Bu pandemide hepimiz aynı gemide değiliz, eşitsizlik çok fazla hayata mal oluyor

Koronavirüs, yoksun durumdaki topluluklarda erken ölümleri büyük ölçüde artırdı. Veriler yalan söylemez ama hükümet yoksulları desteklemek için çok az şey yaptı

Kovid-19 pandemisine karşı aşı seferberliği birçok ülkede başladı (Reuters)

Bu pandemide hepimiz aynı gemide değiliz, bunu ispat etmek için Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi'nin yayımladığı son verilere bakmak yeterli. Kovid-19 kaynaklı ölümlerdeki keskin coğrafi farklılıklar bariz şekilde ortada. İngiltere'nin en yoksul bölgeleri, en az yoksul olan bölgelere göre iki buçuk kat daha fazla ölüm oranına sahip.

Her 100 bin kişiden 123'ünün hayatını yitirdiği Güney Batı İngiltere'ye kıyasla Yorkshire ve Humber'da her 100 bin kişide 320 ölüm kaydediliyor. Galler'deki zıtlık da aynı derecede acımasız. En az yoksul alanlarda her 100 bin kişide gerçekleşen 285 ölüme kıyasla, en yoksul alanlarda 100 bin kişide 560 ölüm kayıtlara geçti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüse yakalanmanın eşit olmayan sonuçları pandeminin erken dönemlerinden beri gözlemlense de, siyasetçiler bunu azaltmak bir yana kabul etmek için bile çok az şey yapmış görünüyor. Bu eşitsizliğe katkıda bulunan faktörler sır değil. Gayet iyi bilindikleri için açığa çıkarılmalarına yönelik bir incelemeye ihtiyaç yok.

Aşırı kalabalık barınma koşulları, güvencesiz istihdam, önceden var olan sağlık sorunları, siyahi olmak ya da etnik bir azınlıktan gelmek ve yoksulluk, koronavirüse yakalanmanın yanı sıra bunun sonucunda ölümle de ilişkili iyi bilinen bağlantılar. Bu risk faktörlerinin tümü sıklıkla bir araya gelerek ölüm riskini bir hayli artırıyor. Siyahi, Asyalı ve etnik azınlık topluluklarından kişilerin düşük gelirli olması daha muhtemel bir durum. Bu kişiler hayatta kalabilmek için işe gitmek dışında bir seçenekleri olmadığını hissediyor, bu da ölüm risklerini paradoksal biçimde artırıyor.
 


Pandemi öncesinde zenginler ve yoksullar arasındaki beklenen yaşam süresi farkını zaten biliyorduk. En yüksek refaha sahip topluluklardaki kişiler, en yoksul topluluk mensuplarından neredeyse 10 yıl daha uzun yaşıyordu. Pandemi söz konusu mahallelerdeki erken ölümlerin derinliğini ve boyutunu bir hayli artırdı.

Bahse konu bariz eşitsizliklere karşın hükümet ilgisiz görünüyor ve herkese tek tip uygulamaya dayanan bir strateji izliyor. Ekonomik, sosyal ve sağlığa ilişkin tüm müdahaleleri eşitsizliği görmezden gelirken, herkesin aynı kaynaklara ve desteğe sahip olduğu varsayılıyor ki bunun böyle olmadığı açık. Sürecin nasıl vuku bulduğu, örneğin tecride girmeye gücü yetmeyenler veya koronavirüs test merkezlerine gitmek için kilometrelerce yol kat edecek imkanı olmayanların durumu, bakanlık görevindekilere çok sayıda örnek üzerinden vurgulandı.

Ancak Kovid eşitsizliği, ulusal özgünlüğü olan bir mesele değil. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un bu hafta (geçen hafta) bize hatırlattığı üzere, zengin ülkeler yoksul ülkeler zararına tüm aşıları "topluyor". Yüksek gelirli 49 ülkede uygulanan 39 milyon aşıyla Gine'deki sadece 25 aşıyı karşılaştırın. Bu durum H1N1 ve HIV enfeksiyonlarına yönelik geçmişteki bencil tepkinin tekrarı olduğu için, önceki pandemilerden çok az ders çıkarıldığı anlaşılıyor.

Daha yoksul ülkelere aşı vermeyip "kendimizi" koruyabileceğimiz fikri kusurlu. Bu, gayet tanıdık olan milliyetçi "önce biz" yaklaşımını değil küresel müdahaleyi gerektiren küresel bir pandemi. Yine de böyle bir küresel işbirliği veya stratejiye dair çok az işaret var. Bu durum, en güçlü liderlerin birçoğunun teşvik ettiği yerleşik milliyetçi pozisyonu yansıtıyor.

Dolayısıyla, hepimizin bu işte aynı gemide olduğunu söylemek kulağa hoş ve rahatlatıcı gelebilir ama esasen öyle değiliz. Bu hakikat, eşitsizliğin gereksiz şekilde çok fazla hayata mal olmasıyla acımasızca büyüyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde bir pandeminin eşitsiz sonuçlarının hissedildiği çok sayıda durumu en aza indirecek yeterli kaynak ve bilgiye sahibiz, ama şu ana dek harekete geçmekte başarısız olduk. Bu pandeminin kontrolümüz dışında kalan birçok yönü var ama eşitsizliğe meydan okumak kesinlikle imkanlarımız dahilinde ve önceden belirlenmiş bir kader değil.



independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU