC, Sputnik Türkiye

DAHA FAZLA HABER OKU