Yeni Zelanda'da ilk kez yerli halktan bir kadın dışişleri bakanlığına atandı

Yeni Zelanda'da yeni seçilen parlamentonun yarısına yakınını kadın milletvekilleri oluşturuyor

Fotoğraf: Twitter @@NanaiaMahuta

Okyanusya ülkesi Yeni Zelanda'da 17 Ekim'de yapılan genel seçimleri kazanan Başbakan Jacinda Ardern liderliğindeki İşçi Partisi, Dışişleri Bakanlığı görevine ülkenin yerli halkı Maorilerden bir kadın siyasetçiyi atadı.

Yerel basında yer alan haberlere göre, önceki koalisyon hükümetinde Yerel Yönetimler ve Maori Kalkınmasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Nanaia Mahuta, ülkenin ilk Maori kökenli kadın dışişleri bakanı oldu.

Genel seçimlerde oyların yüzde 49'unu kazanan Ardern ve İşçi Partisi, 120 üyeli parlamentoda 64 sandalye kazanarak 1996'dan bu yana ilk kez tek başına iktidara hak kazanmıştı.

İlk kez 1996'da parlamentoya seçildiğinde ülkenin ilk yerli kadın milletvekili olan Mahuta, mecliste Maorilerin yoğun yaşadığı Te Tai Hauauru bölgesini temsil ediyor.

Ataları Maori topluluğunun önderleri arasında yer alan Mahuta'nun çenesinde "moko kauae" adı verilen geleneksel Maori dövmesi bulunuyor.

Yeni Zelanda'da yeni seçilen parlamentonun yarısına yakınını kadın milletvekilleri oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni Zelanda'nın adının Maori ismi olan "Aotearoa" ile değiştirilmesi tartışılıyor

Ülkede son zamanlarda yer isimlerinin Avrupalı ve Britanyalı sömürgecilerin bölgeye gelmesinden önceki orijinal adlarına döndürülüp döndürülmemesi konusunda tartışmalar yaşanıyor.

Hollandalı bir harita yapımcısı tarafından ülkeye "hediye edilen" Yeni Zelanda isminin kökeni "Nieuw Zeeland"a dayanıyor.

Geçmişinin çok daha eskilere uzandığı belirtilen Aotearoa ise Maori dilinde "uzun beyaz bulutlar ülkesi" anlamına geliyor.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU