Biden'ın yeni işaret dili tercümanının Trump yanlısı sağcı bir Facebook grubunu yönettiği ortaya çıktı

Heather Mewshaw'un yer aldığı bir video, "Joe Biden gerçekten ve yasal olarak seçilmiş Başkan değil" başlığını taşıyor

Facebook'taki bir videoda, Mewshaw  "Amerikayı Yeniden Harika Yap" (MAGA) şapkasıyla görülüyor (Facebook)

ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan İşaret Dili (ASL) tercümanının sağcı videolara işaret dili sağlayan Trump yanlısı bir Facebook grubunu yönettiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD yönetimi günlük basın brifinglerine işaret dili ekleyeceğini açıklarken, ASL tercümanı Heather Mewshaw, pazartesi günü basın sekreteri Jen Psaki tarafından "Bugünkü tercüman Heather" diye tanıtılmıştı.

Ancak çarşamba günü Time dergisi, Mewshaw'un "Hands of Liberty" (Özgürlüğün Elleri) isimli bir Facebook sayfasını yönettiğini ve söz konusu sayfada eski Başkan Donald Trump ve şahsi avukatı Rudy Giuliani'nin yer aldığı videolara işaret dili desteği sağlayan ASL tercümanlarının bulunduğunu belirtti.

Sayfadaki bazı videolarda "Amerikayı Yeniden Harika Yap" (MAGA) şapkasıyla görülen Mewshaw, koronavirüs aşısı, Kongre'deki ayaklanma ve Kasım 2020 başkanlık seçimlerine dair yanlış bilgiler içeren videolara tercümanlık desteği sağlamış.

Mewshaw'un yer aldığı videolardan biri "6 Ocak'ta GERÇEKTE NE YAŞANDI?" başlığını taşıyor. Bir diğerinin başlığı ise şöyle:

Joe Biden gerçekten ve yasal olarak seçilmiş Başkan değil.

20 Ocak tarihli bir videonun başlığıysa "Sağdaki ASL Ekibinden Başkan Trump'a Teşekkürler". Time'a göre, Hawshaw'un Biden yönetimi için ASL tercümanı olarak tanıtılmasından sadece 5 gün önce paylaşılan söz konusu videoda, Trump "YMCA" şarkısıyla dans ederken, MAGA şapkası takan Mewshaw işaret dili tercümanlığı sağlıyor.

Facebook grubu, kasımda sosyal medya platformu tarafından kapatılmadan önce aslen Right Side ASL (Sağdaki ASL) diye biliniyordu. Sayfanın son bulduğunu duyuran "yönetici güncellemesi" başlıklı bir paylaşımda Mewshaw ASL işaret dili kullanırken görülüyor.

Time'a göre, paylaşıma yapılan ve "Heather"e hitaben yazılan bir yoruma sayfanın yöneticisi yanıt vermiş.

Sayfa daha sonra "Hands of Liberty" ismiyle yeniden açılsa da, Time'ın Mewshaw'un ilişkisine dair görüş almak için sayfayla irtibata geçmesi üzerine Facebook'tan silindi.

Sayfa kaldırılmadan önce yayımlanan bir tekzipte "Bu bizim orijinal videomuz değil. Hands of Liberty, talep üzerine işitme engelliler topluluğuna erişilemeyen çevrimiçi video içerikler için ASL tercümanlık desteği sağlıyor. Bu hizmet gönüllüler tarafından sağlanmaktadır" deniliyordu.

Sayfa halktan talep alsa da; Time gönüllülerin tercüme etmeyi seçtiği videolarda, son Beyaz Saray basın konferansları haricinde Trump'ın veya radikal sağcı konuşmacıların yer aldığını bildirdi.

Mewshaw'un "Beyaz Saray ASL Tercümanlığı" görevinden alınmasına yönelik bir dilekçe, bu yazının yazıldığı esnada yaklaşık bin 100 imzaya ulaştı.

Psaki pazartesi günü, Başkan'ın bir ASL tercümanının yeniden başlatılan basın toplantılarının düzenli parçası olmasını istediğini açıklamıştı.

Tarihte ilk kez bir işaret dili tercümanı günlük brifinglere dahil edilmiş olacak. ABD'nin 50 eyaletinin tamamında halihazırda valiler kamuoyu brifinglerinde işaret dili tercümesi sunuyor.

Pazartesi günü bir ASL tercümanının dahil edilmesine dair açıklamada bulunan Psaki, Başkan Biden'ın "Engelli Amerikalılar ve aileleri dahil tüm Amerikalılar için daha kapsayıcı, daha adil ve daha erişilebilir bir Amerika inşa etme hedefine bağlı olduğunu" ifade etmişti.

The Independent görüş almak için Beyaz Saray ve Mewshaw'un bir temsilcisiyle temasa geçti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU