Yeni Zelanda’da kravat kuralına uymayan Maori milletvekili genel kuruldan atıldı

"Kural yerli halkları 'sömürge ilmiği' diye tanımladığım şeyi takmaya zorluyor"

Yaklaşık 4,8 milyon nüfuslu Yeni Zelanda’da 850 bin Maori olduğu tahmin ediliyor (Twitter / @packer_deb)

Yeni Zelanda'da parlamentoda kıyafet zorunluluğu tartışması alevlendi. Maori Partisi Eşbaşkanı ve Milletvekili Rawiri Waititi, kravat takma zorunluluğuna karşı çıkarak "Maorilerin iş kıyafeti" dediği kolyeyle genel kurula katıldı.

Yeni Zelanda Temsilciler Meclisi Başkanı Trevor Mallard ise, kolyeyi kravat olarak kabul etmeyip Waititi'yi genel kuruldan attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Waititi ve Mallard söz konusu kural sebebiyle daha önce de gerginlik yaşamıştı. Waititi, kravat yerine pounamu denen Maori yerli halkının geleneksel kolyesini takıp genel kurula geleceğini söylemişti. Waititi sözünün arkasında dursa da meclis başkanını ikna edemedi.

Geçen sene de aynı sebepten genel kuruldan atılan Waititi, olaydan sonra yaptığı açıklamada kravat yerine söz konusu kolyeyi takamamasının Maorilerin haklarının ihlali olduğunu belirtti. "Dostum bu kravatlarla ilgili değil, kültürel kimlikle ilgili" diyen Waititi şöyle konuştu:

Kravat benim kültürümün bir parçası değil. Kural yerli halkı 'sömürge ilmiği' diye tanımladığım şeyi takmaya zorluyor.

Waititi, parlamentonun yerli halkın kültürel kimliğini ve özgürlüğünü tanıma vaktinin geldiğine işaret ederek "Kravat takmak istediğimde kravat takacağım. Fakat kravatı takmak zorunda kalmayacağım" dedi.

The Guardian'ın haberine göre, parlamentoda kadınlara kravat zorunlu değil. Ancak Maori Partisi Eşbaşkanı Debbie Ngarewa-Packer, Waititi'nin atılmasına tepki amacıyla genel kurula kravatla katıldı.

Mallard geçen hafta, milletvekillerinin çoğunluğunun mevcut kurallarla devam edilmesini istediğini söyleyerek kuralın değişmeyeceğini duyurmuştu. Waititi'nin atılmasından sonraysa "Waititi parlamentoya kravat takmadan girmeyecek" dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ise parlamentoda kravat takılmamasına kişisel bir itirazı olmadığını ama genel kurulda tartışılması gereken daha önemli konular olduğunu söyledi. Ardern "Yeni Zelandalıların kravatlara önem verdiğini sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, The Guardian, RNZ

DAHA FAZLA HABER OKU