Yeni Zelanda'nın adı mı değişiyor: Şirketler Aotearoa'yı kullanmaya başladı

Yerli hakları savunucuları, bu hamlenin ırkçılık karşıtı bir hareket olmakla kalmayıp "sömürge dönemi öncesinde burada yaşayan insanlar olduğu anlatısını" da doğruladığını söylüyor

Maori halkı Yeni Zelanda'da dillerini ve geleneklerini devam ettirmeye çalışıyor (Reuters)

Yeni Zelanda'nın adının Maori ismi olan "Aotearoa" ile değiştirilmesi yönünde bir süredir yürütülen kampanyaya şirketler de destek veriyor.

Ülkede hizmet veren en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri, Yeni Zelanda'nın orijinal adı olması istenen Aotearoa'yı tercih etme tavsiyesini dikkate alarak günlük faaliyetlerinde daha fazla Maori dili kullanmayı taahhüt eden diğer firmalara katıldı.

Guardian'ın haberine göre Yeni Zelanda'da 2 bin kadar çalışanı bulunan Vodafone firması, telefon ekranlarının üst kısmında yer alan "Vodafone NZ" ifadesini "Vodafone Aotearoa" olarak değiştirmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirket bazı kullanıcıların sosyal medyadan tepki göstererek hizmet sözleşmesini sonlandırma tehdidini fazla ciddiye almazken, rakip firmaların da bu hamleyi desteklediği görüldü.

Telekomünikasyon kuruluşu DDB Group New Zealand da adını DDB Group Aotearoa olarak değiştirdi.

Firmanın yeni politikası sadece isim değişikliğiyle sınırlı kalmazken, farklı kökenlerden personele daha çok yer verilmesi ve çalışanların mesai saatlerinde Maori dili kurslarına katılım ücretlerinin ödenmesi gibi kararlar da alındı.

Haberde her iki şirketin de Auckland şehrinde bir alt kabile olan Ngāti Whātua Ōrākei'nin Aotearoa kelimesinin kullanılması yönündeki çağrılarını dikkate aldığı kaydedildi.

Yerli hakları savunucusu Tina Ngata bu hamlenin "iyileştirici" bir adım ve ırkçılık karşıtı bir hareket olmakla kalmayıp "sömürge dönemi öncesinde burada yaşayan insanlar olduğu anlatısını" da doğruladığını belirtti.

"Yeni Zelanda" isminin burada yaşayanları sildiğini ifade eden Ngata, "Bana kalırsa Aotearoa kelimesini kullanmak daha kapsayıcı" diye ekledi.

Ülkede son zamanlarda yer isimlerinin Avrupalı ve Britanyalı sömürgecilerin bölgeye gelmesinden önceki orijinal adlarına döndürülüp döndürülmemesi konusunda tartışmalar yaşanıyor.

Hollandalı bir harita yapımcısı tarafından ülkeye "hediye edilen" Yeni Zelanda isminin kökeni "Nieuw Zeeland"a dayanıyor.

Geçmişinin çok daha eskilere uzandığı belirtilen Aotearoa ise Maori dilinde "uzun beyaz bulutlar ülkesi" anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU