Araştırmaya göre Kovid aşısı Birleşik Krallık'taki krizin önüne geçmeye başladı

Virolog aşıların "ciddi anlamda etki göstermesinin" birkaç haftayı bulacağı konusunda uyardı

(Reuters)

Elde edilen verilere göre Birleşik Krallık'ın aşı dağıtımı şimdiden Kovid krizi üzerinde hafifletici bir etkide bulunmuş görünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Times'ın cumartesi günkü haberine göre birkaç gün içinde yayımlanması beklenen araştırma, Britanyalıların virüse karşı kısmen korunma elde ettiğine dair bulgular sunmayı hedefliyor.

Aşının virüsün kişiden kişiye geçişini engelleyip engellemediği henüz belirginleşmiş olmasa da Aşı ve Bağışıklık Ortak Komitesi (JCVI) başkan yardımcısı, erken verilerin "ilk dozdan itibaren aşının etkisinin hem genç yetişkinlerde hem de 80 yaşın üzerindeki yetişkinlerde görüldüğüne işaret ettiğini" söyledi.

Prof. Anthony Harnden gazeteye "Etkinin zamanla artan bir görüntü çizdiğini" söyledi.

Geciktirilmiş ikinci dozla daha güçlü ve daha iyi bir uzun vadeli koruma sağlamamız mümkün.

Öte yandan virolog Dr. Chris Smith, aşı dağıtımının "virüsün önüne set çekmeye başlamasının şubat ortasıyla sonuna doğru" gerçekleşeceğini söyledi.

BBC Breakfast'a konuşan Smith bu tahminin dayanağının, bağışıklığın aşının yapılmasından sonraki "iki ila üç hafta" içinde oluşmaya başlaması, bunun pekişmesinin de birkaç hafta alması olduğunu belirtti.

Dr. Smith şunları kaydetti:

Evet, büyük aşamalar kaydediyoruz, evet, aşıyı çok sayıda insana ulaştırıyoruz ama bana sorarsanız daha birkaç hafta süresince bunun ciddi sonuçlar göstermesini beklemiyoruz zira virüsün önüne bir set çekmeye başlamamız, bu sayılar arttıkça ve insanların bağışıklığı kuvvetlendikçe gerçekleşecek.

Resmi sayılar, Pfizer-BioNTech aşısının aralık başında çıkmasından beri aşağı yukarı 7,7 milyon kişinin ilk aşılarını olduğunu gösteriyor. Bu da Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) şubat ortasına kadar en korunmasız 4 grupta yer alan 15 milyon kişiyi aşılama hedefinin yarıdan çoğunu tamamladığı anlamına geliyor.

Bu sayının 7 milyon 253 bin 305'lik dilimi ilk dozu yapılmış olanlar ve bunların sayısı bir önceki güne göre 436 bin 360'lık artış göstermiş. Geri kalan 447 bin 898 kişiyse ikinci dozlarını olmuş, bu sayı bir önceki güne göre bin 526'lık artış göstermiş.

Uzmanlar insanların koronavirüs aşılarını başka versiyonların ilerleyen aylarda çıkmasını beklemek adına geciktirmemelerini söylemişti.

Edinburgh Üniversitesi'nden halk sağlığı profesörü Linda Bauld şunları kaydetti:

İnsanların hangi aşıyı olacaklarıyla ilgili tereddüt etmemeleri gerektiğini düşünüyorum, bu farklı tüketim malları arasında seçim yapmaya benzemiyor.
Bence randevu verildiyse icabet etmek gerektiğinin farkına varmalıyız.

Dr. Smith, daha yeni Novavax ve Janssen aşılarının "muhtemelen yılın ikinci yarısından önce" İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'ndan (MHRA) onay almayacağını ekledi.

PA'dan da yararlanılmıştır.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU