Yavru tiranozorların bir köpekle aynı büyüklükte olduğu ortaya çıktı

Bulgular, yavruların kendi kendilerine avlanabildiğini gösterdi

Tiranozorların 70 milyon yıldan daha uzun zaman önce yaşadığı düşünülüyor (Julius Csotonyi)

Tiranozor embriyosuna ait bilinen ilk fosilleri inceleyen bilim insanları, yavruların yumurtadan çıktığı zaman bir köpekle aynı büyüklükte olduğunu keşfetti.

İskoçya'daki Edinburg Üniversitesi'den Paleontolog Greg Funston'ın yönettiği paleontolog ekibi, bir tiranozor embriyosuna ait Kanada'da keşfedilen çene kemiğiyle ABD'de keşfedilen pençenin fosilleşmiş kalıntılarını analiz etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar kalıntıların 3D taramalarını yaptıktan sonra pençenin Albertosaurus'a, çene kemiğininse Daspletosaurus'a ait olduğunu tespit etti. Tiranozor cinsi bu dinozorlar, dünyaca ünlü dinozor T-Rex'in kuzeni. Her iki dinozor cinsi de büyüdüğünde 12 metre uzunluğa ve 8 ton ağırlığa ulaşabiliyor.

CNN International'ın haberine göre, bulgular, tiranozor yumurtasının yaklaşık 43 santimetre büyüklüğe ulaştığını ve yavruların yumurtadan çıktığı zaman yaklaşık bir metre uzunluğunda olduğunu gösterdi.

Öte yandan, şimdiye kadar tiranozor yumurtasına ait hiçbir kalıntı bulunamadı. Araştırmacılar, bulguların ileride bu tür yumurta kalıntılarını tespit etmeye yarayabileceğini düşünüyor.

Dinozor yavrularına ait fosillerin çok nadir olduğunu söyleyen Funston şöyle konuştu:

Bu kemikler tiranozorların erken yaşamlarına açılan ilk pencereler ve bize yavru tiranozorların boyutunu ve görünümünü öğretiyor. Artık bunların yumurtadan çıkan en büyük yavrular olduğunu ve ebeveynlerine son derece benzediklerini biliyoruz. Bunlar ileride daha fazla malzeme bulmak için iyiye işaret.

Funston, daha büyük dinozorların kemiklerinin daha dayanaklı olması sebebiyle bunlara ait örneklerin daha iyi durumda olduğunu belirtti. "Çoğu dinozor, yumurtalarının kolayca gömülebileceği bir alanda yuva yapmadı" diyen Funston, bunun iyi korunmuş fosil yumurtalarının keşfini daha nadir hale getirdiğini ekledi.

 

 

Tiranozorlar yaşamları boyunca birçok değişikliğe uğramalarıyla biliniyor. Fakat araştırmacılar, yaklaşık 2,5 santimetre uzunluğundaki çene kemiğinin, tiranozorlara özgü bazı özelliklere sahip olduğunu keşfetti.

Funston bu durumun yavruların yumurtadan çıkmadan önce belirli fiziksel özelliklere sahip olduğunu gösterdiğini söyledi. Keşfin, fosil kayıtlarındaki diğer örneklerin yeni türlerden mi yoksa bilinen türlerin daha genç örneklerinden mi geldiği konusundaki tartışmaları çözebileceğini de vurguladı.

Tiranozorların erken yaşamlarındaki gelişimi hakkındaysa çok az bilgi var ancak araştırma sayesinde, yavruların bütün dişleri hazır halde doğduğu ve kendi kendilerine avlanabileceklerini ortaya çıktı. Funston, "Bunlar… muhtemelen yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra epey aktif olan hayvanlardı" dedi.

Araştırma Canadian Journal of Earth Sciences adlı bilimsel dergide yayımlandı.

 

Independent Türkçe, CNN International, Science Daily

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU